menu

Haarlem en Arnhem: 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie

Een paar dagen in de paasvakantie en een drietal uurtjes rijden: meer heb je niet nodig voor een ontspannende vakantie met het gezin. Fietsen en wandelen vormen de rode draad van onze activiteiten en de Nederlandse Hoge Veluwe en Kennemerduinen zijn daarvoor de uitgelezen setting.

Haarlem en Arnhem 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie a

© Reisfanaten.be

Bergop en bergaf in de Kennemerduinen

De Kennemerduinen is een deel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en beslaat ongeveer 1200 hectare duinterrein. Het gebied is toegankelijk via 3 hoofdingangen, waar je telkens een ruime, betaalde parking vindt en vanwaar diverse fietspaden en wandelroutes starten. Voor ons was het nog iets te koud, maar bij warmer weer kun je ook zwemmen in ’t Wed en in de Oosterplas, 2  van de talrijke uitgegraven duinmeertjes. De toegang tot het park is gratis, maar honden mogen er niet binnen. Het hoogste punt is de Brederodeberg (45 meter hoog). Deze duin biedt voornamelijk een sportieve uitdaging, want het uitzicht wordt belemmerd door de begroeiing. Wil je een weids panorama over het nationaal park, over de zee en zelfs over Haarlem en Amsterdam, dan kun je beter het Kopje van Bloemendaal beklimmen, dat 43 meter hoog ligt en een uitkijktoren van 52 meter heeft. Deze duin ligt eigenlijk net buiten het nationaal park. Een ander uitkijkpunt is de 32 meter hoge Hazenberg, die je tussen ingang Parnassia en het Vogelmeer aantreft.

Haarlem en Arnhem 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie b

© Reisfanaten.be

Happen en trappen in Holland

We besteden 2 volle dagen om het park en de omgeving te verkennen. De 1ste dag combineren we een wandeling van 10 km (Parnasiaweg – Vogelmeer – Koevlak) met een fietstocht van 10 km. Op dag 2 fietsen we een rondje 60 km: Haarlem – Kennemerduinen – Zandvoort – IJmuiden aan Zee – Haarlem. In Nederland kom je heel veel leuke eetgelegenheden tegen die opvallende gemeenschappelijke kenmerken hebben: namelijk gratis wifi en heel vaak een kindvriendelijke ontvangst met speeltuin, ideaal voor een pauze tijdens het fietsen en om de moraal van de kinderen terug op te laden. Ook op de kilometers lange stranden passeer je op tijd en stond een comfortabel paviljoen, waar je iets kunt eten en drinken. Alleen maar genieten, dus!

Haarlem en Arnhem 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie c

© Reisfanaten.be

Hartelijk Haarlem

Wil je op je rondreis door Nederland qua accommodatie goed zitten, dan volg je ons naar een van onze vaste hotelketens: Van der Valk. We nemen onze intrek in Hotel Haarlem (www.hotelhaarlem.nl). Haarlem ligt op 7 km van het nationaal park en heeft ook als stad heel wat te bieden. Het Van der Valk hotel ligt aan de rand van de stad, op 20 minuutjes wandelen van het stadscentrum en op een steenworp van de Kennemerduinen, het strand en de bossen die ook deel uitmaken van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Onze kamer is pico bello. We kunnen onze auto gratis kwijt op het parkeerterrein. Lekker gegeten in het gezellige restaurant.

Haarlem en Arnhem 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie d

© Reisfanaten.be

Water, water en nog eens water

Net als in Amsterdam kun je ook in Haarlem op de grachten varen en per boot de natuur ingaan. Helaas is het nog te vroeg op het seizoen en vangen we bot op 2 plaatsen om aan een boot te geraken. Toch wordt het geen verloren dag. We nemen de auto en rijden naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, een gebied tussen Zandvoort en Noordwijk, waar 2/3 van het Amsterdamse drinkwater op natuurlijke wijze gezuiverd wordt. Het is een wandelgebied waar je ongeremd buiten de paden mag treden. Buiten een aantal wandelroutes, waarvan er ook enkele volledig op kinderen zijn afgestemd, kun je ook terecht in het bezoekerscentrum voor allerlei informatie over de regio en een leuk winkeltje met streekproducten en natuurspeelgoed. Maar kers op de taart zijn toch wel de herten die te pas en te onpas je weg kruisen. We zien er dan ook tientallen, tot groot jolijt van onze spruiten. Onze wandeling sluiten we af in een bistro in de buurt met een aperitief en een speeltuintje.

Tulpen, tulpen en nog meer tulpen

Van Haarlem naar Arnhem is het anderhalf uur rijden. Een kleine omweg via Keukenhof is geen moeite. Heb je al eens meer dan 7 miljoen bloeiende bolgewassen zoals tulpen, krokussen, hyacinten, narcissen en lelies bij elkaar gezien? Daar sta je al eens van te kijken!  Het park is slechts 8 weken open per jaar. Dit jaar is dat van 23 maart tot 21 mei. Wij zijn dus net op het goede moment ter plaatse. Naast de 32 ha bloementuin zijn er ook inspiratietuinen, kunstwerken, bloemenshows, tentoonstellingen en andere evenementen te bewonderen. Voor kinderen zijn er een gratis speurtocht, een kinderboerderij, een doolhof en een speeltuin. Daar fleur je helemaal van op!

Haarlem en Arnhem 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie e

© Reisfanaten.be

Fietsen op de heide

Nog helemaal in de ban van de bloem checken we ’s avonds in in het Van der Valk-hotel in Arnhem (www.hotelarnhem.nl). Arnhem is een ideale uitvalsbasis voor de Hoge Veluwe, waar we de komende 2 dagen naar hartenlust zullen fietsen. Wandelen kan natuurlijk ook, maar wij doen de eerste dag een fietstocht van 60 km rond het park over een golvend parcours. De 2de dag besteden we aan een route van 30 km in het park. Fietsen meenemen hoeft eigenlijk niet, want aan de ingangen staan keurige, Hollandse, witte fietsen ter beschikking, die heel comfortabel rijden en waarvan stuur en zadel heel vlot in hoogte aanpasbaar zijn. Halfweg stoppen we aan het bezoekerscentrum met eetgelegenheid en prachtige speeltuin. Het landschap van de Hoge Veluwe bestaat uit stuifduinen met de typische duin- en bosbegroeiing. Het nationaal park heeft 3 ingangen en is betalend. Ook voor de parking aan de randen moet je betalen. De fietsen zijn gratis en er zijn ook kinderfietsen (zonder zijwieltjes) en fietsen met kinderzitjes.  Wel even opletten, want een autoweg doorkruist het park, dus er is een moment waarop je eens naar links en naar rechts moet kijken.

Haarlem en Arnhem 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie f

© Reisfanaten.be

Elke vakantie eindigt in mineur …

… want aan elke vakantie komt een einde en moet je weer naar huis. Toch zitten er alleen maar goedgemutste kabouters op de achterbank. Een paar dagen vakantie en een drietal uurtjes rijden: meer heb je echt niet nodig.

Meer informatie

6 reacties op “Haarlem en Arnhem: 2 pareltjes voor een actieve gezinsvakantie”

 1. Georges De Wulf schreef:


  Wij gaan volgende week voor 3 dagen naar Haarlem. Is er in’t W.E. een bloemencorso. Wij overnachten in het hotel Lion d’or, pal in het centrum.

  We hebben ook al een restaurant gevonden… “Fris” culinair genieten naar’t schijnt…

  Leuke blog, jammer da er niet wat meer info staat wat cultuur betreft. Maar dat zoeken we wel op 😉

  Groetjes

 2. Reisfanaten schreef:


  Laat weten wat we gemist hebben Georges. Dan gaan we terug 🙂

 3. Yvonnevanderlaan.nl schreef:


  Wat een leuke combi: Haarlem en de Kennemerduinen. Wij zijn hier nog nooit geweest, maar combineren graag stad met natuur. Goed idee, om het kleine ommetje te maken via de Keukenhof. In die regio had ik graag dit voorjaar een kijkje genomen, maar het lijkt er niet van te komen… te veel andere plannen… volgend jaar weer een kans. 🙂 Bedankt voor de fijne inspiratie!

 4. Reisfanaten schreef:


  Ja echt een mooie regio om te ontdekken. Meer natuur dan je zou denken en Haarlem is Amsterdam in het klein; Perfect dus.Zo snel mogelijk op je to do zetten dus.

 5. Bert schreef:


  Indien u nogmaals in de buurt bent vergeet u dan niet het koevlak zelf te bezoeken, alwaar u naast herten ook wisenten (de Europese bison) kunt gaan zien. Alleen in het daarvoor aangegeven seizoen.

  http://www.np-zuidkennemerland.nl/4301/doen/wisenten-spotten

  @Georges.. restaurant fris is zeker een aanrader. Wel afhankelijk van uw budget. Op zoek gaan naar goede aanbiedingen voor dat restaurant zeker aan te raden net als vooraf reserveren. Anders bent u zo 85 euro pp kwijt. Mi wat minder geschikt om samen met kinderen jonger dan 16 heen te gaan ivm publiek en prijs.

 6. Charissa ~ Chadore Travel schreef:


  Ziet er goed uit! En ook heerlijk dat de kinderen zo enthousiast meedoen!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen