menu

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland: Zuid-Limburg

Het is ongelooflijk dat je op slechts een paar uur rijden in een compleet andere wereld kunt zitten. We hebben het niet over een exotisch eiland, maar over ons buurland Nederland.  Het is dan ook een van onze favoriete bestemmingen om even weg te zijn. Ook onze formule is een schot in de roos: dichtbij, een Landal bungalow en een midweek met tal van activiteiten in de regio. Het Nederlandse Zuid-Limburg is een stukje ongerepte natuur. De regio staat bekend om zijn mergelgrotten, de Cauberg en de vele natuurwandelingen, maar ook om haar leuke steden zoals Maastricht en Valkenburg. Stof genoeg dus om er iets moois van te maken.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg

© Reisfanaten.be

Landal GreenParks Hoog Vaals

In het bungalowpark van Hoog Vaals vind je 2- tot 24-persoonsbungalows. Er zijn een aantal eetgelegenheden en winkeltjes, zodat je voor je dagelijkse kost geen grote manoeuvres hoeft te ondernemen. Bovendien kun je uit diverse arrangementen kiezen, zoals ontbijt, halfpension, gourmet, boodschappenpakket enz.

Voor kinderen is Hoog Vaals een klein paradijs. Ze kunnen ravotten in het overdekte zwembad met glijbaan, peuterbad en sauna, in het indoor speelpark of op de speeltuinen buiten, de minigolf, de airtrampoline, … Het park is autovrij. Bollo de beer loopt er het hele jaar rond en heeft er zijn eigen huisje, waar elk kind welkom is voor een gezellige middag onder begeleiding. Er zijn feestjes, er is entertainment het hele jaar, een dierenweide, kinderarrangementen, … Gevaarlijk dus om weer de hele vakantie in het park te blijven plakken.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Bowling

© Reisfanaten.be

Voor de kinderen is er heel wat vertier, maar ook mama en papa  zullen een partijtje golf of een wellnessbehandeling moeilijk kunnen weerstaan. Gelukkig hebben wij voldoende karakter om onze uitgebreide luxe en comfort te verlaten en de niet te versmaden drielandenregio te ontdekken.

Nostalgie: de markt, de grotten en een partijtje bowlen

Het plaatsje Vaals is een mooie gemeente te midden van een prachtig landschap. Het centrum en een viertal andere plekken zijn beschermde dorpsgezichten. Kerken, kastelen, vakwerkhuizen, vierkantshoeves en een aantal archeologische monumenten maken deel uit van de architecturale rijkdom van de Limburgse gemeente. Er vindt een grote, klassieke markt plaats met kleren, groenten, prullen, vlees … We slenteren er anderhalf uur rond, alvorens we de mergelgrotten induiken.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Markt

© Reisfanaten.be

Op weg naar de mergelgrotten in Valkenburg rijden we een stukje langs de Mergellandroute (www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/mergellandroute-zuid-limburg/59914), wat trouwens bij slecht weer een valabel alternatief is voor een wandeling.

In MergelRijk, ingericht in een eeuwenoude mergelgroeve in Valkenburg, komen we heel wat te weten over het gebruik van mergel en de geschiedenis van de Limburgse grotten. De Limburgse mergel is een krijtgesteente, gevormd door de skeletten van algen en andere zeefauna. Tijdens de krijttijd was dit gebied namelijk de bodem van een ondiepe, tropische zee. De mergelgroeven werden al in de Romeinse tijd ontgonnen. Je kunt een gegidste tocht volgen of vrij rondwandelen in de ondergrondse gangen. De kinderen gaan er op speurtocht en maken zelf een souvenirtje uit het gesteente. We zijn net iets te vroeg voor de ondergrondse kerstmarkt. Dan wordt er een sfeervolle miniatuurwereld uitgebouwd in de mergelgangen. En na je bezoek kun je nog wat nagenieten in het restaurant.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Mergelrijk

© Reisfanaten.be

 

Dat laatste doen we echter niet. Het mooie weer nodigt ons uit voor een 5 kilometer lange wandeling door mooie, weidse landschappen (www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/genhoes/route/wandelroute-de-kluis-aan-de-rand-van-valkenburg). We sluiten onze dag af met een diner in het restaurant van Landal en een partijtje bowlen. De strikes en de spares volgen elkaar vlot op. Wie heeft er gewonnen, denk je? De papa, natuurlijk! Wat die hekjes toch kunnen doen!

Ontdekking: Kasteel Hoensbroek, Heerlen en het drielandenpunt

Het kasteel van Hoensbroek is een van de best bewaarde Europese kastelen en dateert in zijn oudste vorm uit de 14de eeuw. Het is een prachtig bouwwerk met een magnifieke slotgracht en 2 voorburchten. Een bezoek aan dit domein staat dan ook op ons programma. Het interieur en de huiveringwekkende legendes maken een diepe indruk op de bezoekers. Onze kinderen weten het typische karakter van een kasteel te waarderen: de oude trappen, de gevangenis, de ridders, …

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Hoensbroek

© Reisfanaten.be

’s Middags gaan we een hapje eten in Heerlen en verkennen we het stadscentrum. Het is er aangenaam wandelen en Heerlen heeft ook een groot winkelcentrum.

De volgende dag begeven we ons naar het Drielandenpunt, waar Nederland, Duitsland en België elkaar raken. We lopen helemaal verloren in het grootste en spannendste labyrint van Nederland. Wel 2 uur zitten we vast. Als we er eindelijk uit geraken, rammelen we van de honger. Gelukkig is er alweer een restaurant in de buurt.  Taverne De Grenssteen is onze redding. Nadien beklimmen we de 34 meter hoge Wilhelminatoren en de 50 meter hoge Boudewijntoren. België heeft de grootste! Maar het uitzicht is vanaf de beide uitkijkpunten even spectaculair. We vullen de rest van onze dag met urenlange wandelingen.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Doolhof

© Reisfanaten.be

Traditie: dierentuin bezoeken

Op de laatste dag van onze midweek in Landal gaan we naar GaiaZOO. Het is een beetje een traditie geworden: telkens wanneer we in Nederland op vakantie zijn, bezoeken we een andere dierentuin. Er zal een moment komen, waarop we ze allemaal gezien hebben … en dan kunnen we herbeginnen. Naast Blijdorp in Rotterdam is ook GaiaZOO al vaak in de prijzen gevallen. Het is een heel leuke en gezellige dierentuin om in rond te struinen. De dierenverblijven worden afgewisseld met speeltuintjes, inclusief een indoor speelterrein tussen de dinosaurussen.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Dierentuin

© Reisfanaten.be

Na een lange dag volgt slechts een korte rit terug naar huis. ’s Avonds laat slapen we weer in ons eigen bed: gelukkige kinderen en ouders met mooie, nieuwe ervaringen.

Meer informatie over deze reis

Heerlijk genieten bij Landal Hoog Vaals
MergelRijk: een wonderlijk stukje Zuid-Limburg
7 redenen waarom we graag naar landal gaan
Waanzinnig Zuid-Limburg
Baan je een weg door het grootste labyrint van Nederland, België en Duitsland!

Onze andere reizen naar een Landal Greenparks

Gezinsvakantie in Drenthe: leerrijk, levendig, leuk
Een beestige gezinsvakantie op Texel

4 reacties op “Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland: Zuid-Limburg”

 1. Roxanne Weijer schreef:


  Klinkt als een heerlijke vakantie! Ik ben zelf alleen naar Valkenburg en naar Maastricht geweest maar zou graag meer van het mooie Zuid-Limburg zien.

 2. Eugenie schreef:


  Dat was een leuke vakantie. Wij deden wel eens weekendjes met kamperen.

 3. Charissa schreef:


  Leuk! Ik verbleef ook in Landal Vaals. Leuke plek om vanaf te reizen en dichtbij het drie landen punt!

 4. Kimberley schreef:


  Ha wat toevallig, ik heb jaren geleden ook in dat park verbleven! Mooie omgeving is het.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen