menu

Sta eens stil bij de Casa Mila in Barcelona

Geen toerist die de Casa Mila niet op zijn lijstje heeft staan wanneer hij een citytrip naar Barcelona maakt. Dit bekende werk van de wereldberoemde Antoni Gaudi is een appartementencomplex dat zich kenmerkt door de uitzonderlijke façade. Het bouwwerk wordt ook wel eens La Pedrera genoemd wat Catalaans is voor ‘de steengroeve’. Het schept meteen een beeld over hoe het bouwwerk eruitziet. De golvende buitenmuren en het feit dat het niet voldeed aan de geldende architecturale vormen van die periode zorgt ervoor dat het tot op vandaag een toeristische bezienswaardigheid is.

Kindvriendelijke fiets-citytrip in Barcelona c

© Pixabay.com

Geschiedenis

De bouw van het complex begon in 1906 als nieuwe woonst voor het getrouwde koppel Roser Segimon en Pere Milà. Het duurde echter tot 1910 vooraleer Gaudi het gebouw voltooide. In 1984 besliste Unesco om het pand op de werelderfgoedlijst te plaatsen en zo een beschermde status te geven. Casa Mila is het resultaat van twee gebouwen die werden gebouwd rond een binnenplaats die ervoor zorgt dat er licht binnenvalt op alle negen verdiepingen. De onderste verdieping was bedoeld als een garage terwijl het gelijkvloers de woonst van de familie zou worden. De andere verdiepingen zouden worden verhuurd. Het resultaat van het ontwerp is verbluffend. Voor de constructie werden geen dragende muren gebruikt maar wel balken die het gebouw staande houden. Niet alleen de muren zijn golvend maar ook het dak kent dezelfde vorm en is bedekt met abstracte beelden die dienst doen als schoorsteen.

Inspiratie

Volgens kenners zou Gaudi zijn inspiratie voor het ontwerp hebben opgedaan in de Spaanse natuurgebieden. Zo zou hij verschillende elementen hebben gebruikt die ook voorkomen in de rotsen van Sierra de Prades. Nochtans is het gebouw niet afgewerkt naar de wensen en ideeën van de architect. Gaudi kwam in conflict met de opdrachtgever die liever geen religieuze beelden op de façade wou terwijl Gaudi van plan was om Maria af te beelden met kindje Jezus, omringd door twee engelen.

Sta eens stil bij de Casa Mila in Barcelona b

© Pixabay.com

Museum

Later zou de onderste verdieping van La Pedrera dienst doen als de allereerste parkeergarage van Barcelona. Tegenwoordig worden er in het pand talloze evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Daarnaast doet La Pedrera nu ook dienst als museum waar verschillende exposities worden gehouden. Zo is het appartement op de vierde verdieping nog steeds in de stijl van toen te bekijken, kan je op de zolder de tentoonstelling over het werk van Gaudi bezoeken en is het golvende dakterras te bezichtigen voor het publiek. Het museum is iedere dag open van 9u tot 20u maar is het ook soms ’s nachts te bezoeken. Het is aan te raden deze tickets op voorhand online te bestellen om lange wachtrijen aan La Casa Mila te voorkomen. Het bouwwerk is namelijk een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Barcelona.

Lees meer

Onze citytrip Barcelona met de fiets en met kinderen
Onze accommodatie in Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: Park Guell
Bezienswaardigheden Barcelona: Port de Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: La Rambla
Bezienswaardigheden Barcelona: Sagrada Familia
Bezienswaardigheden Barcelona: Mercat de la Boqeria
Wat voorafging: ons reisverhaal op Camping La Sirène in Argeles-sur-Mer

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen