menu

4 dagen uitwaaien in Badhotel Domburg, Zeeland

Op de warmste kerst ooit gaan we voor een weekend naar Zeeland. We twijfelen nog om de skiuitrusting mee te nemen en skipret op te zoeken in Terneuzen, maar het weer is zo zacht voor de tijd van het jaar dat we geen indoor activiteiten moeten zoeken. We gaan fietsen en wandelen in Domburg en staan ervan versteld wat er allemaal te beleven valt.

Domburg

© Reisfanaten.be

Domburg is één van de oudste badplaatsen van de Nederlandse provincie Zeeland. Het is gelegen op Walcheren. Dit is het westelijke deel van Midden-Zeeland dat uit drie grote gemeenten bestaat, Middelburg, Vlissingen en Veere, en dat omgeven wordt door de Noordzee, de Westerschelde en het Veerse Meer.

Zee Domburg

© Reisfanaten.be

We vallen onmiddellijk voor de charme van Domburg. Het is een pittoresk en gezellig dorp met winkels, terrasjes, restaurants en cafés. Tijdens de kerstperiode is het er vrij rustig, doch zeker niet doods. We kunnen ons levendig voorstellen dat dit tijdens de zomermaanden een bruisende badplaats is.

Achter het uitgestrekte duingebied ligt het brede, naturelle strand. Je kan er nog genieten van de kust en zijn natuur zoals die is. Enkel om de paar honderd meter wordt het weidse zicht belemmerd door een strandpaviljoen waar je iets kan eten en drinken.

De Manteling

© Reisfanaten.be

Ons verblijf is er kort en op onze eerste dag zoeken we maar meteen de duinen op. We wandelen er doorheen het natuurgebied de Manteling. Dit natuur- en wandelgebied ligt tussen Domburg en de Veerse Gatdam, en bestaat uit bossen en duinen. Het is uitzonderlijk dat loofbomen zo dicht bij de kust groeien en ze beschermen het noorden van Walcheren tegen de felle zeewind. We wandelen een vijftal kilometer door bos en duin, tot aan het strandpaviljoen de Piraat. De kinderen zijn gek op piraten. Een hapje en een drankje in het huis van de piraten doet hen de lange tocht al snel vergeten. Na deze rustpauze zijn de wandelschoentjes weer opgeladen om de terugtocht aan te vatten. Deze keer trotseren we de wind en wandelen we terug over het strand.

Strand Domburg

© Reisfanaten.be

Dag twee belooft een droge en zonnige dag te worden. We huren een fiets en zien wel hoever we geraken. We starten onze fietstocht doorheen de bossen van het natuurgebied De Manteling en volgen de wegwijzers richting Veere. Oranjezon en Vrouwenpolder gaan aan ons voorbij en tegen de middag bereiken we dit historische, middeleeuwse stadje. Veere was ooit een havenstad en machtige handelsstad. We houden er een break en struinen er door de oude straatjes en langs de pakhuizen.

Veere is een beschermd stadsgezicht. De haven is nu een jachthaven voor plezierboten. Op de stadsverdediging kan je ook een wandeling maken van een tweetal kilometer. We kijken uit over een weids water en beseffen niet direct dat het een meer is. Het is het Veerse Meer, een kunstmatig meer ontstaan door de afdamming van het Veerse Gat in het kader van de Deltawerken. De afdamming van deze zeearm van de Noordzee levert een watersportplaats op waar je kan zeilen, duiken, vissen,…

Veere

© Reisfanaten.be

Na de middag vervolgen we onze fietstocht en rijden we naar Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. Onze sightseeingtoer beperkt zich tot de kerstmarkt en de winkelstraat. Op de terugweg naar Domburg zien we nog het meest van Middelburg, vanop de fiets. Het is alle late namiddag en we hebben nog een fikse tocht voor de boeg. Gelukkig hebben we een ex-wielertoerist in ons team die af en toe een beetje mee duwt. Wanneer we Domburg bereiken, zien we de zon ondergaan in de Zeelandse polders en groeten we Janneke Maan.

Polder Zeeland

© Reisfanaten.be

Al vlug beseffen we dat dit een plaats is om zeker nog eens terug te keren. Zon, zee en strand combineren met wandelen en fietsen in de natuur is wel ons ding. Bovendien zijn er ook nog de Deltawerken, het pretpark Neeltje Jans, watersporten,… Er is niks leuker dan van een vakantie terug te keren met vele nieuwe ideeën voor een volgend bezoek. Wordt vervolgd.

Meer informatie

Eén reactie op “4 dagen uitwaaien in Badhotel Domburg, Zeeland”

  1. Bonnie schreef:


    Leuk om te lezen! Domburg is fijn he. Wij hadden ook al zo een geluk met het weer. En meer dan lekker gegeten bij Strand 90, smullen! http://www.onehandinmypocket.nl/2015/10/25/badhotel-domburg/

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen