menu

De sprookjes van Grimm komen tot leven in Marburg

In 2013 werd in Duitsland gevierd dat het tweehonderd jaar geleden was dat de verzamelde sprookjes van de broers Jacob en Wilhelm Grimm voor het eerst verschenen. Deze sprookjes zijn inmiddels uitgeroepen tot UNESCO-erfgoed.

© Reisfanaten.be

© Reisfanaten.be

De Duitse stad universiteitsstad Marburg was van 1802 tot en met 1806 de woonplaats van de gebroeders Grimm. Ze studeerden hier aan en deden inspiratie op voor hun wereldberoemde sprookjes. Deze sprookjes kunt u nu levensecht in deze oude en sfeervolle Duitse plaats zien op het “Grimm-Dich”-pad.

Sprookjesachtig Marburg

Marburg ligt op de rechteroever van de rivier de Lahn. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 50.000 inwoners. De universiteit van Marburg werd in 1527 gesticht is de oudste protestantse universiteit ter wereld. Marburg zelf werd voor het eerst in 1138 in bewaard gebleven documenten genoemd.

© Reisfanaten.be

© Reisfanaten.be

Het historische centrum is door zijn smalle stegen sfeervol en heeft nog veel huizen die uit de zestiende eeuw stammen, waaronder het vanaf 1512 gebouwde raadhuis. De gotische Elisabethkerk werd in de dertiende eeuw gebouwd als rustplaats voor de zalig verklaarde Elisabeth van Thüringen en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het kasteel van Marburg ligt hoog boven de stad op een heuvel. Het gebouw is vanaf de twaalfde eeuw in verschillende perioden gebouwd. Aan de noordkant van het slot staat de Witte Toren, ook wel bekend onder de naam Heksentoren (Hexenturm). De toren dankt zijn naam aan de vrouwen die hier tussen 1500 en 1700 als heks werden opgesloten.

P1080331JPG

© Reisfanaten.be

Volg de sprookjes van de gebroeders Grimm

De stad Marburg staat ook bekend om zijn vele trappen. Jacob Grimm zei zelfs dat er in de stad meer trappen dan huizen waren. Eén van de trappen leidt u langs de talloze sprookjes die de broeders Grimm hebben bedacht. Dit “Grimm-Dich”-pad loopt van de historische Altstad (oude stad) naar het kasteel van Marburg.

Langs het pad, wat in totaal 109 meter stijgt, vindt u verwijzingen naar de sprookjes van Jacob en Wilhelm Grimm. Zo ziet u in de stadsmuur de koppen van de wolf en de zeven geitjes, komt u op een muur de zeven dwergen van Sneeuwwitje tegen en kunt u proberen of de reuzenschoen van Assepoester u past. Ergens in Marburg schijnt ook het peperkoekenhuis van Hans en Grietje te staan. Volg het “Grimm-Dich”-pad en u komt alle sprookjes tegen. Van april tot en met oktober wordt er op elke laatste zondag van de maand om 11 uur ’s morgens een publieke rondleiding over de gebroeders Grimm gegeven. Deze kost vijf euro en duurt twee uur.

Hoe geraakt u in Marburg?

Marburg ligt in de deelstaat Hessen in het westen van Duitsland. De universiteitsstad ligt ongeveer 100 kilometer noordelijk van Frankfurt am Main. Vanuit Brussel rijdt u normaal gesproken in minder dan vier uur naar Marburg en vanuit Genk is het zonder grote drukte op de weg minder dan drie uur rijden. Per trein (ICE of Thalys) is het via Frankfurt am Main drie tot vijf uur reizen naar Marburg.

Ontdek meer

Onze vakantie in Hessen
Onze hotels in Hessen
Onze uitstappen in Hessen

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen