menu

Earnewâld

In het noordelijke Friesland bevindt zich het pittoreske dorpje Earnewâld oftewel Eernewoude.Het is gelegen in de rand van het wondermooie Nationaal Park De Alde Feanen. Net zoals de andere delen van dit beschermd gebied wordt het gekenmerkt door zijn vele meren en plassen.Het bevaren van de nauwe waterwegen, doorheen de eeuwen heen ontstaan door vervening, vormt een unieke manier om deze enig mooie stukjes natuur rond het dorp te ontdekken.De vele fiets– en wandelroutes bieden hiervoor een goed alternatief.

earnewald kajak

In de zomer zijn er in het dorp daarnaast allerlei vormen van watersport te beleven.Vissen, kanovaren, waterpeddelen zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.Heel bijzonder is het skûtjesilen. Dat is het zeilen met authentieke vrachtschepen (skûtjes) uit het begin van de twintigste eeuw. Ieder jaar (in juli) vindt  hieromtrent  gedurende 11 dagen een competitie plaats op de Friese wateren. In Earnewâld wordt er telkens 1 etappe georganiseerd. ’s Winters komen de schaatsers aan hun trekken bij de natuurijsklassieker  “De 100 van Eernewoude”. Helaas kan deze schaatsmarathon slechts om de paar jaar doorgaan omwille van de weeromstandigheden.

skutjesilen

Er valt echter nog allerlei interessants te beleven in het kleine dorp! Zo bevindt er zich sinds 1980 een heus ooievaarsdorp. Daarnaast is het zeker ook de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het Landbouwmuseum, het Kokelhûs, de Koopmansgalerij of het Skûtjesmuseum.Tot slot loont het een kijkje te nemen bij de bekende Princenhofmolen en de 4 Amerikaanse windmotoren in de buurt.

ooievaar earnewald

Extra informatie:
http://aldefeanen.com/eernewoude/
http://www.earnewald.nl/

Extra informatie op de website:
Ons reisverhaal in Friesland
Ons hotel in Friesland: Wolvega Van der Valk
Het natuurgebied De Alde Feanen
Varen in Friesland
Varen in Giethoorn
Wandelen in Friesland
Fietsen in Friesland
Nationaal park De Weerribben-Wieden
Giethoorn

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen