menu

5 kerken om te bewonderen in Venetië

Wie Venetië bezoekt, kan niet om de kerken, basilieken en kathedralen heen. Deze grootse bouwwerken puilen bovendien uit van de kunstschatten en de indrukwekkende interieurs. Ga alvast op verkenning in deze 5 bijzondere godshuizen.

5 kerken om te bewonderen in Venetie a

© Reisfanaten.be

De grootste: Basiliek van San Marco
De Basiliek van San Marco en tevens grootste kerk van Venetië ligt aan het gigantische San Marcoplein, naast het Dogepaleis. Daterend uit de 11de eeuw werd de kerk gebouwd als laatste rustplaats voor de overblijfselen van San Marco, die tijdens één van de kruistochten vanuit Constantinopel naar Venetië gebracht werden. De Venetiaanse leeuw afgebeeld op de gevel staat symbool voor de Heilige Marcus. Vergaap je binnen aan de vele mozaïeken waarmee de koepels bekleed zijn, en beklim de toren voor een panorama over de stad.

Die van Titiaan: Basiliek van Santa Maria Gloriosa dei Frari
Laat het drukke stadsleven even achter je en stap in de wijk San Polo de basiliek van Santa Maria Gloriosa dei Frari binnen. Deze gotische kerk werd opgericht in de 14de eeuw en huisvest enkele kunstwerken, waarvan vele opgedragen aan Maria, van grote namen in de kunstwereld. Boven het hoogaltaar zie je het schilderij Maria Hemelvaart en de Madonna di Ca’Pasero van Titiaan. De Venetiaanse kunstschilder heeft ook zijn grafmonument in dezelfde kerk. Stap nog de sacristie binnen om de drieluik Madonna met Heiligen van Bellini te aanschouwen. Het koor is de ideale plek om even neer te zitten om de schitterende versieringen in je op te nemen alvorens weer de vele smalle straatjes van Venetië in te duiken.

Drie dromerige dagen in Venetie g

© Reisfanaten.be

De witste: Basiliek van Santa Maria della Salute
Vlak naast de Canal Grande, het grootste kanaal en de levensader van Venetië, ligt de Basiliek van Santa Maria della Salute. In de 17de eeuw werd deze majestueuze kerk opgetrokken als symbool voor de uitroeiing van de pest in Venetië. De beeldengroep aan het hoofdaltaar toont een knielende Venetiaanse vrouw die Maria en het Kind vraagt om een einde te maken aan ‘de zwarte dood’. Tijdens het jaarlijks festival in november wordt dit moment herdacht door een dag non-stop kerkdiensten te houden. Gondels vormen bovendien een indrukwekkende brug over de Canal Grande tot aan de kerk. Het barokke gebouw werd volledig opgetrokken in witte kalksteen en rust op 100.000 eikenhouten palen om wegzakken te voorkomen. Als contrast voor het wit van de buitenkant werd het interieur bekleed met donkergrijze natuursteen. De basiliek is een bezoekje waard, zowel voor het gebouw als de pittoreske omgeving in de wijk Dorsoduro.

Het mooiste uitzicht: Kerk van San Giorgio Maggiore
Vanaf op het San Marcoplein zie je de kerk van San Giorgio Maggiore met zijn opvallende toren liggen. Dit majestueuze bouwwerk, daterend uit de 8ste eeuw, ligt ietwat uit de stad en is vooral populair omwille van de toren. Een kleine lift brengt je naar het hoogste punt, vanwaar je een indrukwekkend en panoramisch uitzicht hebt over Venetië.

De meest Vlaamse: Kerk van San Moisè
Voor Vlaamse kunst breng je een bezoekje aan de kerk van San Moisè in de wijk San Marco. Het opvallende altaarstuk is immers van de hand van de Vlaming Heinrich Meyring. Bekijk buiten ook zeker de indrukwekkende beeldhouwwerken die de barokke gevel volledig bedekken. Vicenzo Fini, afgebeeld met het borstbeeld boven de deur, had eerder voor veel geld een adellijke titel gekocht en wou een gedenkteken achterlaten in Venetië. Omdat standbeelden in zijn tijd, de 17de eeuw, verboden waren, koos hij ervoor om een kerk te laten bouwen en te bekleden met sculpturen van zijn familie.

Ontdek meer

Onze reis naar Venetië
Ons hotel in Venetië
Bezienswaardigheden Venetië
Beleven in Venetië
Vervoer in Venetië
Eten in Venetië
Shoppen in Venetië

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen