menu

Stuiven met de witte fietsen door de Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe, ontstaan in 1935, is één van de bekendste natuurlandschappen van ons land. Het Nationaal Park is gelegen op de Veluwe en is ongeveer 5.400 hectare groot. NP Hoge Veluwe is hiermee het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa. Naast de bosrijke omgeving, biedt het park ook op cultuurhistorisch terrein diverse objecten aan. Dit is o.a. terug te zien in het Kröller-Müller Museum.

Stuiven met de witte fietsen door de Hoge Veluwe a

© Pixabay.com

Fietsen
Fietsen op dit mooie park is natuurlijk prima te doen op je eigen fiets. Maar je hoeft niet te slepen met je eigen fiets: De Hoge Veluwe is immers bekend om zijn Witte Fietsen. Deze gratis te gebruiken Witte Fietsen, maar liefst 1.800 stuks, staan in fietsenstallingen en mogen zo gebruikt worden. Ze kunnen dan ook niet op slot en reserveren is dus ook niet mogelijk. Als je de fiets terug zet in een stalling, mag een ander het dus weer meenemen. Ook voor kinderen zijn er fietsen aanwezig én er zijn fietsen voorzien van kinderzitjes. De fietsenstallingen vind je op het Marchantplein bij het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus. Maar ook zijn er stallingen bij de ingangen bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Wil je zeker zijn van een fiets? Reserveer dan een Blauwe Fiets, met slot, voor €3,50. Overigens kunnen gehandicapten gratis gebruik maken van aangepaste rijwielen.
Wil je graag op pad met een routekaart? Deze zijn te koop in het Bezoekerscentrum. De bekende paddenstoelen helpen je natuurlijk ook gewoon op weg.

Wandelen
Wie vooral veel wil zien kan het beste wandelend het park ontdekken. Je kan op eigen houtje ronddwalen maar er zijn ook 9 paaltjesroutes. Je kan zelfs kiezen voor een bepaald thema of gaan voor een ‘lange-afstandsroute’. Bij het bezoekerscentrum en de ingangen van het park kan je eventueel een overzicht kopen van de paaltjesroutes. Dit overzicht is ook geschikt voor fietsers en automobilisten. Lijkt een themawandeling jou wel iets? Deze is gratis te downloaden op de site van het park. De hond mag aangelijnd mee. Verder zijn er nog routes als het Landschappenpad (langs de hoogtepunten van het park en is 4,1 km lang), de Belevingsroute (ruim 1 km en is vooral bedoeld om het park met alle zintuigen te beleven) en het Berlagepad (2,6 km, rondom de vijver van Jachthuis Sint Hubertus).

Stuiven met de witte fietsen door de Hoge Veluwe b

© Pixabay.com

Wildlife
Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft prachtige dieren als bewoners. Met een beetje geluk kom je ze tegen. De edelhert, de moeflon, de ree en het wilde zwijn worden tot de grootste vier gerekend. Andere dieren zijn bijvoorbeeld de vos, de das en de boommarter. Ook de vogels voelen zich hier thuis: de nachtzwaluw bijvoorbeeld of de zwarte specht. Reptielen, zoals de zandhagedis, maar ook amfibieën en insecten zijn graag bewoners van het park.

Prijzen
Een dagje Hoge Veluwe kost €9,30, kinderen ( 6 t/m 12 jaar) betalen €4,65. Jongere kinderen zijn gratis. Wil je met de auto of de motor het park in dan betaal je €6,60 voor het voertuig. Voor je paard betaal je €3,30. Parkeren buiten het park kost €3,30.
De ingangen zijn te vinden in Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo.

Meer informatie

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen