Romantisch Hessen is het vervolgverhaal op ons eerste midweekverblijf in de Duitse deelstaat Hessen. In ons vorige verhaal waren we in de ban van de gebroeders Grimm. Nu zoeken we verder de charme op in enkele andere stadjes, dorpen en mooie natuurgebieden. (https://www.hessen-tourismus.de/de-natuur-ontdekken/natuurlandschappen-in-hessen)
Meer dan een derde van het oppervlak van Hessen is natuurgebied. De deelstaat ligt in het hart van Duitsland op 4 à 5 uur rijden van België. Het is de meest beboste staat van Duitsland en het landschap bestaat er uit heuvels en middelgebergte waar je een leuke actieve vakantie kan beleven. Er zijn vele recreatiegebieden, een groot aantal wandelroutes en mountainbikeparcours. Genieten van de natuur, ons amuseren, een lekkere maaltijd en een goed glas wijn uit de streek worden het doel van deze week.
Weerzien met de Gebroeders Grimm in Marburg
Onze vakantie start in de universiteitsstad Marburg. Hier komen we de herinneringen aan de gebroeders Grimm terug tegen. De broers zijn oud-studenten van de Philipps-Universiteit in Marburg. Dit is de eerste protestantse universiteit, opgericht door de landgraaf Filips I van Hessen in 1527. Nadat we ingecheckt zijn in het hotel Marburger Hof (www.marburgerhof.de), doen we een eerste verkenning van de stad met de Marburger Schlossbahn. De informatieve rondrit met het treintje duurt twee uur en brengt je naar het Marburger Landgrafenschloss en de oude, historische stad. (www.marburger-schlossbahn.de)
Een andere leuke en goedkopere manier om een stadswandeling te maken is het Grimm-Dich-Pfad. (www.marburg.de/grimm) Deze uitgestippelde wandeling brengt je naar de oude bovenstad van Marburg en het kasteel der landgraven. Kleine kinderen, die vaak niet zo graag wandelen, worden gemotiveerd door het zoeken naar de sprookjesfiguren die her en der te vinden zijn aan de huizen, de muren of op de trappen. We houden even halt op het gezellige marktplein in het middeleeuwse stadscentrum voor een ijsje. De pittoreske vakwerkhuizen omringen het plein en genietend van ons ijsje zijn we getuige van een amusant schouwspel dat reeds meer dan 400 jaar hier plaatsvindt. Op de renaissancegevel van het raadhuis staat een haan en ieder uur klappert de haan met zijn vleugels. (www.marburg-tourismus.de)
De wandeling gaat verder heuvelopwaarts langs straten en trappen naar het kasteel der landgraven. Boven op de heuvel Schlossberg heb je een mooi zicht over de stad. Je kan aansluiten bij verschillende rondleidingen en themawandelingen, of alleen een bezoek brengen aan het universiteitsmuseum voor cultuurgeschiedenis, dat gevestigd is in het kasteel. Wij zakken terug af richting ons hotel, dat maar enkele huizenblokken verwijderd is van de Elisabethkirche. Het is de oudste gotische kerk van Duitsland, gewijd aan de heilige Elisabeth van Thüringen. Haar barmhartigheid t.a.v. de armen maakt haar tot de beschermheilige van o.a. ziekenhuizen, verpleegkundigen, bakkers, wanhopige mensen, wezen en gaf aanleiding tot de eerst vorm van toerisme, de pelgrimstochten. Ons toeristisch bezoek aan Marburg zit erop. We sluiten de avond af in restaurant Aufläuf met studentikoze gastronomie. (www.auflauf-marburg.de)
Terug naar de natuur
De volgende dag trekken we verder naar Schotten, in de regio Vogelsberg. Het landschap van de Vogelsberg is het resultaat van een vulkaan die reeds miljoenen jaren geleden tot rust is gekomen. De weg ernaartoe gaat door verscheidene dorpen en vooral de laatste 15 à 20 kilometer slingert de weg mooi door de bossen en weilanden, en zijn er mooie uitzichten. Reeds op 20 kilometer afstand is de toren op de Hoherodskopf zichtbaar. De Hoherodskopf (763m) is samen met de Taufstein (773m) de hoogste plaatsen op de Vogelsberg en maken deel uit van het nationale park Hoher Vogelsberg. (www.naturpark-hoher-vogelsberg.de)
Wij gaan eerst naar het Vogelpark in Schotten. (www.vogelpark-schotten.de) Het park is begonnen als een vogelpark, maar nu uitgegroeid tot een zoo met naast vogels ook reptielen, apen, lama’s, emoes, kangoeroes, … De kinderen kunnen er de dieren voederen, je kan er picknicken en daarna spelen op de grote speelweide vol speeltuigen en zandbakken. Ook een kleine rivier maakt deel uit van het park en behoort tot de speelplaatsen van de kinderen. De rivier de Nidda ontspringt in de Vogelsberg, in de buurt van Schotten en mondt uit in de Main.
We verliezen de tijd bijna uit het oog, maar na de middag moeten we voortmaken naar de belevenisberg Hoherodskopf. (www.erlebnisberg-hoherodskopf.de) Je kan er wandelen, mountainbiken, minigolven, rodelen en in de winter ook skiën en langlaufen. Wij gaan het boomkronenpad verkennen. 15 meter boven de grond, 600 meter lang, lopen we van boomkruin naar boomkruin over houten hangbruggen. Er is ook een uitkijkplatform met panoramisch uitzicht over de omgeving en de skyline van Frankfurt.
Het was een ontspannende dag met veel speeltijd voor de kinderen. We overnachten in het Freizeitpark Vulkan in Nieder-Moos, in de bonte blokhut. (www.freizeitpark-vulkan.de) Het vakantiepark is landelijk gelegen, nabij een meer en voorzien van verscheidene recreatiemogelijkheden voor jong en oud.
Een stevige tocht
De volgende ochtend verlaten we Nieder-Moos langs een mooie landelijke route richting Odenwald. De weg gaat langs enkele meren en kronkelt door bossen en glooiende hellingen en weilanden. We houden even halt in Büdingen. Büdingen is een mooi historisch stadje met een stadsomwalling en vakwerkhuizen. We maken een wandeling door de oude stad, langs de stadsmuur en Jerusalemer Tor en lassen een speelkwartiertje in voor de kinderen op het speelplein in de schaduw van de stadsmuur.
Daarna rijden we verder naar onze bestemming in Odenwald. We hebben nog 98 km voor de boeg, deels autostrade, deels door dorpen, bossen en weidelandschap. Deze bochtige banen door glooiend landschap zijn ook erg geliefd bij motorrijders. Het is middag wanneer we het hotel-restaurant Haus Schönblick bereiken. (www.hotel-haus-schönblick.de)
De komende namiddag gaan we de natuur in het Odenwald gaan verkennen. We gaan een wandeling maken langs het Felsenmeer in Lautertal-Reichenbach. We houden eerst een middagpauze in de plaatselijke “biergarten”. We staan er stevig op met bockworst en friet, wanneer we de beklimming langsheen het Felsenmeer aanvatten. Aanvankelijk gaan we eerst op zoek naar een meer. Het duurt eventjes voor we doorhebben dat het hier gaat om een “zee” van rotsblokken. (www.tourismus-odenwald.de/erleben/unesco-welterbe/geo-naturpark/felsenmeere-durchstreifen/felsenmeer-reichenbach)
Het pad dat we volgen, is een stukje van de Nibelungensteig, een wandelpad van 124 kilometer dat dwars door het Odenwald loopt. De klim van bijna 1 kilometer langsheen het Felsenmeer, op de Felsberg, is pittig. Het Felsenmeer is een van de indrukwekkendste natuurfenomenen van het Odenwald. 500 miljoen jaar geleden botsten hier oercontinenten tegen elkaar, waardoor lagen gesteenten naar onderen in het magma of naar boven door het aardoppervlak heen werden gedrukt. Dit stollingsgesteente koelde af en onderging ook nog de invloeden van de ijstijden. Het resultaat is alsof er een steenlawine heeft plaatsgevonden, waarbij duizenden kolossale rotsblokken de vallei zijn ingedonderd. Of, vermits we ons nu eenmaal in het land der mythen en sagen bevinden, gaat ook het verhaal de ronde dat twee reuzen een geschil hebben uitgevochten door met stenen naar mekaar te gooien. (www.felsenmeer-zentrum.de)
Wanneer we de top van de Felsberg bereiken is het zicht wat teleurstellend. We moeten eerst voorbij de eetgelegenheid lopen, om dan een weids uitzicht te hebben op de omgeving. We vermoeden in de verte de skyline van Frankfurt te zien.
Na zo’n flinke wandeling hebben de kinderen recht op een beloning. Het wordt een uurtje rodelen op de sommerrodelbahn Wald-Michelbach. Plezier verzekerd voor groot en klein. (www.sommerrodelbahn-wald-michelbach.de)
Big city
Op onze vierde reisdag reizen we af naar Frankfurt. Onderweg houden we halt voor een bezoek aan een museum met miniatuurtreinen, Modellbahnwelt Odenwald. 400 modeltreinen rijden er op 9 kilometer spoor door prachtige landschappen die tot in het detail zijn uitgewerkt. De bezoeker maakt een reis door verschillende landen en ook terug in de tijd naar de jaren ’60. We beleven een dure jongensdroom en stellen vast dat de kleinste details enkel opgemerkt worden door de pientere oogjes van onze dochter. Het miniatuurmannetje dat werkt aan het miniatuurtreintje beweegt namelijk echt! (www.modellbahnwelt-odenwald.de)
Het is middag wanneer we de stad Frankfurt am Main bereiken. Frankfurt is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en ligt aan de oevers van de Main. We hebben reeds, vanuit de groene omgeving van Hessen, de stad kunnen aanschouwen. Wanneer we de stad binnenrijden worden we verrast door de wolkenkrabbers en de aanblik van de wereldstad, die we niet direct verwacht hadden. De bijnaam Mainhatten is terecht en het moderne stadsbeeld wekt direct onze interesse.
Even later staan we wat beduusd in de lobby van het hotel. We zijn uitgenodigd voor een overnachting in het Hilton Frankfurt City Centre. De indrukken stapelen zich op. Onze familiekamer is een suite op de bovenste verdieping van het hotel. We hebben vanuit onze kamers een zicht van 180° over de stad. Veel tijd hebben we niet om te bekomen, want onze gids wacht ons reeds op in de inkomhal van het hotel. We krijgen een rondleiding door de Europese Metropool. (www.frankfurt-tourismus.de)
Het hotel ligt in het hart van de stad en we bezoeken het grotendeels autovrije centrum te voet. De stad heeft een rijke geschiedenis. Spijtig genoeg werd de oude middeleeuwse stad grotendeels plat gebombardeerd tijdens wereldoorlog II. We wandelen eerst naar het centrum van de stad, Römerberg in de Altstadt. Römerberg, het stadhuisplein wordt omgeven door het middeleeuwse stadhuis Römer, de Alte Nikolaikirche en de vakwerkhuizen met op de achtergrond de Domkerk. Na de oorlog heeft men alles heropgebouwd en de vakwerkhuizen dateren pas van in 1981. Zo ook geschiede met het Goethe-huis dat enkele straten verderop te bezichtigen is. Er zijn verscheidene musea in de oude stad en aan de oever van de Main is er een verzameling van musea in de museumsufer. Voor je aan je museumtocht begint, kan je je best eerst informeren over de Frankfurt Card en het Museumsuferticket. Met de kaart kan je gratis op het openbaar vervoer en krijg je tot 50% korting op de toegang tot musea, stadsrondleidingen, de zoo, tuinen, opera en theater. Interessante momenten om Frankfurt te bezoeken zijn het cultureel festival Museumsufer Festival, dat plaatsvindt tijdens het laatste weekend van augustus, en iedere laatste zaterdag van de maand. Op deze dag organiseert men de Frankfurt Satourday. Dit is een gratis familieprogramma georganiseerd door de musea. Bij beide culturele programma’s worden de kinderen niet vergeten. (www.museumsuferfest.de, www.museumsufer-frankfurt.de)
Tijdens ons blitzbezoek aan Frankfurt lopen we met de kinderen nog even het kindermuseum binnen. Het is een minimuseum voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Het thema wisselt jaarlijks en de kinderen kunnen er in het interactieve museum zelf experimenteren. Het onderwerp waar wij mogen mee spelen is het schrift, indrukwekkend voor Fien die naar het eerste leerjaar mag. (http://www.kindermuseum.frankfurt.de/english)
Frankfurt is zeker een stad om naar terug te keren. Er is zoveel te zien en te doen. Naast de oude stad is er de moderne stad, er zijn vele shoppingsmogelijkheden, een bruisend nachtleven en voor wie de stad een beetje te veel wordt, kan terecht in de Frankfurt Grüngürtel. Rond de stad ligt een groene gordel van 8000 hectare. Je vindt er verscheidene parken, tuinen en ook het Frankfurter Stadtwald, het grootste binnenstedelijke bos van Duitsland. Of je kan de gezelligheid gaan opsnuiven in het stadsdeel Sachsenhausen. Zoals overal in Frankfurt, maar zeker ook daar, schenken ze de traditionele drank appelwijn. Geserveerd in de typische kruik van blauwe keramiek, de ‘Bembel’, en het bijhorende geribbeld glas is de wijn nog zo verfrissend. We eten er een typische snack bij, namelijk de Frankfurter Wurst en de Handkäse mit Musik. Wat de friet voor België is, is de worst ongetwijfeld voor Duitsland. Onze kennis van de bratwurst, de bockwurst, de rindswurst wordt nu uitgebreid met de Frankfurter Wurst. Ze lijkt op onze knakworst, maar mag waarschijnlijk niet zo genoemd worden. De handkaas met muziek is een fris stukje kaas in een marinade met uien. De muziek komt pas achteraf en slaat op de winderige eigenschappen van het gerecht.
Tijd voor romantiek
Na onze romantische nacht in het Hilton zetten we aan naar het romantische Rijndal en de Rheingau. Onze volgende overnachtingsplaats wordt het schilderachtige stadje Rüdesheim. Rüdesheim aan de Rijn is de toegangspoort tot het UNESCO-Werelderfgoed Obere Mittelrheintal. Het rivierenlandschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden op zijn oevers en steile leisteenrotsen. De wijnbouw bestaat in Rüdesheim al duizenden jaren. In de Rheingau wordt vooral de Riesling en de robijnrode Spätburgunder aangebouwd. Uit deze streek komt ook de wereldberoemde brandewijn Asbach die geserveerd wordt bij de Rüdesheim koffie. (www.ruedesheim.de/en)
We verkennen het cultuurlandschap aan de hand van een wandeling, de “Romantik Tour”. De rondwandeling start met een kabelbaan over een zee van wijngaarden naar het Niederwald-monument. Het kolossale monument herinnert aan de oprichting van het Duitse Rijk. Het standbeeld, Germania, torent hoog uit boven het Rijndal en houdt de hoede over de Rijn. We volgen er het informatieve pad langsheen de wijngaarden en zien panoramische uitzichten tot kilometers ver over de Rijn. Op het einde van de wandeling nemen we de zetellift terug naar beneden naar Assmannshausen. Hier wordt de Spätsburgunder verbouwd.
Vandaar nemen we de boot en maken een tocht over de Rijn. Aan de oevers van de Rijn staan ook verscheidene kastelen zoals de burchtruïne Ehrenfels, burcht Reichenstein en de Mäusetrum, het smalle torentje op het eilandje midden in de Rijn. Wij houden halt voor een bezoek aan het Rheinstein kasteel. Gerenoveerd in de 19de eeuw, is dit kasteel het symbool van de Romantische periode en beweging aan de Rijn. Vanuit de vele kamers, kantelen en terrassen hebben we terug een prachtig zicht op de Rijn, maar nu vanop de tegenoverliggende oever. (www.burg-rheinstein.de)
We nemen de boot terug naar Rüdesheim. Er zijn verscheidene boottochten op de Rijn, maar je kan het rivierlandschap ook verkennen met de fiets of te voet. De Rijn Fietsroute is een langeafstandsroute van 322 kilometer langs de Rijn. De Rheinsteig is een langeafstandswandeling van 320 kilometer van de Rheingau via de Midden-Rijn tot het Siebengebirge.
Onze dag zit erop. Er rest ons alleen nog de avond, waarin een bezoek aan de Drosselgasse niet mag ontbreken. Deze historische steeg krijgt jaarlijks 3 miljoen mensen over zijn plaveisel die allemaal komen voor de “Rheinische fröhlichkeit”. Je kan er de wijn gaan proeven bij een lekkere maaltijd in de vele wijnbars en restaurants. Wij zijn uitgenodigd in de “Weingarten Zum grünen Kranz”. (www. gruenerkranz.com) We genieten er van een glas Sekt, een mousserende witte wijn, als aperitief en lekkere maaltijd, waarbij een glas Riesling uit de streek niet mag ontbreken. Die nacht slapen we dan ook op rozen in de Altdeutsche Weinstube. (www.hotel-altdeutsche-weinstube.de)
Gracieus orgelpunt
Onze kindvriendelijke romantiekvakantie wordt stijlvol afgerond in Wiesbaden, de hoofdstad van Hessen. Wiesbaden is een levendige plek, boordevol culturele hoogstandjes, met een mild klimaat en een bevolking die met een mediterrane flair door het leven gaat. Aantrekkelijke architectuur ligt gezaaid tussen diverse parken en groene zones waar de parkiet vrij rondfladdert. Het krioelt er van de eet- en drinkgelegenheden, kleine boetieks en grote shoppingcentra. Verder kun je er de Russische kerk, het casino en het kuuroord bewonderen, de oude stad, het parlementsgebouw, het nieuwe stadhuis, de majestatische pleinen en ga zo maar door.
We vatten onze verkenning van Wiesbaden aan met behulp van het toeristisch treintje door de stad, maar wie graag te voet of met de segway op pad gaat, vindt hier ook tal van parcours en faciliteiten. Na onze eerste kennismaking stevenen we op de Neroberg af. Wiesbaden maakt deel uit van de Rheingau. De flanken van de Neroberg worden bekleed met wijngaarden, die de fruitige, kruidige Rieslingwijn produceren. Wijnliefhebbers zijn dan ook talrijk aanwezig op het jaarlijkse wijnfestival waar op de om en bij de 100 standen menig geplette druif zijn aroma’s laat proeven.
De Nerobergbahn brengt ons naar het Kletterwald op de top. In dit klimbos, waar zowel kinderen als volwassenen verscheidene klimparcours vinden, laten we onze apenstreken ten volle tot bloei komen, maar ook de Nerobergbahn is een inventieve attractie op zich. Het in 1888 in gebruik genomen kabeltreintje is namelijk een waterballastbaan en gebruikt geen elektriciteit om zijn bestemming te bereiken. Een waterballastbaan bestaat uit 2 voertuigen, die over een watertank beschikken. De bovenste gondel wordt extra verzwaard met water. Vervolgens trekt de dalende gondel de stijgende op. Beneden wordt de tank geleegd en de bovenste opnieuw gevuld.
Het middagmaal nemen we in het restaurant van het kuuroord bovenop de top van de Neroberg. Vanuit het restaurant, de Nerobergbahn en het kuuroord geniet je van een panoramisch vergezicht over Wiesbaden en de historische, groene villawijken (Nerotal), die de stad omgorden. Het legendarische kuuroord, Opelbad, werd gesticht in 1852 door Wilhelm II, de laatste Duitse keizer. Aristocraten en intellectuele elite zoals Sissi, Goethe, Wagner, Brahms en Dostojewski namen heilzame baden in de thermische bronnen die tot 67°C kunnen oplopen.
Helaas is dit het einde van een veelomvattende vakantie in Duitsland. Op de terugweg naar huis genieten we na van de vele herinneringen. De kinderen soezen vredig op de achterbank.
Ontdek meer
Onze vakantie in Hessen
Onze hotels in Hessen
Onze uitstappen in Hessen