menu

Freedom Tower New York

Op de plek waar op elf september 2001 de WTC-torens verwoest werden door terroristische aanslagen verrijst nu een nieuwe toren: de Freedom Tower. Een hyperfuturistisch bouwwerk dat de grootste wolkenkrabber van de Verenigde Staten moet worden.

Freedom Tower a

© Pixabay.com

De Amerikanen waren na 9/11 in hun eer gekrenkt en meenden unaniem dat ze weer een toren moesten bouwen die hun macht en trots symboliseert. Eentje die dus nog groter was dan alle anderen. In 2006 werd uiteindelijk, na veel discussies over financiering, ontwerp en locatie, de eerste steen van World Trade Center 1 gelegd, beter bekend onder de bijnaam de Freedom Tower.

Hij wordt 541 meter hoog, of 1776 voet. Een verwijzing naar het jaar waarin de Verenigde Staten onafhankelijk werden. In 2012 had de toren al klaar moeten zijn en wordt naast de grootste ook de veiligste. Achtenzeventig verdiepingen hoog, een betonnen voet van zestig meter als bescherming tegen bomauto’s, gepantserde muren en chemische filters in de ventilatie. Critici menen dat het ontwerp bewijst dat de Freedomtower niets met vrijheid te maken heeft, maar alles met angst voor nieuwe aanslagen. Zij noemen het de Fear Tower.

Freedom Tower b

© Pixabay.com

Op de top van het gebouw komt een mast die een verwijzing is naar de fakkel van het Vrijheidsbeeld iets verderop. Als je Ground Zero, het gapende gat midden Manhattan, nog eens wil zien dan moet zet je er beter wat vaart achter. Want voor je het weet staat hier een wolkenkrabber die de vorige twee torens doet vergeten.

Ontdek nog meer bezienswaardigheden in New York.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen