menu

Fascinerende natuur in Nationaal Park Kellerwald-Edersee

Europa kent een aantal prachtige en grote natuurgebieden. Een natuurgebied dat u absoluut niet mag missen is het Nationaal Park Kellerwald-Edersee. Dit Duitse Nationaal Park vindt u in het noordelijke deel van Kellerwald. Dit is weer onderdeel van Essen. Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee maakt onderdeel uit van het natuurpark met de gelijke naam. Sinds 2011 staat het park op de werelderfgoedlijst. Hierbij zijn de oude beukenbossen van Duitsland opgenomen. Uniek is dat hier nog nooit bosbouw heeft plaatsgevonden.

Wandeling_Kellerwald_uitzicht

© Reisfanaten.be

Prachtig roodbeukenbos

Kenmerkend voor dit woud zijn de witte veldbies en de beuk. Dit is dan ook het grootste veldbies-beukenbosverbond van Duitsland. Roodbeukenbossen vindt u alleen terug in Europa. Wereldwijd zijn er alleen in Europa nog loofbossen, ontstaan onder invloed van de ijstijd. De beuk heeft gedurende alle jaren zich moeiteloos aan weten te passen. Wereldwijd is dit een uniek verschijnsel te noemen. Verder komen er in dit natuurpark een aantal zeldzame bomen voor waaronder de elsbes en de zomerlinde. Het uitgestrekte bos wordt niet door de mens bebouwd of bewerkt en hierdoor vindt u er een fascinerende natuur.

De natuur begrijpen en beleven

Nationaal Park Kellerwald-Edersee zet zich in om de natuur te beschermen. Het bos wordt niet op een negatieve manier door de mens gebruikt. Dit is dan ook duidelijk terug te zien in het woud, dat zich kenmerkt als een echt oerbos. Dit Nationaal Park is dan ook een beschermd natuurgebied. Vanaf 1963 was dit beschermd wildgebied en vanaf 1990 beschermd bosgebied. Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee is een van de laatste niet doorkliefde beukenbossen van Europa. In het bos is veel oud hout te vinden, waardoor er natuurlijke ontwikkelingsprocessen plaatsvinden. U vindt hier dieren die elders nauwelijks voorkomen. De fascinerende wildernis zal u niet ontgaan.

Wandelen en fietsen

In het Nationaal Park vindt u uitnodigende wandelwegen. Hierbij bewandelt u wegen langs de zuivere bronnen en de prachtige oude beuken. De steile hellingen zorgen voor een prachtig uitzicht. Dit Nationaal Park bevat 20 wandelpaden. Iedere route wordt gekenmerkt door een symbool van een plant of dier. Ook vindt u direct de lengte van de route. De wandelroutes loopt u in gemiddeld een halve dag. Tijdens een wandeling kunt u roodwild en reeën tegenkomen, maar ook wilde katten en wilde zwijnen. Zoek ook eens de zeldzame kevers tussen het rottend hout op. U ervaart in dit woud een oase van stilte. Er lopen een aantal fietspaden door het park heen die aansluiten op de Ederseefietspaden.

Wandeling_Kellerwald

© Reisfanaten.be

In het park broeden vele vogelsoorten, waaronder de specht, de oehoe en de zwarte ooievaar. Ook ruim 14 soorten vleermuizen hebben hun thuis in het bos gevonden. In het informatiecentrum kunt u terecht voor vragen en informatie. Het informatiecentrum is van begin mei tot eind oktober geopend van 9 tot 18 uur. Van begin november tot eind februari kunt u hier terecht van 11 tot 16 uur en van begin maart tot eind april van 10 tot 18 uur. Tussen maart en november worden er regelmatig vluchtdemonstraties van greepvogels gehouden.

Praktisch

Nationalpark Kellerwald-Edersee
D – 34537 Bad Wildungen
Telefoon +49 (0) 5621 75249-0
info@nationalpark-kellerwald-edersee.de
www.nationalpark-kellerwald-edersee.de

Ontdek meer

Onze vakantie in Hessen
Onze hotels in Hessen
Onze uitstappen in Hessen

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen