menu

Citytrip Londen 4 dagen – 3 nachten

Voor het eerst kinderloos op reis. Kinderloos en ook zorgeloos? Gisteren stonden we er toch even bij stil dat we onze kinderen 3 nachten en 4 dagen gingen achterlaten. Het was toch even wennen. Een vakantie met kinderen is altijd een beetje een werkvakantie. Hopelijk kunnen we genieten van een rustige maaltijd, een goede nachtrust en de vele bezienswaardigheden.

Tower Bridge in Londen

© Pixabay.com

Reizen met de trein, het kan niet gemakkelijker zijn. Te voet naar het station en daarna richting Brussel voor de Eurostar. Daar moet je inchecken zoals in het vliegtuig; paspoortcontrole en bagagecontrole. Eenmaal de tunnel in, valt er gedurende 30 minuten buiten niks meer te zien. Nog meer dan in het vliegtuig ervaar je de drukverschillen in je oren.

We logeren 10 metrohaltes verwijderd van de Tower  of London en de Tower Bridge in Hotel The Parkcity. Tijdens de paar uren die ons nog resten voordat de zon ondergaat, maken we een wandeling in dit gedeelte van de stad. We zien de Tower en Tower Bridge mooi verlicht. We steken de Tower Bridge over en wandelen langsheen de Thames tot aan de Millenium Bridge. Ook al heeft deze brug een slechte reputatie en is ze bij opening onmiddellijk terug gesloten moeten worden omdat ze gevaarlijk begon te bewegen als er veel volk op stond, wij bereiken veilig de overkant en lopen nog door tot aan St Paul’s Cathedral.

Saint Paul's Cathedral Londen

© Pixabay.com

Tijdens deze wintermaand is het vroeg donker en reeds om 16u begint het te schemeren en sluiten ook vele monumenten hun deuren. Vermits we op onze wandeling langs de Thames leuke restaurants hebben gezien, keren we op onze stappen terug en nuttigen we een lekkere, weliswaar Italiaanse maaltijd, in een restaurant met zicht op de Tower Bridge.

De volgende ochtend hangt er sneeuw in de lucht en het nochtans gematigd maritiem klimaat voelt heel koud aan op dit moment. We trotseren de koude en starten onze dag met een bezoek aan de Tower of London. Van een wandeling op de vestigingsmuren krijg je niet bepaald warm. De kroonjuwelen worden bewaard op een warmere plaats. De kroonjuwelen zijn het enige wat we ons nog herinneren van een eerder bezoek, 15 jaar geleden. Het bezoek aan de exposities in de White Tower en de torens op de vestigingsmuren, die vooral dienst deden als gevangenissen, zijn volledig uit het geheugen. Wist je dat de eerste Londense zoo zich hier bevond? Het was blijkbaar een modeverschijnsel in die tijd dat edellieden elkaar exotische of wilde dieren cadeau deden. Ons bezoek aan de Tower neemt al vlug 2 uur in beslag, zonder dat we enige wachttijden moeten doorstaan. Begin januari is het heel rustig in Londen. De eindejaarsgekte is al lang voorbij.

Voor de tentoonstelling in de Tower Bridge is het handig als je een beetje kennis hebt van mechanica. Van het adembenemende uitzicht vanop de loopbruggen, hoog tussen de twee torens, kan iedereen genieten. Ook de geschiedenis over het ontstaan van de toren is amusant en goed te begrijpen. We mogen ook afdalen in de ondergrondse machinekamers en leren daar hoe de twee delen van de brug in beweging worden gebracht en geopend  voor eventuele grote schepen die er onderdoor moeten. We zien daar een reusachtige machine waarin water, d.m.v. het verbranden van kolen, wordt omgezet in stoom. Moeilijker te begrijpen is dat er vervolgens hydraulische krachten ontstaan die een tegengewicht voor de ophaalbrug in beweging zet, zodat de brug omhoog komt, zoals bij een weegschaal.

HMS Belfast in Londen

© Pixabay.com

Met een bezoek aan de HMS-Belfast zijn we toe aan ons derde bezoek van die dag. We hebben er goed aan gedaan om de London Pass te kopen. Deze cultuurpas kost ons 55 pond voor 2 dagen en reeds bij ons derde bezoek boeken we winst. De HMS-Belfast is een oorlogsschip dat nu op rust is. Het heeft gediend tijdens de tweede wereldoorlog en ook nog tijdens vele missies daarna. Aan de hand van een plan en een audiogids ontdekken we hoe dit ooit een kleine “oorlogsstad” op zich was met 950 man aan boord.

Tot slot belanden we aan het eind van onze tweede dag op een kerkstoel in de St Paul’s Cathedral, onder de majestueuze koepel. Voor een rondleiding  zijn we net te laat. Om 16u worden de laatste bezoekers toegelaten om de klim aan te vatten op de 528 treden naar de galerij voor een panoramisch uitzicht over de stad. Wellicht kan je op deze klim ook de koepel  eens van dichtbij bekijken. Ons rest alleen nog een moment van bezinning onder deze mooie koepel met repetitiegezang van het kerkkoor op de achtergrond.

Zonder onze Londen cultuurpas zou deze trip wel een hele dure aangelegenheid worden. We zijn immers toe aan onze derde reisdag vol bezoeken. Buiten een aantal gratis musea, moet je voor de meeste culturele trekpleisters betalen en dat loopt op. Als er echter tijdens drukke vakantieperiodes lange wachtrijen zijn voor de bezienswaardigheden, dan is het spijtig dat je je pas niet optimaal kan benutten.

Westminster Abbey Londen

© Pixabay.com

Onze derde dag starten we in Westminster Abbey. Ook hier is er een audiogids ter beschikking. Dit godshuis is er een van verdriet en vreugde. Er zijn de vele graftombes van koningen, koninginnen, dichters, wetenschappers, staatslieden en soldaten, met in het bijzonder de herdenking van de onbekende soldaat. Naast al deze graven is het ook de plaats waar koningen en koninginnen zijn gekroond en huwelijken zijn ingezegend. Charles en Diana zijn getrouwd in de St Paul’s  Cathedral en dat heeft hen duidelijk geen geluk gebracht. Trouwen in de kerk waar je moeder enkele jaren eerder is begraven, is toch ook geen vrolijke gedachte.

Dat de lijst van Royals uitgebreid en ingewikkeld is, hebben we na een dag als vandaag wel begrepen. Je houdt best een stamboom op zak om de vele Edwards, Williams, Henry’s en Elizabethen  uit mekaar te houden.

Na wat sightseeing in de buurt van de Big Ben, The Houses of Parliament en het zwaar bewaakte Downing Street, nemen we op Trafalgar Square de metro naar het Kensington Palace. Je komt er nog meer te weten over de Royals in de King’s en Queen’s Apartments. Om een glimp te kunnen opvangen van Lady Di haar garderobe moet je dit paleis blijkbaar bezoeken tussen maart en september. Ook Buckingham Palace kunnen we enkel aan de buitenkant bewonderen. Dit is enkel open in de maanden augustus en september.

Harrods Londen

© Pixabay.com

We naderen bijna de klok van 4 PM en het heeft niet veel zin meer om nog af te zakken naar andere culturele monumenten. We besluiten dan maar af te zakken naar één van de grootste winkelstraten van Londen, Oxford Street. We maken een kleine tussenstop in Harrods. Wetende dat dit niet voor onze portemonnee is, beperken we ons tot enkel wat sightseeing. De afdeling voedingswaren is “marvelous”. Het is allemaal mooi om naar te kijken en de biefstukken liggen er werkelijk chique gepresenteerd, maar zijn deze peperdure biefstukken ook even vers als bij jouw slager om de hoek? Je moet er geen nummertje trekken en al evenmin je beurt afwachten. Het toastje Philadelphia – zalm dat mij elegant wordt aangeboden, smaakt ook helemaal niet speciaal. In Oxford Street slagen we er wel in om nog even te profiteren van de koopjes. De winkels zijn hier open tot laat in de avond.

Voor onze laatste dag in Londen, die maar enkele uren telt, beslissen we om één van de gratis musea te bezoeken. Onze London Pass is nu immers niet meer geldig. Vermits we heel mooie herinneringen hebben aan het MOMA in New York, besluiten we naar Tate Modern te gaan. We zijn geen kenners, maar de moderne kunst in het MOMA kon ons erg bekoren en we hopen hier eenzelfde belevenis te ervaren. De kunst in dit museum ging echter aan ons voorbij. Twee uur lang hebben we geprobeerd om ervan te genieten, maar het lukte niet. Deze kunst was wellicht iets te abstract voor onze hersenen. Zelfs met de nodige begeleidende uitleg lukte het ons niet. Geen MOMA-belevenis dus en enkele uren later de Eurostar, met vertraging, terug naar huis.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen