menu

Chrysler Building New York

In de top 10 van hoogste wolkenkrabbers van New York staat Chrysler Building. Het gebouw heeft ook een even hoge notering in de top 10 van meest bekende wolkenkrabbers. Het werd dan ook verkozen door honderden architecten als hun favoriete New Yorkse toren.

Chrysler Building a

© Pixabay.com

De gigant werd in Art Deco stijl in 1930 gebouwd in opdracht van Walter P. Chrysler, de stichter van het bekende autoconcern. Toen de bouwwerken voltooid waren was het elf maanden lang het allerhoogste gebouw ter wereld. In die tijd werd er vaak gestreden om de grootste te hebben.

De architect van het gebouw van Bank of America voegde geniepig nog twee verdiepingen toe aan zijn ontwerp om het Chrysler Building de loef af te steken. Daarop beval Chrysler zijn architect om er een grote mast bovenop te plaatsen. Chrysler Building werd toen de allergrootste ter wereld, tot elf maanden later het Empire State Building werd afgewerkt.

Chrysler Building b

© Pixabay.com

Het bekende dak dat op een kroon gelijkt, zou naar verluidt gebaseerd zijn op de motorkap van een Chryslervoertuig. Het ziet er mooi uit, maar de ruimtes onder het dak zijn zo klein dat ze enkel bruikbaar zijn voor radiostations.

Een bezoekje brengen aan de gigantische hal is gratis. Je kunt je vergapen aan de liften die helemaal naar de top gaan. Hoger gaan in het Chrysler is voor toeristen niet mogelijk, tenzij je ergens een afspraak hebt. Maar wie spitsvondig is krijgt dat geregeld en kan komen waar de gewone toerist nooit komt.

Ontdek nog meer bezienswaardigheden in New York.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen