Voor het eerst maken we een citytrip met de kinderen. De aanleiding is een kampeervakantie in het zuiden van Frankrijk. Na een verblijf van een week in een stacaravan van Vacansoleil op de 5 sterren camping La Sirène in Argelès sur Mer, reizen we door naar Barcelona. Barcelona ligt op 2 uur rijden van Argelès-sur-Mer. Door de twee te combineren sparen we een vliegtuigticket uit.
Fietsen in Barcelona
Vermits de kinderen mee zijn, bereid ik de citytrip voor tot in de puntjes. We willen de hoogtepunten van Barcelona zien op een kindvriendelijke manier. We verkennen Barcelona met onze fiets. Een goede beslissing. De kinderen zitten veilig achterop en we doorkruisen de hele stad. We rijden langs de prachtigste herenhuizen zonder dat wijzelf en de kinderen moe worden van het vele stappen. Geen gezeur en getrek en op de fiets is er ook altijd een verkoelend windje.
Soms is het zoeken naar de fietspaden. Meestal rij je niet op de rijweg tussen de auto’s. Soms is er op het midden van de rijweg een fietsstrook voor beide rijrichtingen. Het kan ook dat er tussen het trottoir en de eigenlijke rijbaan, een rijstrook is waar er 30 km/u mag worden gereden. Hier rijdt niet het doorgaand verkeer, maar eventueel een taxi die mensen moet oppikken of afzetten. Een derde mogelijkheid is dat het fietspad is aangeduid op het trottoir. En als er helemaal geen fietspad is aangeduid, dan mag je op het voetpad rijden. Het voetpad is wel vier keer zo breed als bij ons en t.h.v. de zebrapaden en oversteekplaatsen helt het trottoir af, zodat je er vlot af en op kan rijden. Geen hindernissenparcours om de borduur op en af te raken. Tussen de voetgangers is het wel opletten geblazen en kan je ook niet goed doorrijden. Het autoverkeer is wel druk, maar bijna iedere oversteekplaats is voorzien van een verkeerslicht.
SB Plaza Europa
We logeren net buiten Barcelona in het hotel SB Plaza Europa. Dit hotel is zijn 4 sterren meer dan waard. Wij hadden er een familiekamer met ontbijt. De grote, nette kamer was opgedeeld in een slaapgedeelte voor ons en twee volwaardige bedden voor de kinderen. Badkamer, airco, frigo, safe, de kamer was in orde. Het ontbijt, één van de beste die ik al ooit gegeten heb. Koffie, thee, 4 soorten warme chocolademelk, vruchtensap, brood, fruit, granen, kazen, fijne vleeswaren, zoetigheden,… Voor de kinderen is er een speciale kinderhoek, waar ze boekjes, kleurplaten en lekkernijen kunnen halen. De moderne uitstraling van het hotel laat het niet vermoeden, maar de kinderen zijn er duidelijk welkom. We voelen er ons met de kinderen op ons gemak. Het kleine zwembad op het dakterras is ook een leuke beloning voor hen.
Het is reeds late namiddag wanneer we klaar staan met de fietsen om Barcelona te verkennen. We hebben een fietsroute gepland langs een aantal modernistische gebouwen, om een eerste indruk op te doen van de stad. Het modernisme of art nouveau wordt gekenmerkt door het gebruik van gebogen lijnen, asymmetrie, veel decoratie en de architecten lieten zich inspireren door de natuur voor hun ontwerp.
Modernistische fietsroute
Het is een 6-tal kilometer fietsen van ons hotel naar het centrum van Barcelona. Onze tocht start op de Plaça de Catalunya. We rijden La Rambla af, richting de haven, tot aan het Colombus monument. Het drukke verkeer baant zich een weg links en rechts van de populaire boulevard. Op de boulevard zelf mag je niet fietsen. Enkel te voet kan je de sfeer opsnuiven van de terrasjes, winkelstalletjes en de straatartiesten. Op de Rambla zijn er reeds vele mooie herenhuizen met modernistisch gekleurde mozaïeken en beeldhouwwerken. We slaan even de Carrer Nou de la Rambla in voor een blik op het Palau Güell. We keren terug naar de Plaça de Catalunya en gaan dan naar de Passeig de Gracia. Hier treffen we de mooiste modernistische gebouwen; Casa Batllo, Casa Amatller, Casa Mila of La Pedrera. Daar waar we de Avinguda Diagonal kruisen, slaan we links af richting La Sagrada Familia, het eindpunt van onze tocht.
Deze sightseeingtour vanop de fiets geeft ons reeds een mooi overzicht over Barcelona. Voor het diner keren we terug naar de haven. Op onze terugweg doorkruisen we verscheidene mooie straten. We rijden o.a. de Passeig de Sant Joan af, passeren we een mooie fontein in modernistische stijl, rijden onder de Arc de Triomf door, langs Parc de la Ciutadella naar Barceloneta. La Barceloneta is de voormalige visserswijk aan de haven. We hebben geen tijd meer om te gaan zonnebaden, maar sluiten de avond af met een diner op het terras van één van de vele restaurants, met zicht op de haven en het Parc Montjuïc.
La Sagrada Familia
Na het ontbijt zetten we onmiddellijk aan met de fiets naar de Sagrada Familia. Het kost ons met de fiets toch bijna een uur om de kerk te bereiken. Voor de kerk is er een parkje met een speelplein. Terwijl ik ga aanschuiven voor de tickets, laten we de kinderen spelen. Onze eerste kindvriendelijke daad van de dag.
Even later blijkt dat de ticketshop dicht is en dat iedereen verplicht is om online tickets te bestellen. Gelukkig beschikken we over een smartphone en internet. Er zijn nog enkel tickets beschikbaar voor in de namiddag. In afwachting van dit bezoek gaan we dan eerst naar La Pedrera.
La Pedrera of Casa Mila
In het bekendste huis van Gaudi geraken we vlot binnen. La Pedrera, de ‘steengroeve’, verwijst naar het kalksteen en de vormgeving waarin het gebouw is opgetrokken. Het bezoek start op het dak. Met de lift ga je naar boven. Als eerste bezoek je de fantasierijke schoorstenen en verluchtingstorens. Vanop het dakterras heb je ook een prachtig uitzicht over de stad en de Sagrada Familia.
Vervolgens daal je de trap af naar de zolderverdieping, waar een tentoonstelling is over Gaudi en zijn werk, en breng je een bezoek aan een appartement uit het begin van de 20ste eeuw. Gaudi bouwde dit appartementsgebouw van 1906 tot 1912 in opdracht van de rijke industrieel Mila.
Na dit bezoek keren we terug naar de Sagrada Familia. In de buurt nemen we in een lokale cafetaria nog enkele tapas als lunch, om vervolgens ons bezoek te starten.
Het levenswerk van Gaudi
Gaudi heeft verscheidene wereldlijke gebouwen ontworpen en gebouwd, maar zijn absolute meesterwerk is zijn bijdrage aan de Sagrada Familia. Hij gaf er zich volledig aan over tot aan zijn dood in 1926. Onafgewerkt liet hij het achter en de werkzaamheden gaan nog steeds door. De crypte, de apsis en de vier torens van de geboortefaçade zijn van zijn hand.
De vormgeving spreekt ook tot de verbeelding van de kinderen. We bezoeken zelfs het museum en bij elke affiche moet ik van mijn dochter stil staan en vertalen hoe Gaudi zich liet inspireren door de natuur bij het ontwerp van zijn architectuur. Geen gedetailleerde technische uitleg over architectuur, waar je als leek toch niks van begrijpt, maar heel begrijpelijk, zelfs voor een kind, hoe hij zich liet inspireren door de golving van een blad voor de bouw van een dak of hoe de zuilen in de kerk wel op een versteend woud lijken. Een ‘woud’ waar de lichtinval langs de kleurrijke glasramen bovendien prachtig is.
Na deze brok cultuur is het weer tijd voor kindervreugd. We fietsen naar het Parc de la Ciutadella voor enige ontspanning en sluiten onze avond af aan het zwembad van het hotel.
Palau Güell
Onze derde dag starten we bij het paleis van Gaudi. We hoeven niet aan te schuiven, we kunnen zo binnen. Dit was het eerste grote bouwwerk van Gaudi, in opdracht van de rijke industrieel Güell. In het ticket is een audiogids inbegrepen. Het bezoek start in de kelder. Hier waren ook de stallen. In de voorgevel van het herenhuis zijn twee grote poorten waarlangs de koetsen konden binnenrijden. We bezoeken de vertrekken, waarvan sommige bemeubeld zijn. De leefruimtes en slaapvertrekken situeren zich rond één centrale vierkante ruimte en ze geven er ook op uit. Het bezoek eindigt op het dakterras waar we terug de surrealistische schoorstenen terugvinden.
Barri Gotic
Na dit bezoek maken we een fietstocht door de nauwe straten van de historische stad. We starten bij de kathedraal en fietsen daarna straat in en uit, tot onze magen beginnen te knorren.
De lunch nemen we in de overdekte markt La Boqueria. We nuttigen hier en daar een hapje uit het vuistje. Er zijn ook kraampjes waar je op een barkruk kan aanzitten en een warme hap kan bestellen. Met een beetje geluk vind je wel een lege kruk.
Parc Güell
Na de lunch zetten we aan naar het Parc Güell. Deze fietstocht is een harde noot om te kraken. De tocht ernaartoe is de hele weg bergop, met soms zeer steile stukken, waar we van de fiets moesten stappen en te voet verder gaan. In 1900 begon Gaudi met de creatie van de tuinstad op de flank van de Peladaberg in Gràcia. Van de zestig geplande woningen werden er maar twee gebouwd. Ze lijken wel uit een sprookje te komen.
Onze inspanning wordt beloond. We kunnen even uitrusten op de bank van Gaudi. Ingelegd met mozaïeken van keramiek slingert ze zich als een slang door het park. We hebben er een ontspannende wandeling en een speeluurtje voor de kinderen in de speeltuin aldaar. Nog een reden om de tocht aan te vatten is het uitzicht op de stad. De stad ligt aan je voeten. Je kan duidelijk de Sagrada Familia onderscheiden en het zicht reikt tot aan de Middellandse zee.
De terugweg is gemakkelijk. We laten ons bijna letterlijk bollen tot aan de haven en sluiten onze avond en citytrip af in een lekker tapasrestaurant.
Lees meer
Onze accommodatie in Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: Park Guell
Bezienswaardigheden Barcelona: Port de Barcelona
Bezienswaardigheden Barcelona: La Rambla
Bezienswaardigheden Barcelona: Sagrada Familia
Bezienswaardigheden Barcelona: Mercat de la Boqeria
Bezienswaardigheden Barcelona: Casa Mila
Wat voorafging: ons reisverhaal op Camping La Sirène in Argeles-sur-Mer