menu

Hessen, in het spoor van de gebroeders Grimm

In het spoor van de gebroeders Grimm. Dat is het thema van deze midweek in de Duitse deelstaat Hessen. Ter ere van de gebroeders werd in 1975 de Märchenstrasse opgericht, een van de eerste toeristische routes van Duitsland. De route is ruim 600 kilometer lang. Ze start in Hanau, de geboorteplaats van de gebroeders Grimm, voert langs belangrijke plaatsen uit het leven van de broers zoals Steinau, Marburg en Kassel, naar Bremen in Noord-Duitsland. Op de route ontdek je plekjes die gelinkt zijn aan de sprookjes, sagen en legenden van de wereldberoemde broers. Wij beleven een stukje van deze sprookjeswereld in het groene en heuvelachtige Hessen.

Wandelaar_Wout

© Reisfanaten.be

Onze midweek start in de wintersportplaats Willingen. Winterpark Willingen, op een hoogte van 580 tot 830 meter, heeft 16 kilometer skipisten en de grootste skischans ter wereld. Samen met Winterberg vertegenwoordigt het de wintersportmogelijkheden in het Sauerland. Maar ook in de zomer valt er heel wat te beleven.

Ettelsberg

© Reisfanaten.be

Nadat we ingecheckt zijn in het voortreffelijke Best Western Plus Hotel, trekken we naar de recreatiewereld Ettelsberg. Met de MeineCardPlus, die we ontvangen hebben in het hotel, kunnen we de gondellift gratis op. Deze kaart is een gratis toegangsbewijs dat je ontvangt wanneer je logeert bij één van de 120 deelnemende gastgevers. Het is niet alleen een gratis vervoersbewijs voor bus, tram en trein, maar biedt ook gratis toegang tot verscheidene recreatievoorzieningen en dit gedurende de gehele verblijfsduur. (www.MeineCardPlus.de)

Boven op de Ettelsberg staat de Hochheidetoren. Met de lift kan je er naar boven en vanop 875 meter hoogte hebben we hier het beste uitzicht in het Sauerland. Nabij de toren kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin. Voor wie meer tijd heeft is er ook het wandelgebied met natuurreservaat Hochheide en zijn er verscheidene mountainbikeroutes voor jong en oud.

Speeltuin

© Reisfanaten.be

Wij zakken af naar de zomerrodelbaan in Willingen. Zittend op de rodelslede word je met de sleeplift 250 meter bergop getrokken. Zonder te hoeven overstappen, begint daar de rodelpret en glijd je aan 40 km/u de 700 meter lange baan af, langs steile bochten en rechte stukken het dal in. (www.sommerrodelbahn-willingen.de)

Rodelbaan_Wout

© Reisfanaten.be

Ons blits bezoek aan het levendige stadje Willingen is er één om te onthouden. Er is hier zoveel dat we nog kunnen doen; wandelen, fietsen, wellness, gastronomie, uitstapjes naar o.a. het natuurpark de Diemelsee en vele andere recreatiemogelijkheden. (www.willingen.de) We sluiten de avond van onze eerste reisdag af in het gezellige restaurant Dorf Alm in typische Duitse stijl. (www.dorf-alm.de)

De volgende dag trekken we verder naar Hann.- Münden. De autorit gaat door een prachtig landschap met glooiende hellingen, mooie dorpen, een stuwmeer en stuwdam. We worden verwacht in het hotel Alte Windmühle. (http://www.alte-windmuehle.de) Het hotel is gevestigd in één van de vele pittoreske vakwerkhuizen die kenmerkend zijn voor de stad. In Hannoversch Münden is 70% van de vakwerkhuizen authentiek. Vakwerk is een bouwwijze om muren te maken. De muren bestaan uit een houten balkstructuur met een invulling; aanvankelijk een vlechtwerk van hout bestreken met stro en leem, later ook baksteen.

Hann. Münden hotel

© Reisfanaten.be

We maken een wandeling door de stad en trekken daarna naar de oever van de Fulda voor een boottocht. Hann. Münden is gelegen op de plaats waar de rivieren de Werra en de Fulda samenvloeien en de Wezer vormen. Het uitzicht van op de boot is niet spectaculair. De sluis die we door moeten is een belevenis voor de kinderen. (http://www.hann.muenden-tourismus.de)

Vervolgens maken we een korte wandeling van 0.7 km naar de uitkijktoren Tillyschanze. De weg ernaartoe gaat zigzag, stijl door het bos. Vanop de 25 meter hoge toren, gelegen op de bosrijke heuvel, hebben we een panoramisch zicht over de historische stad Münden.

Panorama_Münden

© Reisfanaten.be

Herr Schmook geeft ons uitleg bij de toren over de stad. Hij leert ons ook Dr. Eisenbart kennen, een populaire Duitse chirurg die leefde van 1663 tot 1727 en begraven werd in Hann. Münden. Hij leerde de stiel van zijn vader en schoonbroer en was gespecialiseerd in oogoperaties en botbreuken. Hij was een reizende chirurg met veel aanzien bij de Duitse edellieden. Zijn reputatie is dubbelzinnig, gaande van charlatan, grootspreker tot een wonderarts van zijn tijd. Herr Schmook verzekert ons dat we de naam Eisenbart nog veel zullen tegenkomen. ’s Avonds bij het avondeten is het reeds zover. We nuttigen een lekkere grillschotel in het Ratsbrauhaus. (http://www.ratsbrauhaus.de) Spijtig genoeg zijn wij geen bierdrinkers en -kenners, want hier wordt “Dr. Eisenbart bier” gebrouwen.

Tillyschanze

© Reisfanaten.be

Op onze derde reisdag reizen we door naar Kassel. Kassel is de Grimm-stad bij uitstek. De broers werden geboren in Hanau, groeiden op in Steinau, studeerden aan de universiteit van Marburg, maar in Kassel gingen ze naar het lyceum en maakten ze na hun universitaire studies carrière. Al hun beroemde en baanbrekende werken zoals de sprookjesverzameling en hun geschriften over de Duitse grammatica hebben ze hier geschreven. Alles over hun levensgeschiedenis, hun werk en de sprookjes komen we te weten in het belevingsmuseum Grimmwelt. (http://www.grimmwelt.de) Op interactieve en ludieke wijze leer je enkele van de sprookjes kennen of opnieuw ontdekken. De gebroeders waren meer dan alleen maar verzamelaars van sprookjes. Ze waren taalvorsers, volkenkundigen en rechtshistorici.

Grimmwelt

© Reisfanaten.be

In de namiddag gaan we naar het Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe eveneens in Kassel. Het park is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier start op woensdag en zon- en feestdagen om 14u30 een groots waterspektakel. Het water begint te stromen aan de voet van het Herculesmonument. Als bezoeker kan je de weg van het water nederwaarts over de cascades volgen.
Het water legt een weg af van 2.3 km en daalt 200 meter af langsheen de “Steinhöfer waterval”, de “duivelsbrug” en het aquaduct, om vervolgens voortgestuwd door de natuur en zonder enig toedoen van een pomp te spuiten in een 50 meter hoge fontein. Langsheen het wandelpad wandel je het park naar beneden, volg je de loop van het water, en word je beneden in het park, op het eind van de wandeling getrakteerd op een spectaculaire fontein die spuit alsof het een geiser is. Het hele spektakel duurt ongeveer anderhalf uur en is heel populair. (www.kassel-marketing.de)

Wasserspiele

© Reisfanaten.be

Om 16 uur rijden we door naar Schloss Berlepsch. (www.schlossberlepsch.de) De kinderen zijn toe aan een namiddagdutje in de auto. In het kasteel worden we vergast op een lekkere en stevige maaltijd. Terwijl het gebraad aan het garen is en de broccoli aan het stoven is, mogen we nog even de toren van het kasteel beklimmen. Boven hebben we een prachtig zicht over de bossen en weiden. Het is ook in één van deze bossen dat we de nacht gaan doorbrengen. Na een stevige bourgondische maaltijd checken we in in Robins Baumhaus. (www.robins-nest.de) Benieuwd wat de nacht hier in petto heeft.

© Reisfanaten.be

De volgende ochtend worden we uitgerust wakker in onze luxueuze boomhut. Wanneer we onze ogen opentrekken kijken we recht de boomkruinen in. Fien en Wout scheren al rakelings over het voeteinde van onze bedden met de schommel. In de Waldbar is er uitgebreid ontbijt voorzien en kan je ook middag- of avondeten bestellen. Voor de sanitaire voorzieningen kan je terecht in het Schloss Berlepsch. Wij hadden dat niet zo goed begrepen. Zeker naar vragen hoe dat in zijn werk gaat. Blijkbaar kan je er gebruik maken van douches, maar moet je wel zelf een handdoek voorzien. Na deze unieke ervaring reizen we door naar Roodkapjesland.

Heuvellandschap_Hessen

© Reisfanaten.be

Waarom worden de sprookjes van de gebroeders Grimm gelinkt aan zovele plaatsen in de Duitse deelstaat Hessen? Zo is bijvoorbeeld de streek rondom Schwalmstadt roodkapjesland.

De broers verzamelden er de sprookjes in de omgeving. Hun informanten bleven echter anoniem. Het waren mensen van niveau. Ze waren belezen en ontmoetten de gebroeders in chique salons. Daar wisselden ze de geestige, gruwelijke, belerende of vermakelijke verhalen uit die ze opgevangen hadden van de markt- en wasvrouwen of in een boek hadden gelezen. De broers Jacob en Wilhelm luisterden aandachtig en schreven alles op. De bron van het verhaal was steeds vaag en gaf enkel de plaats of streek prijs waar het vandaan kwam.

Sprookje_Roodkapje

© Reisfanaten.be

100 jaar nadat dit leesgezelschap samenkwam, was er een kunstschilder, Otto Ubbelohde, die de sprookjes een gezicht gaf. In heel Hessen vond hij plaatsen die strookten met de sfeer van de Grimm-sprookjes en die tekende hij op. Zijn pentekeningen beelden reële oorden uit zoals de vakwerkstadjes, burchten en kastelen, het glooiende landschap en dichte wouden. Het is dit mooie landschap dat nog steeds het decor vormt voor al die sprookjes.

Voor we te gast zijn bij Roodkapje, in hoogsteigen persoon, houden we nog halt voor de lunch in Bad Sooden-Allendorf. We maken een stadswandeling in het vakwerkstadje dat zo uit een sprookje lijkt te komen en hebben een voortreffelijke lunch in het restaurant Pelikan. (www.hotel-werratal.com)

We zijn een weekje te vroeg voor de Rotkäppchenwoche. Van 17 juli tot 24 juli zijn er allerlei roodkapjesactiviteiten. (www.rotkaeppchenland.de) Waarom deze streek roodkapjesland heet, heeft te maken met de klederdracht van de vrouwen in Schwalm. Ze dragen immers rode kapjes.

Roodkapje

© Reisfanaten.be

We gaan die namiddag ook op bezoek bij de wolf, in het Wildpark Knüll. (www.wildpark-knuell.de) We maken een wandeling van een 2-tal uur door het natuurpark. De beren en wolven leven er samen in één grote bosrijke kooi. Daarnaast leven er nog verscheidene andere dieren zoals marters, wasberen, dassen, vossen,… en de herten en reeën lopen er vrij rond in het 50 hectaren grote bos.

Beer_en_wolf

© Reisfanaten.be

Onze laatste nacht overnachten we in Waldeck, aan de Edersee, in Waldhotel Wiesemann. (www.waldhotel-wiesemann.de) Hier is het nationaal park Kellerwald-Edersee. (www.nationalpark-kellerwald-edersee.de) Ons spreekt vooral het natuurpark aan om te wandelen, maar er is zoveel meer. Je kan fietsen rond de Edersee, een boottocht maken op of watersport beoefenen op de Edersee, er is wellness en golf, een wildpark en boomkronenpad,… Je kan hier terug de MeineCardPlus gebruiken en in de bijhorende informatiebrochure de attracties, parken of activiteiten opzoeken.

Wij trekken de volgende ochtend de wandelschoenen aan. Voor Woutje, 4 jaar, is het de eerste keer dat hij de (kleinste maat) bergbottines aantrekt. Tot onze verbazing doet hij het goed. We volgen de Hagenstein-Route in het nationaal park Kellerwald-Edersee en wandelen een 6-tal km. (https://www.nationalpark-kellerwald-edersee.de/nl/natuurbeleven/wandelen/hagensteinroute)

NP_Kellerwald-Edersee

© Reisfanaten.be

Deze oude beukenbossen zijn opgenomen in de lijst van UNESCO – wereldnatuurerfgoed beukenoerbossen van de Karpaten. 90% van het nationaal park is vrij van exploitatie. De natuurlijke ontwikkeling en dynamiek van de ecosystemen is er beschermd. Het is één van de grootste beukenbossen in Midden-Europa waar de natuur zijn gang kan gaan en waar straten noch nederzettingen aanwezig zijn. De helft van de bomen zijn meer dan 130 jaar oud, bepaalde gedeelten van het bos zijn tot 260 jaar oud. Er zijn hier nog oerbosresten aanwezig.

Voordat we huiswaarts rijden, is er nog wat speeltijd voor de kinderen. Wout zijn wandelprestaties worden beloond met een bezoek aan het maislabyrinth. (www.maislabyrinth-edersee.de) We gebruiken hiervoor onze MeineCardPlus en mogen gratis binnen.

© Reisfanaten.be

Wout is eerst niet akkoord dat hij ook nog in het labyrinth moet wandelen, want hij heeft de speeltuin al gezien. Fien neemt het voortouw om de weg te zoeken en we zijn vertrokken. Ik zou er mijn kinderen alleen niet insturen, want het is best moeilijk. Op een gegeven moment lopen we alsmaar rondjes en wordt het tijd dat we proberen logisch te werk te gaan, of Wout kan zijn speeltuin helemaal op zijn buik schrijven. Mama kiest voor de nooduitgang, de “shortcut”, papa gebruikt zijn oriëntatie vermogen en gaat logisch te werk, en zo komen we er toch uit. Woutje zijn humeurtje klaart helemaal op wanneer hij de speeltuin ziet. De attracties zijn er gelinkt aan de boerderij. Het is eens iets anders om met de gocart door het maisveld te rijden of te spelen in het maiszwembad.

Maiszwembad

© Reisfanaten.be

Ontdek meer

Onze vakantie in Hessen
Onze hotels in Hessen
Onze uitstappen in Hessen

4 reacties op “Hessen, in het spoor van de gebroeders Grimm”

 1. Yvonnevanderlaan.nl schreef:


  Oh rodelen! Echt zo leuk om te doen met de kids! 🙂 De laatste tijd ontdekken we zelf ook steeds meer van Duitsland, vooral voor kortere vakanties erg leuk. De sprookjesroute wil ik erg graag een keer doen, lijkt me super.

 2. Reisfanaten schreef:


  Ja wij waren echt super enthousiast. Echt mooi land en heel veel variatie. En een supermooi programma bijeen gerakeld. Hier in iets minder woorden om eventueel bij te houden 😉
  https://www.reisfanaten.be/spelen-en-ontdekken-duitse-noord-hessen/

 3. Nancy Piron schreef:


  Hallo, wij zijn erg enthousiast na het lezen van jullie verhaal.

  De vraag is nu: hoe kunnen we dit boeken of indien het iets is dat zelf geregeld moet worden, waar vinden we de relevante adressen?

  Hartelijk Dank

 4. Reisfanaten schreef:


  Dag Nancy,
  Op https://www.reisfanaten.be/spelen-en-ontdekken-duitse-noord-hessen/ staat een programma van dag tot dag. Per dag is er gelinkt naar het hotel en vaak naar de activiteit.Gewoon even in Google de hotelnaam intikken en dan het hotel aanspreken. Veel activiteiten die we gedaan hebben zijn inbegrepen in de MeineCardPlus.
  Het was een heel ontspannen reis en zeer leuk programma op maat van de kinderen. Gewoon doen zou ik zeggen!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen