menu

Drie dromerige dagen in Venetië

Alle Italiaanse verfijndheid komt samen in Venetië. Althans, dat beeld vormde zich op ons netvlies bij het zien van de kronkelende waterlopen langs de ranke herenhuizen en paleizen, de wirwar van steegjes en elegante brugjes, de ragfijne naaldkant in de boetiekjes, de maskers van papier-maché, het glaswerk, … Drie dagen liepen we met ons hoofd in de wolken ..

Drie dromerige dagen in Venetie a

© Reisfanaten.be

Venetië: de minder romantische feiten

… en vergaten we dat al het afvalwater van de huizen ook in de kanalen wordt geloosd. Venetië ligt aan de Venetiaanse lagune. De stad werd gebouwd op 118 eilandjes, gevormd door de afzetting van puin door de rivieren die uitmonden in de zee. De Adriatische zee dringt de lagune binnen via drie geulen. Rond 16 uur verandert de stroming en wordt het vervuilde water van de kanalen teruggevoerd naar zee.

De stad rust op heipalen van Istrische dennen en wordt met het vasteland verbonden door de Ponte della Liberta, de brug van de vrijheid. De Canal Grande is de grootste en mooiste wateravenue, die zich een weg baant door de stad en de grens vormt tussen de 6 verschillende wijken of de 6 sestieri van Venetië. Via de talrijke bruggen, die oorspronkelijk zonder leuning werden gebouwd, worden de nutsvoorzieningen zoals gas, leidingwater en elektriciteit verspreid. Venetië heeft slechts 1 plein, het Piazza San Marco, maar wel verschillende campi. Een campo was vroeger een groene plek, waar kippen en varkens gehouden werden, maar is momenteel een geplaveid pleintje met bars, café’s en superetten.

Het Canal Grande, de belangrijkste verkeersader, telt een viertal bruggen, die de twee stadsgedeelten met elkaar verbinden. Over het smalste punt van het Canal Grande ligt de Rialto-brug. De rijke families van de stad bouwden hun palazzi langs het Canal. Deze herbergden hun bedrijfszetel en hun woning: ‘palazzo’ en ‘casa’. Op de benedenverdieping bevond zich de inkomhal, op de tussenverdieping de kantoren en op de eerste verdieping waren de woonruimtes.

Drie dromerige dagen in Venetie b

© Reisfanaten.be

Venetië wordt bedreigd door de Aqua Alta. Tijdens de extreem hoge waterstand lopen de laagst gelegen gedeelten van de stad onder water. Deze waterstand wordt veroorzaakt door diverse factoren zoals de siroccowinden van november tot april, de aantrekkingskracht van de maan en de stijging van de temperatuur. Het MOSE-project is het meest vooruitstrevende project om de stad te beschermen. Het is een drijvende dam, die zich ter hoogte van de drie vaargeulen onder water bevindt en bij gevaarlijk hoog water naar boven gehesen wordt en de lagune afsluit.

Niet alleen de zee bedreigt deze unieke kunststad. De gevaren komen ook van binnenuit. Zo is er bijvoorbeeld een verbod op de verkoop van zakjes graan op het San Marco-plein om de duiven niet extra aan te moedigen. Hun zure uitwerpselen beschadigen namelijk de monumenten. Maar ook het vocht en het zout van het zeewater in de kanalen tasten kelders en gevels aan. Daarbij komt de uitlaat van de motorvaartuigen en de watervervuiling van de chemische industrie die zich in de buurt heeft ontwikkeld. Maar wat nog het meest schrijnende is: de Venetianen werken mee aan hun eigen ondergang door het oppompen van zoet drinkwater uit het bekken onder de lagune.

Venetië: een en al museum

Onze eerste dag beginnen we vroeg en uitgeslapen. De avond voordien zijn we nogal ‘sportief’ geland en hebben we onze intrek genomen in het Hilton Garden Inn Hotel. Vandaag zullen we twee wijken platlopen. We beginnen met San Marco. Een bezoek aan de basiliek met de campanile kan daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Het San Marcoplein is het enige echte plein in Venetië. De andere worden ‘campo’ genoemd. Het plein heeft de vorm van een gespiegelde ‘L’ en is bovendien het laagst gelegen punt in Venetië. Het is omgeven door prachtige gebouwen. Deze gebouwen herbergden oorspronkelijk de procuratie, een soort stadsadministratie. Het waren kantoren van de procurators, de hoogwaardigheidsbekleders, die de doge bijstonden. Nu worden de statige gebouwen ingepalmd door kantoren, musea, winkels en café’s. In het midden van het plein troepen de Torro dell’ Orologio, de Campanile, het Palazzo Ducale en de Basilica di San Marco gezellig samen. Net zoals de duiven, die, als je ze ertoe uitnodigt, gewoon op je hand komen zitten.

Drie dromerige dagen in Venetie c

© Reisfanaten.be

De San Marco basiliek kun je gratis bezoeken. Voor het museum en de loggia betalen we (in 2016) €5. De basiliek is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis, zoals de oosterse kerken, en bevat het graf van de evangelist Marcus. Je vindt er de byzantijnse, islamitische en gotische stijl in terug met renaissancekenmerken. In de loop der eeuwen werd het interieur aangekleed met marmer, edelmetaal e.d. De voorgevel bestaat uit 5 portalen met oosterse mozaïeken. Op de verdieping prijkt de loggia, het terras van waarop de doge de ceremoniën bijwoonde. De 4 paarden voor de loggia werden ooit tijdens een kruistocht gestolen en werden vervangen door replica’s. De vergulde bronzen originelen werden gelukkig teruggevonden en worden nu in het museum bewaard. In de grote hal beelden mozaïeken taferelen uit het Oude Testament uit. Binnen in de basiliek schitteren taferelen uit het Nieuwe Testament op een vergulde achtergrond in het kunstlicht. Om het altaar, het gouden retabel en de kerkschat te bewonderen, moet je betalen.

Na de lunch en onze verkenning van de wijk San Marco ontdekken we de chique Dorsoduro-wijk. In deze artistieke buurt kun je o.a. het Guggenheim-museum bezoeken, wat we dan ook doen, alsook de Galleria dell’ Accademia, waar 500 jaar Venetiaanse schilderkunst tentoongesteld wordt. Aan het begin van de Canal Grande, schuin over San Marco, prijkt de grote barokkerk Santa Maria della Salute. ‘Salute’ betekent zowel ‘gezondheid’ als ‘verlossing’. De kerk werd opgericht uit dankbetoon, omdat er een einde was gekomen aan de pestepidemie van 1630.

We wandelen door de Campo Santa Margherita, de studentenwijk, en springen eventjes binnen in San Nicolo dei Mendicoli, een van de aantrekkelijkste kerken van Venetië. Ook de Ca’ Rezzonico ontsnapt niet aan onze aandacht. Dit palazzo ligt met de gevel aan het Canal Grande vlakbij een vaporettohalte. Het paleis bestaat uit verschillende zalen, waarvan de balzaal de meest opmerkelijke is. Fresco’s in trompe-l’oeil, plafondfresco’s, tapijten, meubilair en een verdieping vol Venetiaanse schilderkunst overweldigen de bezoeker.

Tijd voor een frisse neus

Vandaag keren we toch nog even terug naar San Marco. We willen het Palazzo Ducale vereren met een uitgebreider bezoek. Nadien zullen we in de Costello-wijk belanden om na de lunch de boot naar het eiland Burano te nemen. Leve de buitenlucht!

Drie dromerige dagen in Venetie d

© Reisfanaten.be

Het Palazzo Ducale of Dogenpaleis is opgetrokken in Venetiaanse gotiek. Het was de officiële residentie van de dogen, de heersers van Venetië. In het paleis speelde zich het publieke leven van de doge af, waren er privé-vertrekken voor de doge en zijn raadgevers en werden de senaat, de wetgevende macht, de grote raad en het parlement ondergebracht. Ook het gerecht en de martelkamer maken deel uit van het palazzo. Wanneer je je aan de prachtige versieringen en schilderijen in de zalen vergaapt, kijk dan ook zeker eens naar de plafonds. Vanuit de vertrekken van de onderzoeksrechters vertrekt de Brug der Zuchten naar de gevangenis. Op deze brug konden de veroordeelden voor het laatst de blauwe hemel zien en een laatste blik op Venetië werpen, alvorens ze in de donkere krochten van de gevangenis verdwenen. De Brug der Zuchten is het best te bewonderen vanaf de Ponte della Paglia.

Drie dromerige dagen in Venetie e

© Reisfanaten.be

Costello is een volkse en rustige buurt. In deze wijk bevindt zich de Arsenale, in de 16de eeuw de grootste marinescheepswerf ter wereld. Meer dan 3000 arbeiders bouwden er een volledig schip op 1 dag tijd. De Italiaanse marine onderhoudt er vandaag de dag nog altijd een aantal oorlogsschepen. Vanaf de vaporetto krijg je min of meer zicht op de werf en zijn omvang en op de arbeidershuizen in de omgeving.

Aan de halte ‘Fondamenta Nuove’ stappen we op de boot die ons in 45 minuten via Murano naar Burano brengt. Terwijl Murano het eiland van de glasblazers is, is Burano vooral een vissersdorp. De vrouwen van de zeelui vulden hun dagen met het geduldig produceren van naaldkant. Ook de veelkleurige huizen en de scheve kerktoren geven Burano zijn specifiek cachet. De verschillende eilanden, die deel uitmaken van Venetië, hebben/hadden elk een eigen functie. Zo is er een kerkhofeiland, een kloostereiland, een moestuin enzovoort.

Drie dromerige dagen in Venetie f

© Reisfanaten.be

Venetië is autovrij. Je bezoekt de stad te voet en te water. Alle transport gaat over het water: de post, de vuilnisboot, leveranciers, ambulance … zelfs een doodskist hebben we zien voorbij drijven. Het openbaar vervoer in Venetië is de vaporetto. Maar je kunt ook eens romantisch doen en een gondel huren. Al zal het je dan wel iets meer kosten. Het grootste gedeelte van Venetië kan je echter heel gemakkelijk te voet verkennen. De gele borden die de belangrijkste punten van de stad aanduiden of de haltes van de vaporetto zijn handige hulpmiddelen om je in de wirwar van straten en steegjes te oriënteren. En dan is er natuurlijk ook nog altijd de Campanile op het San Marco-plein, die als een trouwe vuurtoren boven de stad uitsteekt.

The Finishing Touch

Op onze laatste dag in Venetië wandelen we van de stationsbuurt door de wijk Cannaregio. In de grootste bocht van het Canal Grande ligt de wijk San Polo. Daar blijven we eventjes hangen rond de Ponte di Rialto, die zich precies in het midden van de stad bevindt. Deze plek is een van de eerst bewoonde gebieden van Venetië en is nog steeds het drukste deel van de stad. We bezoeken ook de gigantische franciscaner kerk van de Frari, de Santa Maria Gloriosa dei Frari, die niet alleen opvalt door de enorme afmetingen, maar ook door de schitterende kunstwerken binnenin.

Drie dromerige dagen in Venetie g

© Reisfanaten.be

Binnen in de Scuola Grande di San Rocco bespaart men je heel wat nekpijn met behulp van spiegels. Je hoeft niet steeds omhoog te kijken om de schilderijen van Tintoretto, de decorateur van het gebouw, te bewonderen. Op die manier worden de werken in de nogal donkere ruimte ook beter verlicht. Rijke Venetiaanse bankiers financierden het bouwwerk en probeerden op deze wijze de bescherming van de Heilige Rochus, vooral tegen de pest, af te kopen.

We besluiten onze droomtrip in Venetië met een bezoek aan de kerk van San Pantalon. Het schilderwerk op het plafond beeldt het martelaarschap en de apotheose van de heilige San Pantalon uit en creëert de illusie dat het plafond hoger is dan het in werkelijkheid is. Een hallucinante ervaring … net zoals Venetië zelf.

Ontdek meer

Ons hotel in Venetië
Bezienswaardigheden Venetië
Beleven in Venetië
Vervoer in Venetië
Eten in Venetië
Shoppen in Venetië

Tags:

2 reacties op “Drie dromerige dagen in Venetië”

  1. Herlinde schreef:


    Venetië is zo mooi en romantisch! Vorig jaar goedkoop bezocht met mijn man.

    xxx
    Herlinde

  2. Bart De Sloover schreef:


    ‘@Herlinde
    Dat vonden wij ook. Superleuk om eens te doen.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen