menu

Waanzinnig Zuid-Limburg

Het zuidelijkste puntje van ons land heeft verrassend veel te bieden. Ten eerste is het landschap adembenemend mooi en uniek in Nederland. Daarnaast heeft Zuid-Limburg een rijk historisch en cultureel erfgoed, kenmerkend voor de streek. In Zuid-Limburg zijn een aantal heel gezellig steden te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Bezoek Zuid-Limburg voor een stukje buitenland net over de grens en geniet van de bourgondische Limburgse gastvrijheid.

Waanzinnig Zuid-Limburg

© Reisfanaten.be

De natuur op z’n mooist

• Wandelen
Als Zuid-Limburg ergens geschikt voor is, dan is het wel voor prachtige wandelingen door het Limburgse heuvellandschap. Er zijn legio goed gemarkeerde wandelroutes die langs prachtige plekken voeren. Wandel bijvoorbeeld eens over de unieke Brunssummerheide, waar zacht heidelandschap wordt afgewisseld met beekjes en bosrijk gebied. Ook langs het glooiende stroomgebied van de Geul zijn heel veel mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. Langs de wandelroutes zijn veel gezellige bourgondische Limburgse eetgelegenheden om te genieten van een hapje en drankje na een lange wandeling.

• Grotten
Bijzonder in Zuid-Limburg zijn de vele Mergelgrotten. Het oude ondergrondse gangenstelsel is een spectaculaire bezienswaardigheid die niet gemist mag worden bij een bezoek aan Zuid-Limburg. De grotten kunnen op verschillende manieren worden bezocht. Zo worden er wandelingen door de grotten georganiseerd, maar er is ook een mogelijkheid om je door de grotten te laten rijden. Liever wat avontuurlijker? Ga dan op een mountainbiketocht door de grotten. Als afsluiter kun je heerlijk eten in een van de restaurants die zich in de grotten bevinden

Rijke historie

• Romeinse Rijkdom
Dwars door Zuid-Limburg liep in de Romeinse tijd een belangrijke handelsweg, Via Belgica. Door heel Zuid-Limburg is de invloed van de Romeinen nog voelbaar. De steden Maastricht en Heerlen waren bruisende handelssteden en dit zijn nu nog steeds florerende steden. In Heerlen is het Thermenmuseum te vinden waar een opgraving van een Romeins badhuis te bezichtigen is. Zéér de moeite waard.

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland Zuid-Limburg Hoensbroek

© Reisfanaten.be

• Middeleeuwse Monumenten
In de middeleeuwen was Zuid-Limburg door zijn vruchtbare grond een aantrekkelijke locatie. Er zijn relatief veel bouwwerken bewaard gebleven uit deze tijd, die nu een bijzonder kijkje geven in de geschiedenis van het heuvelland. Zo is midden in Valkenburg een prachtige kasteelruïne te bezoeken. In Kasteel Hoensbroek waan je je nog even zelf in de middeleeuwen.

• Stadse Steenkoolmijnen
In de jaren 50 van de vorige eeuw werd er fanatiek zwart goud gewonnen, steenkool. De Oostelijke Mijnstreek beslaat Sittard-Geleen en Parkstad, waar nog veel terug te vinden is van deze bijzondere ondergrondse schatkamer. De steenkoolwinning heeft lang voor grote welvaart gezorgd in Zuid-Limburg. Bezoek het Nederlands Mijnmuseum of stap in een verlaten mijn in Valkenburg.

Bruisende steden

• Parkstad
Parkstad Limburg is een bruisende regio met middenin de moderne stad Heerlen. In Heerlen is steeds meer te beleven. Het toonaangevende Glaspaleis is het culturele hart van de stad. Het jaarlijkse festival Cultura Nova is een bijzondere smeltkroes van verschillende kunstvormen. In de binnenstad kun je eindeloos shoppen en heerlijk eten. Slecht weer? In het overdekte Corio Center kun je droog doorshoppen. Onlangs is de omgeving van het station geheel vernieuwd. Het Maankwartier is een bijzonder staaltje architectuur die Heerlen op de kaart zet.

• Maastricht
De prachtige hoofdstad van Limburg wordt doorkruist door de Maas. Maastricht is een geliefde stad om heerlijk te shoppen of een terrasje te pikken. Op het vrijthof vinden vaak evenementen plaats en je kunt er het hele jaar door op de verwarmde terrassen zitten. Bezoek in Maastricht ook eens de meest bijzondere boekhandel van Nederland. In de eeuwenoude Dominicaner Kerk bevindt zich boekhandel Dominicanen, met een gigantisch assortiment aan boeken. In Maastricht zijn een aantal hoog aangeschreven musea zoals het Bonnenfantenmuseum waar zowel klassieke als hedendaagse kunst geweldig tot zijn recht komt. En als laatste mogen we ook zeker het bruisende uitgaansleven van Maastricht niet vergeten.

• Valkenburg
Valkenburg is misschien niet de grootste stad van Zuid-Limburg, maar wel heel erg veelzijdig. Op elke straathoek is wel iets te doen. De grotten van Valkenburg zijn een internationale trekpleister. Maar ook bovengronds kom je in Valkenburg niets te kort. Rond de feestdagen wordt het in Valkenburg extra gezellig met meerdere Kerstmarkten en gezelligheid door heel de stad.

Waanzinnig Zuid-Limburg Mergelrijk

© Reisfanaten.be

Zuid-Limburg is een prachtig stukje Nederland dat meer dan een bezoekje waard is. Door heel Limburg zijn tal van accommodaties te vinden waar je kunt genieten tijdens een weekend of een weekje vakantie in eigen land. Geniet van het glooiende groene landschap en de bourgondische levensstijl van de Limburgers. Maak een lange wandeling of ga eindeloos shoppen, er is in ieder geval meer dan genoeg te beleven. Wij zien u graag binnenkort in ons prachtige Zuid-Limburg!

Meer informatie over deze reis

Op vakantie naar het hoogste punt van Nederland: Zuid-Limburg (reisverhaal)
Heerlijk genieten bij Landal Hoog Vaals
MergelRijk: een wonderlijk stukje Zuid-Limburg
7 redenen waarom we graag naar landal gaan
Baan je een weg door het grootste labyrint van Nederland, België en Duitsland!

Onze andere reizen naar een Landal Greenparks

Gezinsvakantie in Drenthe: leerrijk, levendig, leuk
Een beestige gezinsvakantie op Texel

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen