Nadat we alle windstreken van de Verenigde Staten hebben verkend, mag een bezoek aan New York niet ontbreken. We sluiten onze rondreis met huurwagen doorheen Noordoost-Amerika af met een citytrip in New York. Gedurende vijf dagen doorkruisen we de metropool en maken we een keuze uit de vele bezienswaardigheden, ontspanningsmogelijkheden en musea.
Gelukkig zijn we goed uitgeslapen alvorens we met onze huurwagen New York binnenrijden. De tocht naar ons hotel verloopt nog vlot. Ons hotel bevindt zich in een zijstraat nabij Central Park. Parkeren in de straat valt niet mee, maar toch is het een vrij rustige buurt. De mentaliteit in New York is duidelijk iets meer gelaten. Het duurt een eeuwigheid voor we zijn ingecheckt in het hotel, dat eigenlijk meer weg heeft van een groot burgerhuis. De kamer is in orde, maar het is even wennen aan de kleine ruimte.
Dankzij de metro wordt onze huurwagen nu overbodig, maar het wordt nog een hele klus om deze af te leveren aan de verhuurmaatschappij. Door de hoge flatgebouwen valt onze GPS meermaals weg en de agressieve New Yorkse bestuurders hebben hier geen begrip voor. De gele caps rijden ons bijna klem en ze toeteren hier al bijna evenveel als in Azië. In tegenstelling tot in de rest van Amerika zit er niks anders op dan je mond te houden en even agressief je een weg te banen. Er gewoon voor gaan, goed gas geven en erop vertrouwen dat de adrenaline in je lijf er wel zal voor zorgen dat je reactievermogen op scherp staat. Na een helse tocht, in bovendien een hondenweer waarbij hemel en aarde lijkt te vergaan, bereiken we de verhuurmaatschappij. Eenmaal de wagen kwijt valt alle spanning van ons af en kan onze verkenningstocht in de Big Apple beginnen.
De stad New York, in de gelijknamige staat, bestaat uit vijf districten. Wij bezoeken enkel Manhattan. Het is het financiële centrum van de wereld en heeft ook de meeste bezienswaardigheden. Met de neus in de lucht bewonderen we de vele wolkenkrabbers. De torenhoge bouwwerken in allerlei architecturale stijlen blijven fascineren. Nooit gedacht dat deze skyscrapers ook zoveel historische waarde hebben. We geraken niet uitgekeken op de vele wolkenkrabbers met onze favoriet, de Chrysler Building. We gaan uit eten op Time Square en worden er overdonderd door de vele grote, levendige lichtreclames. We maken lange stadswandelingen in Lower Manhattan, de wijk SoHo, 5th en 6th Avenue en nemen de ferry naar Ellis Island. Met de metro verkennen we het district Manhattan en al vlug blijkt: het is liefde op het eerste gezicht.
Verenigde Naties en Tudor City
We checken snel in in onze veel te kleine kamer en nemen terug de metro naar het centraal station. Van daar wandelen we te voet naar de Verenigde Naties. Dit is een supermodern gebouw aan de East River. In de buurt ontdekken we de eerste historische torenflats: Tudor City. De eerste verdiepingen zijn opgetrokken in sobere rode baksteen met daarin kleine ramen. De bovenste zes verdiepingen zijn rijkelijk versierd met kantelen en torentjes.
Chrysler Building
Het mooiste flatgebouw is ongetwijfeld de Chrysler Building in Art-Deco-stijl. De metalen spits met driehoekige ramen en de vele ornamenten schitteren in de zon. Met onze neus in de lucht zien we ook nog enkele andere mooie silhouetten, namelijk de architecturale vermomming van de watertonnen op de wolkenkrabbers. Het vraagt wat zoekwerk om ze te vinden.
Fifth Avenue en het Rockefeller Center
We zakken af naar de beroemde winkelstraat Fifth Avenue met o.a. de juwelierszaak Tiffany’s en het Rockefeller Center. Tussen de winkelcentra treffen we er de katholieke kathedraal Saint Patrick aan. Ook op 5th Avenue vind je de hoogste wolkenkrabber van New York terug: het Empire State Building. Op onze weg van de autoverhuurmaatschappij naar het hotel bezochten we al een van de monumenten van New York, namelijk het spoorwegstation de Grand Central Terminal in Beaux-Arts-stijl.
Het financiële centrum van New York
Dag twee staat in het teken van Lower Manhattan, het zuidelijke puntje van Manhattan. Hier bevindt zich het financiële centrum en ooit stond hier het symbool van New York: de Twin Towers.
Wall Street en omgeving
Het belangrijkste kruispunt van Manhattan is dit van Wall Street met Broad Street. Vanaf dit punt heb je zicht op de drie belangrijkste gebouwen: het Federal Hall National Monument, de Trinity Church en de New York Stock Exchange. Op het einde van Wall Street lijkt de gotische Trinity Church tussen twee wolkenkrabbers in geperst. Voor de ingang van Federal Hall staat het bronzen beeld van George Washington. Hij legde hier als eerste president van de VS de eed af. De New York Stock Exchange op Broad Street is het zenuwcentrum van de internationale beurs.
Het World Trade Center
Tot slot bezoeken we de World Trade Center-locatie. We krijgen niets te zien van de bouwwerken aan de Freedom Tower, die de oorspronkelijke Twin Towers moet vervangen. De bouwput wordt afgeschermd en aan het oog van de bezoekers onttrokken. In afwachting van het herdenkingsmonument worden foto’s en bloemen op de omheining bevestigd.
De wijk SoHo in Manhattan
SoHo is de afkorting van South of Houston Street. We ontdekken en bewonderen de historische gietijzeren architectuur. Oorspronkelijk was SoHo een industriële wijk, die op het nippertje aan de sloop is ontsnapt, dankzij de kunstenaars die er introkken. Het lijkt ons nu een nogal verpauperde buurt. De voorgevels waarin gietijzer verwerkt is, hebben verschillende kleuren en vaak ook de typische gietijzeren ladders.
Flatiron Building
We verlaten de wijk SoHo met de metro en stappen af op Fifth Avenue. De Flatiron Building is voor ons hier de trekpleister. Het flatgebouw lijkt met zijn driehoekige vorm op een strijkijzer, waarlangs de wind vrij spel heeft.
Time Square
’s Avonds belanden we terug op Time Square. We vinden er een aantal aantrekkelijke restaurants. De neons, elektronische billboards en lichtreclame komen nu het best tot hun recht. Hier bevindt zich ook de theaterwijk Broadway, waar populaire toneelstukken en musicals gespeeld worden.
Liberty Island en het Vrijheidsbeeld
Al van ver komt het kolossale Vrijheidsbeeld in zicht. De ferry vaart er in een boog omheen, zodat je dit cadeautje van de Franse aan de Amerikaanse bevolking van alle kanten kunt bewonderen. Aan wal maken we een wandeling rond het beeld. Van op Liberty Island heb je een prachtig zicht op de skyline van New York.
Na een korte stop op Liberty Island nemen we terug de ferry naar Ellis Island, het eiland waar de vrijheid voor miljoenen mensen begon. We bezoeken er uitgebreid het Ellis Island Immigration Museum. Twaalf miljoen mensen zijn dit immigratiedepot gepasseerd. De immigranten werden er medisch onderzocht en geregistreerd, alvorens ze hun reis op het Amerikaanse vasteland konden verderzetten. Het museum leert je de smeltkroes, die de Amerikaanse bevolking is, te begrijpen. Het is een echte aanrader.
Het MoMa of het Museum of Modern Art
Ook al zijn we geen echte museumbezoekers, eentje pikken we altijd wel mee. En het is een aangename afwisseling. Het Museum of Modern Art is zeer overzichtelijk. Je loopt er niet in verloren en de audiogids maakt het nog interessanter. Je tikt het nummer van het schilderij in en je krijgt het uitgelegd. Ook al beschikken wij zelf onvoldoende over de nodige kennis en fantasie, zo leren we ook zeer abstracte en moderne kunstwerken te begrijpen.
Central Park
Ons bezoek aan deze bruisende stad sluiten we af met een wandeling door een deeltje van het Central Park. Het langwerpige park was vroeger een moeras en is 341 hectare groot. Het begint bij 59th Street en strekt zich uit in de lengte over 4 km. Het park is een oase van rust en koelte in deze drukke metropool. Er zijn wandelpaden, meren, cricketvelden, fonteinen en een weelderige plantengroei. Het park maakt de stad leefbaar, zorgt voor ontspanning en is wellicht een tuin voor vele New Yorkers.
Nadien is het tijd om huiswaarts te keren. New York is de “max” en voor herhaling vatbaar!
Beleef New York ten voeten uit!
Bezienswaardigheden New York
Tours New York
Shows & Musicals New York
Musea New York
Info en Weetjes