menu

Ontdek adembenemend Kreta met deze vijf onvergetelijke uitstapjes

Kreta is de op vier na grootste landmassa in de Middellandse Zee en het grootste eiland van Griekenland. Dit bijzondere eiland speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de zeehandel door haar geografische sleutelpositie tussen Syrië, Egypte, Klein-Azië en Cyprus. Tegenwoordig overleeft ze vooral van landbouw en toerisme. Met beroemde trekpleisters als Santorini en Chania stappen jaarlijks ruim een miljoen mensen in het vliegtuig op zoek naar ontspanning en avontuur. Een vakantie op Kreta is pas echt compleet wanneer je Santorini, Chersonissos, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos bezoekt. Hieronder lees je meer over deze unieke bestemmingen.

Eilandhoppen naar Santorini

© Reisfanaten.be

Eilandhoppen naar Santorini
Ook al ligt Santorini niet op Kreta zelf, het is wel degelijk een bijzonder leuk dagje uit wanneer je in de omgeving van Kreta’s hoofdstad Iraklion verblijft. Per boot bezoek je dit sprookjesachtige wit met blauwe eiland gemakkelijk in een dag. Het varen op zich is al een avontuur, maar een bezoek aan de steile caldera maakt Santorini tot een echt hoogtepunt. Op de steile rotswanden zijn pittoreske witte dorpjes gebouwd, die fel afsteken bij de indrukwekkende rotspartijen. Mooie kiezel- en zandstranden vind je voornamelijk in het zuiden en oosten van het eiland. Veel reizigers zeggen dat het plaatsje Oia zonder meer de mooiste zonsondergang van Griekenland heeft.

Het nachtleven van Chersonissos
Chersonissos, ofwel ‘schiereiland’ in het Grieks, is vooral bekend om haar laaggelegen centrum met talloze bars, ontelbare nachtclubs en leuke restaurants. Chersonissos is een populaire bestemming voor tieners, die hun examen met goed gevolg hebben afgerond. Ook veel studenten zoeken hier hun heil om de tentamenstress tijdelijk te vergeten. Het nachtleven is bruisend, onophoudelijk en goedkoop. Je geniet van ouzo’s in Griekse barretjes, van schuimfeesten in nachtclubs en van heerlijke gyros en verse vis op het strand. Het hooggelegen gedeelte van Chersonissos is iets rustiger, maar zeker ook toeristisch. De haven en de stranden van Chersonissos lenen zich perfect voor een luie stranddag.

Waan je terug in de tijd in historisch Rethymnon
Je geschiedenisboek is er niets bij. Aan de noordkust van Kreta vind je het idyllische Rethymnon dat werd gebouwd in de antieke periode. Dit historische stadje van pakweg vijfendertigduizend inwoners bezat ooit haar eigen munt en huist een waardevol archeologisch museum. De Grieks-orthodoxe Agios Frankiskos kerk is zeker de moeite waard, net als de Venetiaanse haven. Rethymnon is een perfecte plaats voor een stadswandeling door nauwe steegjes en over pittoreske pleintjes. Ook zonliefhebbers komen hier prima aan hun trekken. Het zandstrand van Rethymnon is een fijne plek voor een verfrissende duik. Begin juli wordt er in Rethymon tevens een wijnfestival gehouden.

Historisch Rethymnon Kreta

© Reisfanaten.be

Gezelligheid in Chania
Het in het noordwesten gelegen Chania is de tweede stad van Kreta na Iraklion. Met ruim honderdduizend inwoners is de stad bruisend genoeg om je niet te vervelen, maar klein genoeg om een intieme sfeer te kennen. Het authentieke centrum en de Venetiaanse haven zijn leuke plekken om een middag rond te struinen. De schilderachtige haven en Grieke architectuur geven je het gevoel dat je terug in de tijd bent gereisd. De stad is een multiculturele mix van Arabische, Griekse en Europese invloeden. Op een onvergetelijke stadswandeling sta je het ene moment voor een orthodoxe kerk, terwijl je even later puntige minaretten boven traditionele huizen ziet uitsteken. Oude badhuizen, moskeeën en Byzantijnse kerken maken de smeltkroes af. Stel je wel in op drukte wanneer je Chania bezoekt. Duizenden dagjesmensen komen dagelijks naar de stad om een glimp op te vangen van het sfeervolle en charmante centrum. Ook veel cruiseboten brengen een bezoek aan Chania.

Havenstad Agios Nikolaos
In het oosten van Kreta ligt de havenstad Agios Nikoloas, die vernoemd is naar de gelijknamige beschermheilige van dappere zeelieden. Agio Nikoloas is vooral bekend vanwege het Voulismenimeer dat maar liefst 64 meter diep is en het centrum van de stad versiert met haar aanwezigheid. Je mag hier niet zwemmen. Volgens Griekse overleveringen zou het meer bodemloos zijn en zou je erin kunnen verdwijnen. De leuke restaurants en bars maken het meer echter tot een sfeervolle plek. Andere interessante bezienswaardigheden zijn onder meer het volkenkundig museum en het archeologisch museum dat zich toespitst op de Minoïsche tijd. De weekmarkt is zeker ook een spektakel voor de zintuigen.

Kreta heeft veel te bieden. Zowel cultuur- als zonliefhebbers komen hier prima aan hun trekken. Het eiland is een geschikte vakantiebestemming voor zowel tieners als twintigers, als wel voor jonge gezinnen en gepensioneerden. Door haar grote geografische en culturele verscheidenheid wordt een trip naar Kreta nooit saai. Hoe vaak je ook terugkomt naar het eiland, haar schoonheid zal je blijven verbazen.

Meer informatie
Ons reisverhalen naar Kreta. Zie hier, hier en hier.
Onze hotels in Kreta. Mirabello Beach Resort, Creta Maris Beach Resort en Xperience Hotel Stella Palace

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen