menu

Nationaal Park De Alde Feanen

In hartje Friesland wordt je ondergedompeld in de stilte en de pracht van een grote diversiteit aan adembenemende landschappen. Het natuurgebied De Alde Feanen oftwel De Oude Venen van bijna  4000 ha. werd in 2006 dan ook niet voor niets tot twintigse en laatste Nationaal Park van Nederland uitgeroepen.

Nationaal-Park-De-Alde-Feanen molen

De grote afwisseling in fauna en flora is te danken aan de strijd die zee en land sinds millennia beslechten. Hierdoor kan je er alle ontwikkelingstadia van een moeras aantreffen;  van meren open water over uitgestrekte rietvelden, bloemrijke graslanden tot zelfs moerasbossen. Al deze verschillende gebieden vormen een specifiek biotoop. Zo zijn er minimaal 35 soorten zoogdieren, bijna 200 vogelsoorten en nog allerlei vlinders, libbellen, amfibiën en vissoorten te vinden. De vele, verspreide kijkhutten bieden de unieke gelegenheid om deze allemaal te bewonderen.

Nationaal-Park-De-Alde-Feanen natuur

De laatste grote zeeoverstroming dateert van enkele eeuwen voor onze jaartelling. Die zette echter zo een ruime hoeveelheid slib neer, welke zorgde voor de vorming van zeer  vruchtbare kleigronden. In de loop der eeuwen begonnen er zich dan ook mensen te vestigen om deze te bewerken of om door vervening turf te winnen. Aangezien de waterstand echter nog gevaarlijk hoog kon klimmen wierp men terpen (kunstmatige heuvels) op om er de huizen te bouwen. Te midden van de meren en allerlei soorten moeras verfraaien ze, al wakende over het natuurgebied, het panorama.

Nationaal-Park-De-Alde-Feanen huizen

Om werkelijk de omgeving in zich op te nemen is er een groot aanbod aan vaartochten. Op fluisterboten mag je volledig zelfstandig De Oude Venen herontdekken. Ook kano’ s en motorboten zijn beschikbaar. Je kan eveneens een onvergetelijke dag beleven aan boord van De Blaustirns, een iets luxueuzere excursieboot op zonneënergie! Tot slot zijn er ook verschillende fiets– en wandelpaden die slingeren rond o.a. de bekende en reusachtige windmolens De Ikkers en de Princehofmolen. Het Nationale Park De Alde Feanen biedt dus overal iets enig moois!

Alde Feanen bootje huren

Extra informatie:

http://www.itfryskegea.nl/Natuurgebied/Nationaal-Park-De-Alde-Feanen
http://www.np-aldefeanen.nl/documents/unieke_natuur.xml?lang=nl

Extra informatie op de website:
Ons reisverhaal in Friesland
Ons hotel in Friesland: Wolvega Van der Valk
Het pittoreske dorpje Earnewâld
Varen in Friesland
Varen in Giethoorn
Wandelen in Friesland
Fietsen in Friesland
Nationaal park De Weerribben-Wieden
Giethoorn

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen