menu

Nederland plat? En de Kennemerduinen dan?

Het Nationaal Park in de Kennemerduinen is een heerlijke plek om te wandelen, te fietsen en bovenal van de natuur te genieten en bestaat als NP sinds 1995. Er is van alles te doen en te beleven, om zo de mooie natuur in de duinen en het bos te gaan ontdekken. Ook voor de kinderen, waar zelfs speurtochten voor zijn gemaakt. Ook zijn er speelterreinen waar ze lekker kunnen ravotten en van de gezonde buitenlucht kunnen profiteren. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, zoals het hier officieel heet, heeft een bezoekerscentrum waar ze je graag op weg helpen. Honden zijn, uit bescherming voor de flora en fauna, niet overal welkom.

Nederland plat En de Kennemerduinen dan a

© Reisfanaten.be

Het park laat ook nog de sporen zien van vervlogen tijden, zoals het zeedorpenlandschap en oude landgoederen, maar ook bunkers en tankgrachten vanuit de Tweede Wereldoorlog. Tevens is hier ook de Erebegraafplaats Bloemendaal te vinden waar meer dan honderd graven de laatste rustplaats vormen voor verzetsstrijders.

Bezoekerscentrum
Wil je hier gaan wandelen of fietsen? Dan is een bezoekje aan het bezoekerscentrum De Kennemerduinen een aanrader. Daar vind je informatie voor jouw eigen tochten maar ook informatie over bijvoorbeeld excursies. Het centrum is bij de hoofdingang van het park, aan de Zeeweg bij Bloemendaal aan Zee, en heeft naast de informatiebalie ook een winkel, een tentoonstelling én een café.

Nederland plat En de Kennemerduinen dan b

© Reisfanaten.be

Fietsen
Fietsen in dit gevarieerde landschap biedt veel afwisseling en daarmee ook extra uitdaging. Hoogteverschillen in de duinen is er één van. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om even iets te nuttigen, bijvoorbeeld bij één van de landgoederen maar het kan natuurlijk ook gewoon bij een picknicktafel onderweg. Naast routes die verkrijgbaar zijn bij het bezoekerscentrum kan je ook het fietsknooppuntennetwerk gebruiken. Fietsen zijn hier ook te huur:

 • Bezoekerscentrum
 • Rent a Bike Haarlem
 • Go sport and play Zandvoort
 • Camping De Lakens
 • of gewoon een OV-fiets

Wandelen
Wandelen kan op meerdere manieren. Natuurlijk ben je vrij zelf rond te lopen, maar door een route te lopen zie je waarschijnlijk meer. Wat ook een aanrader is: wandel eens door een speelterrein. Niet alleen leuk voor de kinderen, want het betekent dat je vrij buiten de paden kan rondkijken. Echt de natuur in dus en vooral ontdekken wat de natuur te bieden heeft.

Nederland plat En de Kennemerduinen dan c

© Reisfanaten.be

Paardrijden
In het park zijn ruiterpaden aanwezig. De afwisseling van strand, duin en bos is een machtige ervaring. De ruiterpaden zijn aangegeven met een bordje met een hoefijzer of een ruiter. Let wel even op: er zijn gedragsregels, zoals het afstand houden van de wilde dieren, waaronder ook paarden! In dit soort gevallen kan het voorkomen dat je van het ruiterpad af moet, wat op zo’n moment ook is toegestaan!

Wissent
Sinds 2007 wonen er in het park Wisenten. Zij bewonen het Kraansvlak, een afgezet gebied. Er is een Wisentuitkijkpunt welke is aangegeven vanaf het bezoekerscentrum. Ook kan je het wisentenpad lopen. Dit is een wandelroute met gele paaltjes, welke is gesloten van 1 maart tot 1 september (broedseizoen).

Parkeren
Zin gekregen in een dagje natuur? Het park is met 25 ingangen goed bereikbaar. Op veel plekken is het parkeren gratis. De parkeerterreinen bij het bezoekerscentrum, Parnassia en Bleek en Berg zijn niet gratis. Op de routekaarten zijn de ingangen en parkeerplaatsen aangegeven. Het park is goed bereikbaar vanaf de N208 of de A9.

Meer informatie

2 reacties op “Nederland plat? En de Kennemerduinen dan?”

 1. Rick de Bruin schreef:


  Had even een berichtje gegeven Bart, dan hadden we een kopje koffie (of zo) kunnen doen op het strand van Zandvoort. Leuk verhaal trouwens.

 2. Reisfanaten schreef:


  Ik zet het in de to do lijst als we daar nog eens zijn! Mooie streek trouwens om te wonen. Wij vonden het er heel aangenaam.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen