menu

Nederlandse damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het park De Amsterdamse Waterleidingduinen staat garant voor uren echte natuurbeleving. Heerlijk buiten de paden ronddwalen en misschien wel oog in oog staan met een damhert. Wandelen en genieten van de mooie duinen of mee op excursie als je bijvoorbeeld meer wilt weten over de waterzuivering in de duinen. Nog altijd wordt hier 2/3 van het drinkwater gezuiverd voor Amsterdam. Hierbij gaat het om ca. 70 miljoen m3 water!

Nederland plat En de Kennemerduinen dan a

© Reisfanaten.be

Wandelen
Bij iedere ingang starten twee wandelroutes die simpel te volgen zijn door de paaltjes te volgen. Maar je kan er ook voor kiezen om een andere route te lopen met behulp van een kaart of juist te kiezen voor een echte kinderroute, welke opdrachten heeft voor de jonge wandelaars. De routes zijn te downloaden via de site van het park. Ook met je smartphone kan je deze routes lopen. Natuurlijk zijn ze ook te koop in het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum is gevestigd in een oud pompstation, wat het water transporteerde vanuit de duinen naar de zuivering. Het interieur zelf is dan ook al een bezoekje waard. Naast deze waterzuiveringsgeschiedenis die hier te zien is, biedt het centrum ook een winkeltje met streekproducten, veel informatie en natuurspeelgoed. Op zondag zijn er vrijwilligers die je graag helpen.

Veel activiteiten
Er is veel te doen in het park. Naast de mooie routes en het rondstruinen door de natuur, worden er veel activiteiten georganiseerd in het park. Een tocht met paard en wagen, bijvoorbeeld, of geweien en afwerpstangen zoeken. De activiteiten en excursies zijn online te reserveren. Ook voor de kinderen worden leuke activiteiten in elkaar gezet. Een dagje boswachter zijn en op stap gaan met rugzak en leuke opdrachten én een gids, is niet alleen leuk maar ook nog eens heel leerzaam. Kriebelbeestjes zoeken is ook zomaar een mogelijkheid, of juist beestjes zoeken in de sloot!
Natuurlijk kan er ook gewandeld worden met een natuurgids om zo veel te zien en te leren over de natuur in de AW duinen.

Nederland plat En de Kennemerduinen dan b

© Reisfanaten.be

Wildlife
Vooral de damherten zijn bekend van de waterleidingduinen. Ga je heerlijk wandelen in dit gebied dan is de kans groot dat er ergens een damhert in jouw gezichtsveld komt.
Natuurlijk wonen er meer dieren in deze duinen. Vogels vinden deze omgeving ook heerlijk, zoals de ijsvogel, de aalscholver of de boomklever. Maar ook de zandhagedis komt hier voor. Er is genoeg te zien en te beleven, niet alleen voor de mens maar zeker ook voor de dieren. Uiteraard mogen de wilde dieren niet gevoerd worden!

Toegang
Een toegangskaart kost 10 euro en is vanaf 8 jaar verplicht. Je kan ook een jaarkaart kopen. Tussen zonsopgang en zonsondergang is het park geopend. Honden mogen niet mee. Ook de fiets of de auto niet, het park is alleen te voet te betreden. Er zijn meerdere ingangen:

  • Panneland in Vogelenzang
  • Oase in Vogelenzang
  • Zandvoortselaan in Zandvoort
  • De Zilk in De Zilk

Het bezoekerscentrum De Oranjekom is in Vogelenzang, Eerste Leijweg 6, bij de ingang Oase.

Meer informatie

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen