menu

Een beestige gezinsvakantie op Texel

Het waait hard als we met de TESO-veerboot aanmeren op Texel. Maar geen weer of wind weerhoudt ons ervan om een grandioze tijd te beleven op dit pareltje in de Nederlandse Waddenzee. We gaan een 5-daagse tegemoet waar we nog vaak zullen aan terugdenken.

Een beestige gezinsvakantie op Texel a

© Reisfanaten.be

Wad’ is dat met die Wadden?

De Waddenzee is een binnenzee, ingesloten tussen het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken aan de ene kant en een reeks van eilanden aan de kant van de Noordzee. Het Nederlandse Waddengebied is verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland, waarbij het De Veluwe op de 2de plaats en Hollands Duin op de 3de plaats achter zich laat. Bovendien heeft UNESCO de Waddenzee uitgeroepen tot natuurlijk werelderfgoed. En ook de internationale trekvogels weten al eeuwenlang dat het waddengebied the place to be is. Maar niet alleen de vogels komen hier graag op vakantie. Het gebied trekt jaarlijks maar liefst 2 miljoen bezoekers.

Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Noord-Holland. De eilanders spreken de naam uit als ’tessel’, maar de uitspraak ’teksel’ wordt ook gebruikt. Het landschap bestaat uit polders, brede zandstranden, duinen, graslanden, heide, bos en kwelders. Het hele duingebied op de westkust van Texel, van de Hors tot aan de vuurtoren, vormt het nationaal Park Duinen van Texel (www.npduinenvantexel.nl).

Een beestige gezinsvakantie op Texel b

© Reisfanaten.be

Ieder uur, – op vakantiedagen soms ieder half uur -, vaart er een veerboot vanuit Den Helder naar Texel. Eilanders blijven liever los van het vasteland en willen dus niets van een brug horen. Het is slechts 20 minuten varen en de auto gaat mee. En zeg nu zelf: vakantie op een echt eiland is toch een heel apart gevoel?
Texel is niet volgebouwd, maar geeft ook niet de indruk verlaten te zijn. In elk afgelegen hotelletje of restaurantje is er volk, gezelligheid en warmte. Er zijn verschillende hotels, B&B’s, bungalowparken, vakantiehuizen en campings. Wij logeren in een accommodatie van Landal Greenparcs Sluftervallei in De Cocksdorp.

Een beestige gezinsvakantie op Texel c

© Reisfanaten.be

Een Vlaming thuis op Texel

De Cocksdorp is genoemd naar de Vlaming, Nicolaas De Cock, die het initiatief nam tot het inpolderen van de Eierlandse polder. Het is een pittoresk dorpje, gelegen in het noorden, nabij het natuurgebied De Slufter. Het Landal-park heeft een overdekt zwembad met gratis toegang voor de gasten. Eten en drinken kun je in Brasserie De Kajuit. Er is een parkshop en een kinderclub, waar Bollo, de beer, beregezellige kinderverjaardagsfeestjes geeft. Er is veel plaats voor sport en spel in de speeltuinen en op de sportvelden. Vanaf het park fiets of wandel je de duinen in en kan je Texel gaan verkennen. Op Texel kun je terecht voor een strandvakantie aan zee of om te fietsen en te wandelen. Je kunt er gemakkelijk fietsen huren. Er zijn verschillende attracties om te beleven en schilderachtige dorpjes zoals Oudeschild, Den Burg en De Koog.

Weergaloos zeehonden kijken en garnalen vissen a

© Reisfanaten.be

Wij sluiten onze eerste dag af met een fietstocht in de late namiddag en bij valavond. Vanuit Landal fietsen we het Natuurpark Duinen van Texel binnen. Duin op, duin af, met een ondergaande zon als feeëriek decor. We keren terug langs de akkers en door het bos. Wilde eenden strijken neer op de velden en pikken een graantje mee. De nevel valt over de akker en de kreken. Uitgewaaid en ontspannen genieten we van ons diner in Brasserie De Kajuit. ’t Leven kan toch mooi zijn!

2 eilanden voor de prijs van 1

Texel bestond tot de 17de eeuw uit 2 eilanden. Ten zuiden had je het Oude Land van Texel tussen Den Hoorn, Den Burg, De Waal en Oosterend. Ten noorden had je Eierland. In de 17de eeuw verbond men het eilandje Eierland met Texel door middel van een stuifdijk. Polder Eijerland werd aangelegd in de 19de eeuw. Op onze tweede dag starten we vol goeie moed de fietstocht ‘Twee-eilandenroute’ van 36 km. De fietsknooppunten helpen ons op weg. Het is herfst, dus we zijn goed gekleed, maar al bij de eerste kilometers breekt het zweet ons uit. Vanaf knooppunt 28, 29 en 31 gaat het heuvel op en af door de prachtige Eierlandsche Duinen. Vandaag laten we de vuurtoren letterlijk en figuurlijk links liggen en draaien we rechtsaf richting knooppunt 32 en 35. We fietsen kilometers lang op de dijk met het zicht op de Waddenzee. We hebben de wind in de rug, maar beseffen het voordeel daarvan nog niet.

De vuurtoren Texel

© Reisfanaten.be

We rijden voorbij het kunstwerk ‘Deltawerken Texelse Zeedijken 1961-1981’ en Utopia, een natuurgebied bestaande uit verschillende eilandjes, ondiepe waterpartijen en slikgebieden. Het is natuurlijk ook een broedgebied voor vogels en vanop de dijk kan je ze spotten en observeren. Ook Drijvers Vogelweid De Bol, een broedgebied van wadkreken en graslanden, fietsen we voorbij. Nergens anders in Nederland dan op Texel vind je zoveel verschillende vogelsoorten, waaronder een groot aantal zeldzaamheden. De ligging van het eiland in het centrum van de belangrijkste trekroute ter wereld en het gevarieerde landschap zijn hier de oorzaak van. Texel is een van de belangrijkste tussenstops in het voorjaar, wanneer miljoenen vogels van hun overwinteringsgebied in Zuid-Europa en Afrika terug naar het noorden vliegen, en omgekeerd in het najaar. Het Wad aan de oostkant van Texel valt 2 keer per etmaal droog, waar tienduizenden vogels dan ook gemakkelijk voedsel vinden. Aan de binnenkant van de waddendijk liggen brakke natuurgebieden: ideale rust- en broedplaatsen. Aangezien de vos niet voorkomt op Texel, worden vogels die op de grond broeden, niet gestoord.

Wanneer we ter hoogte van knooppunt 36 de polder inrijden, slaat de wind ons in het gezicht. Het weer is omgeslagen en een zilte motregen valt op ons neer, maar maakt ons gelukkig niet drijfnat. De kinderen blijven er rustig bij. Ze duiken weg achter onze rug. Ons vierjarig zoontje zingt heel toepasselijk ‘Storm op Zee’ van ‘Piet Piraat’. De tweede helft van onze fietstocht wordt zwoegen. 36 km is wel OK, maar je mag de weersomstandigheden niet onderschatten. Ter hoogte van knooppunt 23 breken we onze fietstocht af en maken we rechtsomkeer. Nu malen we met het verstand op nul de kilometers af over de Postweg, recht door de Polder Eijerland, terug naar De Cocksdorp, terug naar ons huisje van Landal. Ons eilandgevoel op dit moment: uitgewaaid en uitgeregend.

Een beestige gezinsvakantie op Texel g

© Reisfanaten.be

De huifkartocht, die we in de namiddag hebben gereserveerd, warmt ons snel weer op. We worden verwacht in De Koog voor een 3 uur durende rondrit met Jan Plezier (www.janpleziertexel.nl). De kar wordt getrokken door twee Belgische trekpaarden en voert ons door de Nederlanden, een weidegebied, de Muy, een duinmeer en broedplaats van lepelaars, tot in de Slufter. Daar houden we even halt voor koffie, thee, chocolademelk en een koekje. De kinderen mogen de paarden strelen en eens op hun rug zitten. Tijdens de rit vertelt de koetsier ons verschillende wetenswaardigheden over Texel. We zien een défilé van Galloway-runderen en schapen, schapen en nog eens schapen! ’s Avonds dineren we in Restaurant De Lindeboom in Den Burg (www.lindeboomtexel.nl).

De Slufter op Texel een uitzonderlijk natuurgebied

© Reisfanaten.be

Geverfde wol in de wei

Wie ooit al Texel heeft bezocht, zal zich ongetwijfeld de schapen herinneren. In het voorjaar worden er op Texel duizenden lammetjes geboren. Je vindt op het eiland tientallen schapenhouders, vooral op het oudste deel van Texel, rond Den Hoorn en de Hoge Berg. Sinds de 15de eeuw is de Texelaar, een schapensoort die kwalitatief hoogstaande wol, lekker vlees en stevige melk levert, de trots van het eiland. Dit schaap is bestand tegen de meest gure weersomstandigheden en vult de weiden met … jawel, alle kleuren van de regenboog. In oktober komt namelijk de ram op bezoek met een dekblok tussen de voorpoten. Dit dekblok laat een kleur na op het achterwerk van de ooi, die net de bijzondere aandacht van de ram heeft genoten. Elke dekperiode heeft zijn eigen kleur en zo weet de boer wanneer welke ooi gaat lammeren. In maart is er een ware babyboom en in mei en juni worden de schapen geschoren. De schapen en lammeren zijn een attractie geworden op Texel. Er is een Lammetjes-fietsroute van 35 km uitgestippeld, je kunt lammetjes knuffelen (www.schapenboerderijtexel.nl), je kunt de kruidige schapenkaas ‘Orekees’ degusteren (www.wezenspyk.nl) enz.

Een beestige gezinsvakantie op Texel i

© Reisfanaten.be

De volgende dag bestijgen we weer vol goede moed ons stalen ros om de haven te bezoeken en de vissersboten te bewonderen. We bekijken een gratis expositie over de visserij: het leven op de boot, het familiale leven, de regels van de visvangst, de vistechnieken en duurzame visvangst. Dit alles vindt plaats in de Oude Vismarkt in Oudeschild (www.deoudevismarkt.nl), waar we ook een heerlijke lunch voorgeschoteld krijgen: kibbeling, een lekker gefrituurd visje, doorgaans kabeljauw. Nadien wordt er een 2 uur durende tocht met een garnaalvissersboot, waarbij we, naast een uitgebreide uitleg over alle soorten vissen, ook een half uur mogen vissen en de vis mogen sorteren (www.garnalenvissen.nl). Onze jongste verzamelt zeesterren, sorteert enkele visjes en observeert de krabben. De garnalen worden gekookt op de boot. We leren ze pellen en peuzelen ze vervolgens op. ’s Avonds staat er ons een heerlijk diner te wachten in Strandpaviljoen Kaap Noord in De Cocksdorp (www.strandpaviljoenkaapnoord.nl).

Een beestige gezinsvakantie op Texel j

© Reisfanaten.be

Onze Belgische kust is zo volgebouwd! Op Texel kiezen ze ervoor om de natuurlijke schoonheid van de duinen te bewaren. Je kunt er mooie wandelingen maken. Her en der zijn er strandpaviljoens waar je iets kunt drinken of lekker kunt eten. De natuur wordt niet verstoord en je kunt er eindeloos wandelen zonder een verlaten gevoel te hebben. Overal op Texel kom je mensen tegen, zelfs tijdens het laagseizoen. ’s Avonds is het aardedonker. Er is haast geen verlichting op de weg. Eenzaam en alleen zoeken we onze weg naar het Strandpaviljoen Kaap Noord. En net als je denkt er helemaal alleen te zijn, blijkt de parking vol te staan en hebben nog vele gasten het etablissement weten te vinden. En omdat het er zo donker is, is Texel de ideale plek om sterren te kijken. Op www.hemel.waarnemen.com kun je gratis een actuele hemelkaart printen.

Knuffelfactor 10

Onze 4de dag op Texel starten we in de zeehondenopvang Ecomare (www.ecomare.nl). We zien hoe de bruinvissen, gewone zeehonden en grijze zeehonden worden gevoed en uiteindelijk terug naar zee gebracht worden. We krijgen heel wat uitleg over de dieren. In de Waddenzee leven er 2 soorten zeehonden, die zowel uiterlijk als qua karakter sterk verschillen. De gewone zeehond heeft een ronder kopje dan de grijze en wordt in de zomer geboren. De grijze zeehond heeft een lange, kegelvormige snuit en komt in december ter wereld. Grijze zeehonden zijn ook groter en bovendien veel brutaler en ondernemender dan de gewone. Terwijl de gewone zeehond zich slechts een stukje uit de Waddenzee in de Noordzee waagt om vis te vangen, zwemt de grijze zeehond ongegeneerd tot aan Engeland en terug. Maar schattig zijn ze allemaal.

Ecomare op Texel bekommert zich om de zeehonden

© Reisfanaten.be

In Strandpaviljoen Paal 17 genieten we van een lunch met zicht op zee. Geïnspireerd door de zeehonden nemen we zelf ook een duik in het overdekte zwembad van het Landal vakantiepark. Vervolgens maken we nog een wandeling door de Eierlandsche Duinen naar de vuurtoren en langs strandpaal 30 en 29 over het strand terug. Halverwege, aan de vuurtoren, kijk je aan de ene kant over de Waddenzee uit en aan de andere kant over de Noordzee. Vanop de vuurtoren zie je ook noordelijk Texel en Vlieland (www.vuurtorentexel.nl). En wat smaakt er een beter na zo’n strandwandeling dan een pannenkoek? Die vinden we in het Pangkoekehuus in De Cocksdorp (www.pangkoekehuus.nl). We moeten kiezen uit maar liefst 70 verschillende soorten pannenkoeken: klassieke met suiker en zoet beleg, maar ook hartige met groenten, spek, vis, … Dit is nog lastiger dan tegen de wind op fietsen.

De Slufter op Texel een uitzonderlijk natuurgebie

© Reisfanaten.be

Wij willen nog niet naar huis

De korte wandeling van de dag voordien heeft ons zin doen krijgen naar meer benenwerk. Daarom vatten we op onze laatste dag op Texel een wandeling van 11,6 km aan in de Slufter, langs de Muy en de Nederlanden. De Slufter is een kweldergebied met steeds veranderende kreken, geulen en duinen. Het ligt achter de duinen en heeft door een gat in die duinen verbinding met de Noordzee. Bij vloed stroomt het water van de Noordzee binnen; bij eb wordt het water via de geulen terug geëvacueerd. Bij springtij staat de hele Slufter onder water. Dit is vandaag niet het geval, dus wij kunnen het gebied ongehinderd betreden. We starten de wandeling, die heel toepasselijk ‘Zout-Zoet’ heet, bij knooppunt 27. We moeten eerst de zanddijk over om in de Slufter te geraken. Vanop de trappen naar beneden heb je een mooi zicht over het gebied en op de opening in de duinen naar zee. We zien en horen hele groepen vogels. We stappen naar het strand en wandelen van strandpaal 24  tot 21. In het Strandpaviljoen 21 nemen we een pauze en een lunch.

Een beestige gezinsvakantie op Texel m

© Reisfanaten.be

Daarna gaat het verder door de duinen. Achter het strandpaviljoen slaan we snel linksaf. We lopen parallel met het strand, maar nu in de duinen. Op onze weg komen we op het uitkijkpunt Bertusnol, waar we van een mooi panorama genieten: de Noordzee, de graslanden van de Nederlanden en de Muy. Eerder in Nederland ontmoetten we al de lichtbruine Schotse Hooglander met lange pony voor de ogen. Nu schuifelen we voorzichtig langs de zwarte Galloway-runderen. Deze grazen de duinen kaal en zorgen ervoor dat het duinen blijven en dat het gebied niet evolueert naar bos. Uiteindelijk komen we terug uit in de Slufter aan de start van onze wandeling en het eind van onze vakantie. Qua eilandgevoel en dierenplezier krijgt Texel van ons een 10 op 10.

Ontdek meer
Onze reisverhalen op Texel
Onze accommodatie op Texel
Bezienswaardigheden Texel

2 reacties op “Een beestige gezinsvakantie op Texel”

  1. Yvonnevanderlaan.nl schreef:


    Oh wow, wat ligt dat huisje daar prachtig zeg en wat een mooie herfstkleuren overal. Ik ben nog nooit op Texel geweest, net als zoveel plaatsen in Nederland en België, die op minder dan 2 uur van ons huis liggen… ik ben druk bezig daaraan wat te doen en Texel lijkt me een erg fijne plek om een paar dagen door te brengen!

  2. Reisfanaten schreef:


    Hi Yvonne
    Texel is een supermooie bestemming en ideaal om doen voor kinderen. Wij hadden alvast een superleuke tijd daar. Tip het garnaalvissen en de huifkarrentocht zijn echte aanraders. En dan “thuiskomen” in dat huisje. De max!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen