menu

Brede zandstrandvakantie op Kreta met een vleugje Santorini

Aan de noordkust van Kreta, 19 km ten oosten van de luchthaven van Heraklion, baadt het rustige Analipsis, of ook wel Analipsi, in de Middellandse zon. Het dorp is klein en kalm, met enkele leuke tavernes en cafés. Rond het dorpje liggen de vele resorts tegen de kust en het strand en meer landinwaarts strekken de olijfboomgaarden zich uit. Slechts 5 km verder ligt het bruisende Chersonissos, maar op het grote strand van Analipsi is er zelfs in het hoogseizoen genoeg ruimte om in alle rust te genieten van zon, zee en zand.

Brede zandstrandvakantie op Kreta met een vleugje Santorini

© Reisfanaten.be

Hotel Stella Village

Het all inclusive hotel Stella Village is onze uitvalsbasis voor een luilekkervakantie met een vleugje sightseeing. Het hotel bevindt zich direct aan het strand, aan een privéstrand zelfs, en ligt ook op loopafstand van het centrum. Met 2 grote zwembaden en 3 kinderbaden hebben we geen omkijk naar onze 2 spruiten. De stapel lectuur, die we hebben meegenomen, vliegt erdoor. Af en toe eens uit je ligzeteltje opstaan om de beentjes te strekken en de zoveelste cocktail te halen. Leven van het ontbijt naar de lunch naar het vieruurtje naar het diner … het kan eens deugd doen.

Ondertussen loopt het personeel van Stella Village zich de benen vanonder het lijf. Altijd met de glimlach, ook in het restaurant, bedienen ze je in het Engels. Onze kamer is perfect in orde en proper. Geen gedoe met ligzetels en parasols reserveren: er is voldoende plaats voor iedereen. Uiteindelijk krijgen we het dan toch over ons hart om ons luilekkerlandje even te verlaten en op uitstap te gaan. We kunnen vrij goedkoop een auto huren waarmee we naar Rethymnon rijden.

Brede zandstrandvakantie op Kreta met een vleugje Santorin

© Reisfanaten.be

Gezellig Rethymnon

Rethymnon ligt ook aan de noordkust van Kreta op 100 km, zo’n anderhalf uur rijden, van Analipsi. De oude stad werd gebouwd door de Venetiaanse en Turkse overheersers. We wandelen langs het fort de oude binnenstad in. Het is een gezellige wirwar van vele kleine straatjes met winkeltjes en restaurants. Tot slot komen we uit op de haven met de vuurtoren, het meest bekende stadsgezicht van Rethymnon.

Brede zandstrandvakantie op Kreta met een vleugje Santori

© Reisfanaten.be

Dagje Santorini

Santorini is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, dat behoort tot een eilandengroep, de Cycladen genaamd. Het was oorspronkelijk een rond eiland, maar door uitbarstingen van de vulkaan op het eiland, is het midden ervan weggeveegd en zee geworden. Sindsdien is Santorini een ringvormige archipel.

We nemen deel aan een georganiseerde trip, geboekt bij Analipsi Tours. We worden met de bus afgehaald aan het hotel en naar de haven van Heraklion gebracht. Vandaar gaat het met de high-speedferry, Santorini Palace van de Minoan Lines, in 1 uur en 45 minuten naar Santorini. Het wordt een typisch toeristische uitstap. Op het eiland worden we met de bus rondgevoerd. Onze eerste stop is het plaatsje Oia. Dit vinden we het mooiste van de 2 stadjes die we die dag bezoeken. Het is gekend voor zijn witte huisjes en blauwe koepelkerkjes. Daarna rijden we naar Fira.

De bustrip duurt telkens een twintigtal minuten. In de dorpen blijven we 1 uur kwart à anderhalf uur. Alles is getimed en tijdens de busrit krijgen we alle info over Santorini, alsook tips hoe je de plaatsen het best kunt bezoeken.

Brede zandstrandvakantie op Kreta met een vleugje Santor

© Reisfanaten.be

In Fira nemen we direct de trappen naar het hoogste punt en wandelen we langs de Caldera terug naar beneden. De Caldera is de grote komvormige krater, gevormd door de lava en het gesteente dat ooit werd uitgestoten, hier gevuld met het water van de zee. De Caldera zijn de loodrechte wanden, waarop de witte dorpjes zijn gebouwd, met zicht op de vulkaan en de cruiseschepen die rustig liggen te wachten tot hun passagiers terugkeren. Als je de vele trappen van de haven in de diepte naar Fira niet ziet zitten, kun je de kabelbaan nemen of per muilezel naar boven gaan.

Onze laatste stop is het lavastrand van Perissa. In deze badplaats kunnen we even op adem komen na ons bezoek aan de overdrukke en snikhete stadjes. Het is een lang, zwart zand-kiezelstrand met beachbars, leuke restaurants en tavernes. Hier vind je nog betaalbaar logement en krijg je geen hartinfarct van je rekening als je een hapje en een drankje hebt besteld.

Terug naar de luwte van het hotel

Het moet gezegd, Santorini is duur. Maar als je een 4-sterrenrestaurant met all inclusive hebt geboekt met een vroegboekkorting of in een last minute-actie, en je kinderen gaan mee voor maar 199 euro, dan kun je je al eens een kleine uitspatting permitteren. De laatste dagen genieten we nog van de rust en de ruimte van Stella Village. Het is eind augustus. Wij zijn klaar voor de ratrace.

Meer informatie

Ons reisverhalen naar Kreta. Zie hier, hier en hier.
Onze hotels in Kreta. Mirabello Beach Resort, Creta Maris Beach Resort en Xperience Hotel Stella Palace

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen