menu

Port de Barcelona, net zo belangrijk als de stad zelf

De haven van Barcelona, in het Catalaans Port de Barcelona genoemd, is de voornaamste haven van de regio Catalonië en is gelegen aan de Middellandse zee. Port de Barcelona is belangrijk voor de economie van de stad, er worden veel goederen getransporteerd en het is een veel gebruikte aanlegplaats voor cruiseschepen.

Port de Barcelona, net zo belangrijk als de stad zelf a

© Pixabay.com

Geschiedenis Port de Barcelona

De haven is opgericht toen de stad Barcelona ook werd opgericht. Echter lag de haven eerst ergens anders, namelijk aan de zuidkant van de heuvel Montjuïc, destijds een schiereiland. Dit was een veilige plek voor een haven. In de Middeleeuwen groeide Barcelona enorm dankzij de inkomsten die ze binnenkregen door middel van de haven. De stad groeide uit tot de belangrijkste plaats aan de kust van het koninkrijk Aragon.

In 1378 werd er begonnen om de haven te verplaatsen naar de noordkant van de Montjuïc, gelegen aan de rand van de stad. Echter werd de bouw niet voltooid, de scheepswerven zijn nog steeds aanwezig die dateren uit die tijd en hier bevindt zich tegenwoordig het scheepvaartmuseum van de stad. In 1438 begon opnieuw de aanleg van een nieuwe haven, maar tien jaar later werd de bouwplaats vernietigd door een storm. Door al deze vertraging werd er pas in 1477 de eerste steen gelegd van de definitieve haven.

Port de Barcelona, net zo belangrijk als de stad zelf b

© Commons.wikimedia.org

Oude en nieuwe gedeelte

De haven bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude gedeelte wordt de Port Vell genoemd en ligt tussen La Barceloneta en het centrum van de stad. Het ligt aan het verlengde van La Rambla. Meer naar het zuiden gelegen, tegen de Montjuïc, ligt de industriële haven. In dat gebied is er een vrijehandelszone, Zona Franca genoemd. Deze zone is in twee fases opgebouwd, het tweede gedeelte werd eind jaren 90 van de vorige eeuw aangelegd. In 2007 is de haven nog verder uitgebreid, nadat de opening van de Llobregat twee kilometer verplaatst is naar het zuiden. Hierdoor was het mogelijk om 5 terminals en 1300 meter kade aan de haven toe te voegen.

Belangrijkste passagiershaven Middellandse Zee

Port de Barcelona is de populairste haven voor cruiseschepen van de Middellandse Zee. De haven staat op nummer 5 van de wereld. Als je een cruisevakantie houdt op de Middellandse Zee, dan is de kans groot dat één van de bestemmingen Barcelona is. Het is een zeer populaire plaats onder toeristen, omdat er vanaf de boot gemakkelijk en snel het stadscentrum bezocht kan worden. De grootste cruiseschepen leggen aan aan de Moll Oriental, deze terminal ligt slechts 2 kilometer van het stadscentrum. De haven beschikt over 7 terminals die gebruikt worden door cruiseschepen. Jaarlijks komen er tussen de 2,5 en 3 miljoen toeristen per cruiseschip aan in deze stad. Reken maar uit hoeveel er dat gemiddeld per dag zijn!

Lees meer

Onze citytrip Barcelona met de fiets en met kinderen
Onze accommodatie in Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: Park Guell
Bezienswaardigheden Barcelona: La Rambla
Bezienswaardigheden Barcelona: Sagrada Familia
Bezienswaardigheden Barcelona: Mercat de la Boqeria
Bezienswaardigheden Barcelona: Casa Mila
Wat voorafging: ons reisverhaal op Camping La Sirène in Argeles-sur-Mer

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen