Drenthe is in alle vier de seizoenen mooi en heeft vele gebieden waar je nog echt kan genieten van rust en ruimte. Beeld je het landschap in als paarse heidevelden met Schotse Hooglanders, bossen, beekdalen, zandverstuivingen en weidse vergezichten. Bovendien telt Drenthe drie nationale parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Deze zijn allemaal te verkennen vanuit één van de bezoekerscentra.
Het Drents-Friese Wold hebben we reeds verkent tijdens een eerdere vakantie aan de hand van de Drents-Friese Wold fietsroute. Onze eerdere positieve ervaringen met Drenthe en het feit dat Landal daar een bungalowpark heeft ingeplant, lokken ons opnieuw naar deze bosrijke streek. Op een mooie dag aan het begin van de Grote Vakantie trekken wij met heel ons huishouden naar Orvelte.
Eten, drinken en slapen in Drenthe
Vakantiepark Orveltermarke ligt midden in al het moois dat Drenthe te bieden heeft. Tussen de 227 pareltjes van bungalows liggen er tal van indoor en outdoor speel- en belevenisparkjes voor de jonge bezoekertjes. Zowel ouders als kinderen genieten dus van alle comfort en alle vrijheid, die je je tijdens een gezinsvakantie maar kunt wensen. Ons huisje biedt zicht op een weide met twee Brabantse trekpaarden. Iedere dag gaan zwemmen binnen of buiten, een grote of kleine bal slaan, uit eten op het domein of zelf je potje koken en je boodschappen binnen de omheiningen doen, … Je zou bijna vergeten dat je buiten het park ook nog heel wat moet ontdekken.
Ga je buiten het park eten, dan is restaurant Tramlokaal in Meppen een ideetje. Waar vroeger de tram tussen Assen en Coevorden stopte, is het nu heerlijk dineren en logeren. In het karakteristieke pand van begin vorige eeuw is nu een restaurant gevestigd, met drie royale gastenkamers en een luxe appartement. De sfeer in het restaurant is informeel en warm, de inrichting is licht en ruim, de stijl van koken puur en ambachtelijk. De menukaart wisselt regelmatig en biedt bij het seizoen passende gerechten. Zodra het weer het toelaat, worden de tafels gedekt op het terras en kun je heerlijk buiten eten. Kinderen kunnen zich vermaken in de grote tuin.
Schaapjes tellen bij wijze van festival
Op onze eerste vakantiedag in Drenthe maken we al meteen kennis met het Drentse heideschaap. We zijn namelijk net op tijd voor het schapenscheerdersfestival en wolfeest (www.wolfeest.com), een evenement waarbij in de schaapskooi de schapen worden geschoren. Op de festivalweide staan er een 75-tal stands met ambachtelijke producten, lekkernijen uit de regio, decoratie voor binnen en buiten enz. De nadruk van het festival ligt echter op de wol. In het wolatelier zie je hoe men van de ruwe vachten mooi textiel maakt. Er zijn demonstraties en workshops schapen scheren, ruwe vacht vilten, zeefdrukken, wol verven, spinnen, … De kinderen mogen ook potten bakken. Bovendien zijn er allerlei wol- en viltproducten te koop.
Wie het wolfeest heeft gemist, kan op 7 en 8 oktober opnieuw terecht in de schaapskooi voor de Herdersfair. De nadruk ligt ook hier op de wol met verscheidene workshops. De schapen worden er dan niet geschoren, maar er is een gezellige sfeer en je kan er struinen tussen de stands en genieten van lekkere hapjes zoals lamsham, hartige taartjes met lamsgehakt, lamssalami, lam aan het spit, … voornamelijk een culinaire invulling.
Nog meer festival in de Drentse natuur
Festival der Aa (www.festivalderaa.nl) impliceert 3 dagen theater en muziek in de Drentse natuur. Voor de vroege vogels start om 6 uur ‘s ochtends de vroege vogeltocht. Je gaat op stap met de boswachter naar de mooiste plekjes van Schipborg en ontbijt in de natuur. Voor wie geen ochtendmens is, is er de Dagdromerstocht, om de natuur te verkennen, met een buitenlunch. Daarna is er muziek, theater, chillen op de heide, eten en drinken. Wij volgen het kinderprogramma. We gaan pollen zoeken in de natuur, knutselen bij een vleugje muziek en nemen deel aan de ludieke familievoorstelling van Studio Tape.
Nog meer dierenplezier
Omdat we nog wel een paar andere beesten willen zien dan alleen maar schapen, trekken we op expeditie naar Wildlands in Emmen. In Wildlands Adventure Zoo reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied in één dag. De dieren zitten niet zomaar in een kooi te kijk, maar leven in een ruime omgeving, die hun eigen biotoop nabootst en zodanig is ingericht dat hoge afrastering overbodig is. Dit maakt dat je tot dicht bij de dieren kunt komen.
Zo kun je in de savanne op trucksafari gaan, zeer impressionant en een leuke attractie wanneer de truck laveert tussen de giraffen, de struisvogels, de waterbokken, de blauwe gnoe en zelfs drie witte neushoorns. Vooral de giraffen zijn niet schuw. Ze komen ongegeneerd een kijkje nemen bij Wout in de truck en gaan met gemak mee op de selfie. Daarna gaan we op expeditie naar het poolgebied. We beleven een spectaculaire 4D-ride in de Arctic 1, gaan naar de zeeleeuwenshow, zien de ijsberen boven en onder water en observeren de pinguïns van dichtbij.
De trektocht door de jungle start in een overwoekerde tempelruïne waar honderden vlinders vrij rondvliegen. Je wordt tijdens de jungletocht meegenomen in het verhaal van Jim die met zijn vliegtuig is neergestort. We ontdekken per boot de Rimbula River en volgen de jungle trails. Wildlands is een dierentuin met een attractie en ook her en der leuke speeltuinen voor de kinderen (www.wildlands.nl).
Wandelen naar het verleden
Vlakbij natuurreservaat Kampsheide, waar we een 2,5 km lange rondwandeling zullen ondernemen, wordt onze aandacht getrokken door Hunebed D16, een van de grotere hunebedden die in het Drentse landschap te vinden zijn. Een hunebed is een prehistorische grafkamer. De Nederlandse provincie ligt bezaaid met deze voorhistorische overblijfselen. Hunebed D16 is mooi, groot en bijna compleet, gelegen midden tussen de akkers en de weilanden. De site staat goed aangeduid vanuit het dorp Balloo.
Heide- en natuurgebied Kampsheide biedt een afwisselend en boeiend landschap dat in een notendop alle karakteristieke elementen heeft van het esdorpenlandschap: singels, heide, het landgoed Kamps, een natuurlijk ven, het beekdal van de Drentse Aa, de es van Balloo, … Een kudde Drentse heideschapen graast er en voorkomt dat de heide verdwijnt door vergrassing en bebossing. Wij hebben echter geen schapen gezien op onze wandeling. Ze waren wellicht allemaal naar het wolfeest. Het natuurgebied heeft ook een grote archeologische waarde. 3500 jaar voor Christus, in de Steentijd, woonden hier al mensen. Dit getuigen een 50-tal grafheuvels, een hunebed en de Celtic Fields. Deze prehistorische akkertjes vind je op de wandeling. Een infobordje legt je uit hoe je ze kan herkennen aan de begroeiing in het landschap.
Nog een duik in de geschiedenis en een extra portie beestjes
Onze tweede duik in het Drentse verleden gaat iets minder diep en speelt zich af in het museumdorp of monumentendorp Orvelte. Je kunt zonder veel moeite een volledige dag spenderen in dit openluchtmuseum. We leren wat een brinkdorp is en wat een esdorp is. Een brink is een natuurlijke, open ruimte in het dorp. ’s Morgens werd op de brink het vee verzameld alvorens men ermee naar de heide trok. ’ s Avonds werd de kudde er terug verzameld om naar de stal te gaan. De brink werd ook gebruikt als marktplaats en in geval van nood, bijvoorbeeld bij brand, of als er nieuws te verkondigen viel, verzamelden de dorpelingen op de brink om vervolgens tot actie over te gaan. Een esdorp is een dorp met een gemeenschappelijke akker.
In Orvelte komt het verleden terug tot leven en kun je proeven van een authentieke sfeer, waar hedendaagse mensen werken en leven in de vele rietgedekte Saksische boerderijen en huizen van toen. Dagelijks trekt de herder nog met zijn kudde Schoonebeker schapen naar de heide. Rond 16u keert de kudde terug naar de schaapsstal, een evenement op zich. Zo houden de schapen het heideveld in stand door het te ontdoen van gras en gaan ze de groei van struiken en bomen tegen. De oude ambachten komen er terug tot leven met demonstraties in de klompenmakerij, de smederij en de houtzagerij.
We volgen een rondleiding door Orvelte met een gids. We maken ook een rondrit met de paardentram en bezoeken het Ottenshoes. Door een rondleiding in deze monumentale boerderij uit 1860 krijg je een goede indruk van de historie van Orvelte. Het bezoek start met een filmvoorstelling, “Het Orvelte Dagboek”, gebaseerd op het dagboek van een onderwijzeres die rond 1900 in Orvelte woonde en werkte. Vervolgens nemen we een kijkje in de stijlkamers van deze rijke boerenfamilie Ottens (www.orveltepoort.nl).
’s Middags gaan we eten in het lunchcafé de Schenkerij met tuinterras. Daarna bezoeken we Zoo Bizar, de kleinste zoo van Nederland in één van de oude boerderijen. Je kan er de dieren van heel dichtbij bekijken en zelfs aanraken. De zoo is een belevenis waarbij de verzorger uitleg geeft over de vooral exotische dieren, die je onder begeleiding kunt aaien of vasthouden.
Het houten pad van Theodoor is een avontuurlijke speelroute in Orvelte voor kinderen. Theodoor is een varkentje dat door een meisje uit zijn hok wordt bevrijd en zo zijn avontuur in de wijde wereld kan beginnen. Zo kunnen de kinderen ook klimmen en op avontuur gaan op het houten pad.
Doe die wandelschoenen nog niet uit
Het boomkroonpad is een toeristische attractie waarbij je via een wenteltrap een 125 meter lang wandelpad tussen de boomkruinen (kronen) kunt bereiken. Het houten pad is niet bevestigd aan de bomen zelf, maar staat op metalen stellingen en palen. Ons zicht blijft beperkt tot de takken en blaadjes van de kruinen. Het is een leuk wandelpad, 20 à 30 meter boven de grond, vanwaar je vogels en eekhoorns kunt observeren. Aan het einde van het boomkroonpad starten verschillende wandelingen en bij terugkeer kunnen de kinderen er spelen in de speeltuin.
Tijdens ons vorige verblijf in Drenthe hebben we de 4 km lange heide- en vennenroute gewandeld, een korte wandeling die je een beeld geeft van het oude Drentse landschap en die start in het bos en overgaat in heidevelden met vennetjes. De kinderen zijn nu een paar jaartjes ouder en we maken de iets langere wandeling van 8 kilometer, de erfgoedwandeling. Onderweg komen we diverse elementen tegen die herinneren aan de rijke geschiedenis van dit gebied zoals grafheuvels en een hunebed (D26). De wandeling gaat door het bos, over keienwegen, beukenlanen en kronkelende bospaden. We doorkruisen ook uitgestrekte heidevelden die het begrazingsgebied zijn voor schapen en Schotse Hooglanders en wandelen langs verstilde vennen.
Onze fietstocht van 28,31 km start in Landal Orveltemarke richting knooppunt 78 en voert langs Westerbork en Broekstreek. We volgen de knooppunten 78 – 97 – 90 – 91 – 26 – 27 – 64 – 60 – 99 – 85 – 78, dwars door de Drentse Hooglanden. Drenthe lijkt op een omgekeerd soepbord. De gemeente Midden-Drenthe ligt boven op dit soepbord. Vandaar de naam Drentse Hooglanden (www.drentsehooglanden.nl). Het is een vlak platteland, zeer rustig, met velden, akkers en bossen, karakteristieke esdorpen, rust en ruimte.
Een tweede fietsroute van 32 km, Rondje Drentsche Aa, bestrijkt een groot gedeelte van het Nationaal Park Drentsche Aa. Het geeft een goede indruk van de natuur en van de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdommen, die in dit oeroude landschap liggen. Diverse dorpen worden aangedaan en langs de route liggen meerdere horecagelegenheden waar je iets kunt eten of drinken.
De Drentsche Aa is een prachtige beek van 28 km die door het landschap slingert. Ze brengt je naar de mooiste plekjes van dit park. De basis van het landschap is tijdens de laatste ijstijden neergelegd. Een dikke, zware laag landijs schoof als een bulldozer vanuit Scandinavië over Noord-Nederland. Aan het einde van de ijstijd zorgde het smeltende ijs voor kolkende smeltwaterbeken. Ze sleepten meters diepe geulen uit in de ondergrond. Zo ontstonden de beekdalen. De mensen hebben het landschap vervolgens eeuwenlang, met respect voor de natuur, ingericht. Zo ontstond het huidige beek- en esdorpenlandschap, rijk aan natuur- en cultuurhistorie. Grafheuvels, raatakkers en hunebedden zijn er de stille getuigen van, alsook de middeleeuwse brinkdorpen. Deze typische Drentse esdorpen bestaan uit met riet bedekte boerderijen rond een brink met eiken. Op de es werd het voedsel verbouwd en het gemeenschappelijke veld werd gebruikt als weidegebied voor de schaapskuddes.
Meer informatie
13 redenen om Drenthe te bezoeken
Ons verblijf in Drenthe: Landal Orveltermarke
Onze eerdere ervaring met Drenthe (reisverhaal)