menu

10 dagen all in op Agios Nikolaos – Kreta

Kaliméra, hier zijn we terug, voor de tweede keer in Kreta. In het voorjaar verbleven we in Hersonissos en deden we uitstappen in het centrale deel van Kreta. Deze keer trekken we meer naar het oosten en verblijven we in Agios Nikolaos. We krijgen een VIP-behandeling bij Jetair Fly en in geen tijd staan we aan de gate. Woutje ziet het al helemaal zitten om met het blauwe vliegtuig te vliegen. De vlucht verloopt ontspannen, met een hapje en een drankje, en ruim 3 uur later landen we op Heraklion. Op de bus houden we een siësta en anderhalf uur later arriveren we fris en monter aan het Hotel Mirabello Beach.

Jetair Fly

All inclusive Hotel Mirabello Beach
Hotel Mirabello Beach is prachtig gelegen, in de gelijknamige baai Mirabello. Het is gebouwd tegen een heuvel. Er zijn dus vele trappen te doen alvorens je vanop het strand het hotel kan bereiken, maar ontbijten of dineren met een panoramisch zicht op zee heeft ook zo zijn charme.

Mirabello baai

Ook al verloopt het dineren met twee kleine sloebers niet altijd zo romantisch, het buffet was in orde. Voldoende afwisseling, keuze aan groenten en fruit, verscheidene Griekse specialiteiten op het menu, hapjes die ter plaatse voor je klaar worden gemaakt, kindvriendelijke bediening… Smaken verschillen, het ene hotelbuffet is al groter dan het andere, ‘hoe meer je gewoon bent, hoe kritischer je wordt’, doch deze all inclusive formule beviel ons wel.

Dinner with a view

Wij krijgen een kamer in het hoofdgebouw. Je kiest het best voor een kamer met zeezicht. Er zijn ook bungalows met gedeeld zwembad aan de overkant van de straat. Onze familiekamer is ruim en bestaat uit twee slaapkamers, twee badkamers en een hal. Ruimte genoeg dus voor alle strandspullen, koffers en buggy. Over de service hebben we ook niet te klagen. De kamer wordt dagelijks gereinigd – inclusief het dweilen van de tegelvloer- en de minibar aangevuld. Toch zijn er ook enkele minpuntjes die we niet voor onszelf kunnen houden, maar die nu ook geen bron van ergernis zijn geweest nl.; de airco had stiller gekund, de wifi is ondermaats en na enkele dagen beseffen we dat onze bedden nogal hard zijn om op te slapen. Toch kon dit de pret niet bederven en zijn we onze eerste twee dagen vakantie gestart zoals altijd met platte rust.

Zwembad

Het hotel heeft verscheidene zwembaden, twee kinderbaden en een binnenbad dat verwarmd is in april en oktober. Het verwarmde binnenbad hebben we niet gezien. In tegenstelling tot in het voorjaar, zijn na een warme zomer de zwembaden en de zee aangenaam van temperatuur. Voor het eerst brengen we onze vakantie ook grotendeels door aan de zee i.p.v. aan het zwembad, omdat de zee goed toegankelijk is voor de kinderen. De zeebodem daalt er geleidelijk af en er zijn geen sterke golven. Parallel met de kustlijn ligt er in zee een duikplatform waar je naartoe kan zwemmen. Animatie, spa, sport, kinderclub,… er is tijdverdrijf voor elke leeftijd.

Strand

Terwijl de kinderen zich amuseren in de kinderclub, gaan wij Agios Nikolaos verkennen. Dit populaire vakantieoord ligt op wandelafstand (2 km) van het hotel. De stranden zijn er klein, maar het uitzicht over de Mirabello baai is groots. In tegenstelling tot Hersonissos, wordt het uitzicht niet belemmerd door eet – en drankgelegenheden. De haven is verbonden met het Voulismeni meer dat omgeven is door rotsen. Het meer vormt vaak het middelpunt van festiviteiten en errond zijn vele gezellige terrasjes. Wij wandelen de winkelstraat door en slaan dan rechtsaf naar het meer. Nu staan we bovenop de rotsen en hebben we een prachtig zicht op het meer, de haven en de stad.

Agios Nikolaos

Venetiaans fort
Na twee dagen rust wordt het tijd om terug wat cultuur op te doen. We huren een auto en maken een uitstap naar Spinalonga. Spinalonga is een schiereiland vlak voor de kust van Elounda. D.m.v. een dam is het verbonden met het vaste land. Elounda is een gezellig, toeristisch vissersdorpje op 11 km afstand gelegen van Agios Nikolaos. Het is misschien wel de mooiste badplaats op oostelijk Kreta. Brede stranden vind je er niet, maar wel een prachtig groen kustlandschap met prachtig zicht op zee en Spinalonga enerzijds en het berglandschap anderzijds. Het toeristische deel van Spinalonga is het eiland Kalidonia, dat er deel vanuit maakt.

Spinalonga

Het hele eiland wordt ingenomen door een Venetiaans fort (1579) dat je kan bezoeken. Het fort heeft heel lang stand gehouden tegen de Turkse overheersing en van 1904 tot 1957 was het een verbanningsoord voor lepralijders. Wij rijden met de auto naar Plaka en nemen daar de veerboot naar het fort. Vanuit Agios Nikolaos en Elounda zijn er ook boottochten naar Spinalonga. Vanuit Agios Nikolaos kan je een excursie maken van een 4-tal uur. Naast een bezoek aan het fort maak je ook een boottocht langs de verzonken stad Olous, de grot van piraat Barbarossa en het Kri Kri eiland. Op de boot is er een restaurant en ze stoppen ook voor een frisse duik in het water.

Spinalonga fort

Lassithi hoogvlakte en de grot Dikteon Andron
De volgende dag zetten we terug aan met de auto om een stukje natuur te verkennen. We gaan naar de Lassithi hoogvlakte. We maken een omweg via Elounda. Doorheen het mooi bergachtige kustlandschap rijden we naar Neapoli. Vandaar is het nog 36 km doorheen de bergen naar het plateau. De natuur is er prachtig en we passeren dorpjes waar de tijd is blijven stil staan.

Weg naar Lassithi

Het vruchtbare plateau ligt op 840 meter hoogte en zodra we het naderen, kan je er niet naast kijken. In de winter staat het plateau vaak onder water t.g.v. het smeltwater uit de bergen. Ook het grondwater bevindt zich op geringe diepte zodat het gemakkelijk kan worden opgepompt. Vroeger gebeurde dit door honderden kleine windmolens. Her en der zie je nog roeste molens in verval. Enkel aan de tavernes worden ze nog onderhouden en zijn ze voorzien van witte wieken.

Lassithi hoogvlakte

Het water maakt van Lassithi een vruchtbare vlakte waar aardappelen, tarwe, groenten en fruit worden geteeld. Aan de rand van het plateau liggen 21 dorpen. Wij gaan naar Psychro. Daar bezoeken we de populaire grot Dikteon Andron. Het is één van de vermoedelijke geboorteplaatsen van Zeus. Een andere mogelijke geboorteplaats hebben we reeds in juni bezocht, nl. de Idean grot in de berg Ida. Aan de grot heb je een mooi zicht op de vallei en de bergen die haar omringen. In het zuiden is er het Dikti gebergte en in het noorden het Selena gebergte.

Lassithi natuur

Na twee dagen op uitstap te zijn geweest, zijn we terug toe aan wat rust. Een hele vakantie non-stop uitstappen maken met onze kleuters in dergelijke temperaturen is niet aan ons besteed. Er is voor elk wat wils en we lassen terug twee dagen zwembad, zee en kinderclub in.

Palmbomen op Kreta
Daarna kunnen we er terug tegenaan om op stap te gaan. We besluiten om het uiterste oosten van Kreta te gaan verkennen en naar Vai te rijden. Vai is een populair zandstrand in een baai, gekend omwille van zijn uniek palmbomenbos. De weg ernaar toe is terug prachtig. We volgen de kustlijn langs de Mirabello golf naar het oosten en stoppen op verscheidene uitkijkpunten. We hebben een panoramisch uitzicht op Agios Nikolaos, Elounda en Spinalonga in de verte. Zoals zo vaak in Kreta valt de weg ernaar toe zwaarder uit, dan het aantal kilometers laat vermoeden. In Vai gaat de auto dan ook aan de kant en trekken we de zwembroek aan om in zee te gaan relaxen. Buiten het seizoen valt de drukte er best goed mee. Vanop de rotsen heb je er ook een mooi uitzicht op dit beschermd natuurgebied.

Vai

Bezoek aan Knossos
Alvorens onze vakantie af te sluiten met nog een tweetal dagen zon en strand, zoeken we nog voor één keer de drukte op. Knossos was de hoofdstad van het Minoïsche Kreta en de site is het grootste overblijfsel uit de Minoïsche beschaving. Het paleis was de woonplaats van de legendarische koning Minos en volgens de mythologie de gevangenis van de Minotaurus. De Minotaurus is een monster half mens, half stier, die leeft in het labyrint. Elk jaar offerde de stad Athene 7 maagden en 7 jongelingen aan de Minotaurus. Theseus, de zoon van de Atheense koning, doodde echter het monster met zijn zwaard. Hij kreeg hierbij hulp van Ariadne, de dochter van koning Minos. Ze gaf hem een draad, zodat hij de weg terug uit het labyrint kon vinden. De stierenfresco herinnert aan deze mythe.

Knossos Minotaurus

We zoeken onze weg doorheen de overblijfselen van het oude paleis dat meerdere keren verwoest en heropgebouwd is t.g.v. aardbevingen, vulkaanuitbarsting op Santorini en branden. Een rondleiding met een gids is ongetwijfeld boeiend. En ook al kijken ze onze kinderen heel vertederd aan, toch verstoren we de rondleiding beter niet en gaan we dus zelf aan de slag met grondplan en reisgids.

Knossos

Een dagje Heraklion

Heraklion
We sluiten de dag en ook het culturele luik van onze vakantie af met een wandeling in de hoofdstad Heraklion. In de Minoïsche tijd was Iraklio-stad de haven voor Knossos. Lang houden we het niet uit in de warme, drukke hoofdstad. We wandelen van het Venetiaanse fort in zee naar de oude haven, het Venetiaans arsenaal en de winkelstraat en houden het daarna voor bekeken. De lokroep van de zee en het zwembad wordt te groot en voor onze laatste twee vakantiedagen wordt luieren en zonnen nog ons voornaamste tijdverdrijf.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen