menu

Park Guell Barcelona

Zonder enige twijfel een van de grootste bezienswaardigheden van de wereldstad die Barcelona is het pittoreske Park Guell. Dit stadspark ligt in de wijk Gràcia en is natuurlijk vooral bekend omwille van de architect van dit deel van de wonderbaarlijke stad Barcelona: Gaudi. Geen bezoekje aan de Catalaanse hoofdstad is dan ook compleet zonder tenminste even het Park Guell aan te doen. Het is even een beklimming maar eenmaal boven op de heuvel waar het park zich bevindt word je getrakteerd op een indrukwekkend vergezicht over de volledige stad en de Middellandse Zee.

Park Guell Barcelona a

© Pixabay.com

Geschiedenis

Park Guell is een van de vele projecten van de befaamde architect Antoni Gaudi. Een naam die, zeker in Barcelona, als een echte klok klinkt. Toen Gaudi de werken aanvatte was het terrein van Park Guell braakliggend en ontbrak elke vorm van water, fauna of flora. Gaudi ontwierp het park in opdracht van de rijke industrieel Eusebi Güell. Güell was een echte humanist en had het plan opgevat om op de locatie van Park Guell een echte woonwijk aan te leggen. De bedoeling was een woonwijk aan te leggen die artistiek knap ineen zat en bovendien betaalbaar was voor de lokale bevolking. Gaudi werd, als goede vriend van Guell, aangesteld om het hele project in goede banen te leiden maar uiteindelijk draaide het allemaal uit op een fiasco. Slechts twee huizen in het park konden een koper vinden en één ervan werd dan nog verkocht aan Gaudi zelf. De stad Barcelona had geen interesse in het project.

Het Park

Het idee achter het ontwerp van het park was dat er doorheen de hele wijk een echt op de natuur geïnspireerde architectuur moest plaatsvinden. Güell was een felbereisd man en was onder de indruk gekomen van de Engelse landschapstuinen en menige romantische tuinarchitecten. Daarbij gaf Gaudi er naderhand zijn volledig eigen invulling aan. Dit resulteerde uiteindelijk in een architectuur die misschien het best omschreven kan worden als één met de natuurlijke omgeving. Trappen werden geïntegreerd in de rotsen, overal werd vegetatie geplant en enkel elementen die ook in de natuur te vinden waren hadden hun plek in Park Guell. Bovendien was het ook hier dat Gaudi helemaal wild ging met de veelkleurige mozaïekversieringen die zo markant zijn doorheen zijn werk.

Kindvriendelijke fiets-citytrip in Barcelona j

© Reisfanaten.be

Bezienswaardigheden

Het spreekt voor zich dat zowat het hele park een echte bezienswaardigheid is en ook het eerder vernoemde vergezicht is niet te versmaden. Binnen het park is de zuilengalerij een niet te missen schouwspel en zal je zeker en vast de befaamde dubbele trap met de Salamander in het midden herkennen van talloze kaartjes en zwakke kopies over de wereldbol. Bovendien kan je in het park ook een klein museum gewijd aan Gaudi terugvinden in het huis dat de man vroeger zelf bewoond heeft. Het hele park staat overigens ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Belangrijk om weten is wel dat er een bescheiden toegangsprijs wordt gevraagd voor Park Guell en je er dus niet zomaar kunt binnenwandelen! Buiten dat: genieten geblazen!

Lees meer

Onze citytrip Barcelona met de fiets en met kinderen
Onze accommodatie in Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: Port de Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: La Rambla
Bezienswaardigheden Barcelona: Sagrada Familia
Bezienswaardigheden Barcelona: Mercat de la Boqeria
Bezienswaardigheden Barcelona: Casa Mila
Wat voorafging: ons reisverhaal op Camping La Sirène in Argeles-sur-Mer

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen