menu

13 redenen om Drenthe te bezoeken

Het land van hunebedden, veenlandschappen en ongerepte natuur. Het Drentse landschap is een van de meest authentieke en karakteristieke, vooral qua natuur, gebieden van Nederland. De provincie geeft je een unieke kijk in de historie met nagebootste dorpjes, historische musea of de hunebedden tijdens avontuurlijke wandel- en fietstochten. Een gebied waar, niet alleen flora en fauna, ook de mens kan genieten van de rust. En, ja… Wat moet je nu ‘echt gezien hebben?’

13 redenen om Drenthe te bezoeken a

© Reisfanaten.be

Wildlands Adventure Zoo Emmen
Het gloednieuwe ‘Wildlife Adventure’ te Emmen geeft een totaal andere belevenis dan alle andere Nederlandse dierenparken. Het park is verdeeld in meerdere delen, zoals ‘Nortica’, ‘Jungola’ en ‘Serenga’, waar men kennis maakt met de bijbehorende dieren die zich volledig hebben aangepast aan het betreffende leefgebied. In plaats van ‘rondwandelen’, ga je hier op een heuse expeditie en is het voor iedere leeftijd een unieke ervaring.

Fietsen in de natuur
Wat eveneens geldt voor het wandelen, is voor fietsen hetzelfde geval. Het natuurgebied is immens groot en biedt vele fietsroutes om het land letterlijk van dichtbij te kunnen bekijken. De natuur is hier nog ongerept en biedt dan ook ideale leefomgevingen voor diverse flora en fauna. De fietsroutes zijn zeer toegankelijk en vormen absolute aanraders voor de sport- en natuurliefhebbers.

Assen
De hoofdstad van Drenthe is Assen en bevindt zich in een esdorpenlandschap. De historische binnenstad biedt veel mogelijkheid tot winkelen en het bezoeken van markten en horecagelegenheden. Tevens loopt de Drentse Hoofdvaart door deze stad waarmee een verbinding tussen het Noord-Willemskanaal en Groningen gecreëerd werd. Hierdoor bezit de stad vele bootjes die het water sieren.

13 redenen om Drenthe te bezoeken b

© Reisfanaten.be

Museumdorp Orvelte
Orvelte is een bijzonder dorp te noemen. In dit exceptionele dorpje kan men Saksische boerderijen en rustieke woningen bekijken die dateren uit de negentiende eeuw. Het ‘dorpje’ geeft een karakteristiek beeld zoals het er vroeger uit heeft gezien. De sfeer, de huizen, de geur; het is alsof je even ’terug in de tijd’ kunt gaan. Orvelte geeft een uniek inzicht en laat zien hoe verscheidene voorouders mogelijk geleefd hebben.

Kamp Westerbork
Kamp Westerbork heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en diende als doorgangskamp naar de uiteindelijk vernietigende concentratiekampen in Tsjechië, Polen en Duitsland. Dit kamp laat een ieder niet vergeten wat voor gruweldaden hier plaatsgevonden hebben. Een bezoek aan Westerbork toont aan waar een mens toe in staat is wanneer deze voor het ‘verkeerde’ kiest. Uit eerbetoon voor de slachtoffers is het van belang deze herinnering levend te houden en eveneens de jongere generatie er bewust van te maken dat een zulk soort praktijken nimmer meer plaats mogen vinden. En Westerbork, die laat je graag zien waarom.

Drents Museum
Het Drents Museum is een kunst- en geschiedenismuseum en is gevestigd op de plek waar voorheen het ‘Maria in Campis’ klooster zich bevond. Dit museum heeft een unieke collectie, waaronder het eeuwenoude meisje van Yde en het paar van Weerdinge, beiden veenlijken van de late ijzertijd. De kunstcollectie betreft, naast de werken van Vincent van Gogh en Jan Toorop, wisselende en vaste collecties over de prehistorie van de provincie Drenthe.

Geopark de Hondsrug
Dit park is een waar ‘paradijsje’ voor echte natuur- en historieliefhebbers. De evenwijdig lopende ruggen in het landschap worden gescheiden door diverse beekdalen. De Hondsrug is het enige geopark van Nederland en heeft dan ook haar eigen geologische en unieke geschiedenis dat mede bepalend is voor de bijbehorende natuur en cultuur.

Veenpark
Het Veenpark is de absolute en karakteristieke plek waar de Drentse historie tot leven komt. Middels een bootje of voertuig rij of vaar je door de nostalgische dorpen en ontdek je de echte turfafgravingen en hoogveengebieden. Een kruidenier, bakker, turfsteker, maar zeker ook de klompenmaker, tonen graag hun kunsten in de historische turfwoningen.

13 redenen om Drenthe te bezoeken c

© Reisfanaten.be

Brasserie het Tramlokaal
Brasserie het Tramlokaal staat voor informaliteit, een warme sfeer en een eigentijdse stijl van koken. De menukaart verandert per seizoen waarbij de ‘avontuurlijke’ gerechten gemaakt worden met verse producten. Wanneer het zonnetje genoeg schijnt, kan men buiten zitten onder de rietgedekte kap van de boerderijen en kunnen de kinderen zich vermaken op de houten speeltoestellen. Op de bovenverdieping bevinden zich drie luxe suites die voorzien zijn van moderne faciliteiten en comfortabele designmeubels. Deze brasserie biedt een karakteristieke en unieke plek voor overnachtingen en is geschikt voor alle leeftijden.

Festivals in de streek
Vanwege de vele ruimte die Drenthe te bieden heeft, biedt het de ultieme locaties voor zomerse festivals. Van muziek uit de regio, zoals het ‘Koepeltjes Festival’, het ‘Boerenrock festival’ waar, naast een kermis, men tevens kan crossen en kan genieten van de muziek, tot aan moderne muziek op het ‘TT Festival’ in het centrum van Assen. Houd je van festivals? Dan is Drenthe een absolute en muzikale aanrader.

Gezinsvakantie in Drenthe leerrijk, levendig, leuk g

© Reisfanaten.be

Hunebedden
De hunebedden behoren tot de oudste monumenten van Nederland en komen uitsluitend in Drenthe voor. Het Trechterbekervolk nam zwerfkeien mee die in de IJstijd mee naar Drenthe genomen werden. De opgestapelde keien werden op hun plek gelegd door diverse omgevallen boomstammen waar enorme stenen overheen gerold werden. De uiteindelijke hunebedden dienden als grafkamers. In Borger is dan ook een hunebedcentrum waar deze grafkamers, los van de natuur, te bewonderen zijn.

Gezinsvakantie in Drenthe leerrijk, levendig, leuk k

© Reisfanaten.be

Wandelen in de natuur
‘Nationaal park de Drentsche Aa’ is een groots natuurgebied en biedt prachtige wandelroutes voor ware natuurliefhebbers. Tijdens de wandeling loopt men de kans dieren als Drentse Heideschapen aan te treffen die het gebied begrazen. Dit nationale park biedt aan de flora en fauna een uitstekende leefomgeving en vormt een waar ‘paradijs’ voor de natuurliefhebber.

Authentieke streek
Drenthe is een van de meest authentieke streken die ons land rijk is vanwege de, overwegend, ongerepte natuur en woningen in oude stijl. De Drentse heideschapen, het oudste schapenras van West-Europa, begrenst de natuurgebieden en restaurants werken veelal met lokale producten. Drenthe is zeer authentiek en biedt karakteristieke locaties voor een dagje uit of een weekendje weg voor het hele gezin.

‘Drenthe voor iedereen’
Of je nu alleen, met vrienden of met een gezin gaat: in Drenthe valt veel te beleven en is daarmee zeer geschikt voor jong en oud.

Meer informatie
Ons reisverhaal: Gezinsvakantie in Drenthe: leerrijk, levendig, leuk
Ons verblijf in Drenthe: Landal Orveltermarke
Onze eerdere ervaring met Drenthe (reisverhaal)

Eén reactie op “13 redenen om Drenthe te bezoeken”

  1. lana schreef:


    Na dit artikel heb ik zeker zin om drenthe eens te bezoeken!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen