menu

4 basilieken in Venetië, waar je mond van openvalt

Een echte Italiaanse stad hoort een ongelofelijke mix te zijn van cultuur, geschiedenis, uitstraling en religie. Venetië is op deze regel alvast geen uitzondering en heeft van al dat te over. Zo kan je in de stad en zijn omgeving meer dan honderd verschillende kerken terugvinden die allemaal hun eigen verhaal hebben. Onder die kerken zijn er ook een aantal basilieken te vinden. Maar welke zijn dat dan? En wat hebben ze te vertellen?

4 basilieken in Venetie, waar je mond van openvalt a

© Reisfanaten.be

San Marco-basiliek

Laten we niet flauw doen. De San Marco-basiliek is de meest bekende van Venetië en zelfs een van de meest bekende ter wereld. Het bouwwerk wordt dan ook niet voor niets beschouwd als een van de knapste gebouwen in Europa. De originele basiliek zag het levenslicht in 1060 en werd opgetrokken om het lichaam van de Heilige Marcus in onder te brengen. Dat lichaam was al zo’n 200 jaar in handen van de stad Venetië maar een geschikte plek voor de berging werd nog niet gevonden. In de basiliek kan je heel wat kunstschatten terugvinden met dank aan de rovende kruisvaarders die vanuit Constantinopel niet met lege handen thuiskwamen. In totaal kan je in de San Marco-basiliek 500 unieke pilaren terugvinden, een gigantische mozaïek en vijf koepels met ontelbaar veel bogen en torentjes die van het gebouw een echte toeristische trekpleister maken.

Santa Maria della Salute

De San Marco-basiliek is met voorsprong de bekendste van Venetië maar dat wil hoegenaamd niet zeggen dat het de enige van de stad is. In de wijk Dorsoduro kan je immers naast het Canal Grande de Basiliek van Santa Maria della Salute terugvinden. Deze kerk werd gebouwd in de 17de eeuw door de architect Baldassare Longhena en rust op maar liefst 100 000 eikenhouten palen. De hele kerk is in een barokstijl gebouwd en opgetrokken uit witte kalksteen. Binnin kan de kunstliefhebber ongetwijfeld zijn slag slaan: schilderijen van Tintoretto en Titiaan zijn er te vinden.

Winkelen in Venetie a

© Reisfanaten.be

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Deze grote Gotische kerk stamt uit de 14de eeuw en kan je terugvinden in het stadsdeel San Polo. Binnenin kan je het befaamde schilderij van Titiaan, de Maria Hemelvaart, terugvinden. Verder vallen er werken van Bellini te bewonderen en bevinden zich in de kerk meerdere schitterende beelden met onder andere het graf van de befaamde beeldhouwer Antonia Canova. In de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari zijn ook nog heel wat andere grafmonumenten te bewonderen: dat van Titiaan, Foscari en anderen.

San Giorgio Maggiore-basiliek

De San Giorgio Maggiore-basiliek kan je terugvinden op het eiland dat dezelfde naam draagt. Deze kerk werd ontworpen door de befaamde architect Palladio en werd eind de 16de eeuw voltooid. De façade is gemaakt uit witte steen uit Istrië en de kerk heeft een bijzondere antieke uitstraling. De portiek met vier zuilen en het fronton zijn hier zeker niet vreemd aan. Zoals in iedere Italiaanse Basiliek zijn ook hier wat schilderijen terug te vinden van onder andere Tintoretto en Ricci. Zeker en vast een aanrader!

Ontdek meer

Onze reis naar Venetië
Ons hotel in Venetië
Bezienswaardigheden Venetië
Beleven in Venetië
Vervoer in Venetië
Eten in Venetië
Shoppen in Venetië

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen