menu

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam

Afgelopen week brachten we met onze kroost van 5 en 7 jaar oud een overweldigende 4-daagse door in een moderne metropool met een bruisend zakencentrum, een rijkelijk kunst- en cultuuraanbod en gezellige terrasjes die gonzen tot laat in de avond. We bezochten het ‘Manhattan aan de Maas’ in de provincie Zuid-Holland in het westen van Nederland. En zeggen dat deze wereldhavenstad gegroeid is rond een dam op het riviertje, de Rotte, een waterkering die in 1260 gebouwd is, omdat de 9de-eeuwse nederzetting op deze plek onbewoonbaar werd door de vele overstromingen van die kleine Rotte. De activiteiten van de plaatselijke bevolking evolueerden van visserij tot handel, met een haven tot gevolg, die alsmaar groter werd en die nota bene met de hand gegraven is. Op dit moment zijn wij nog even aan het bekomen van onze ontdekking van Rotterdam.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam a

© Reisfanaten.be

De Rotte, de Maas en de Rijn

Het historische centrum van Rotterdam, verwoest door bombardementen tijdens WO II, is ingenomen door wolkenkrabbers en moderne architectuur. De stad heeft haar naam te danken aan het riviertje, de Rotte, maar is ook een Maasstad. Tot 1870 stroomde meer dan de helft van het totale maaswater door Rotterdam. Daarna werden de waterlopen gewijzigd en sindsdien wordt het maaswater via de Haringvliet naar zee afgevoerd. Hoewel de Maas niet meer door Rotterdam stroomt, ligt de stad wel nog aan de Nieuwe Maas, een van de belangrijkste mondingsarmen van de Rijn. Er zijn nog heel wat historische verwijzingen zoals de Maasbrug, de Maastunnel, de Maastoren enz.

Rotterdam heeft het uitzicht van een havenstad, maar is geen dode, grijze, kille industriestad. De stad wemelt van de gezelligheid met onder andere pakhuizen die omgebouwd zijn tot eetgelegenheden, musea, winkelcentra, watertaxi’s, waterbussen, rondvaartboten en noem maar op. Hoewel de echte havenactiviteit plaats vindt buiten het citytrip-gebied, is er voortdurend beweging op het water van kleine containerschepen of aken. Op onze tocht hebben we de haven steeds in het vizier: de Rijnhaven, de Wijnhaven, de Bierhaven, de Rederijhaven, … De stad kent een gematigd zeeklimaat: koele zomers, zachte winters. De Noordzee tempert de temperatuur en houdt de lucht vochtig.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam b

© Reisfanaten.be

Zie, ginds komt de stoomboot

Slapen in een stoomboot: het is eens wat anders. Het SS Rotterdam werd oorspronkelijk gebouwd om emigranten en reizigers te vervoeren naar de nieuwe wereld. Het schip was eigendom van de Holland-Amerikalijn, een Nederlandse maatschappij die een scheepvaartverbinding onderhield tussen Nederland en de Verenigde Staten, met als thuisbasis Rotterdam. De trans-Atlantische verbinding bestond van 1873 tot 1978 en speelde een grote rol in de emigratie. Door de concurrentie van het vliegtuig, werden de schepen minder belangrijk. In 1975 werd het SS Rotterdam omgevormd tot cruiseschip. Nu vaart het niet meer uit, maar doet het dienst als hotel, ons hotel voor 3 nachten (www.ssrotterdam.nl).

Bij aankomst in het hotel, dat bovendien een historische bezienswaardigheid is, worden we rondgeleid en krijgen we een uitgebreid relaas over de geschiedenis van het schip. Op het achterdek, waar je heerlijk kunt zonnen en iets kunt eten en drinken, is er ook een vierkant, ondiep zwembad, ideaal om pootje te baden of voor kinderen om in te spelen. Ondertussen geniet je van het zicht op de Nieuwe Maas, de Maashaven en de skyline van Rotterdam. Een gids leidt ons rond in het trappenhuis, dat door een schuifwand kon worden opgedeeld in de traphal voor 1ste en die voor 2de klas. De wanden naast de trappen zijn voorzien van decoraties en glaswerk. We bezoeken verschillende zalen, waarvan de muren versierd zijn met decoratieve keramische friezen. De Odyssee Dining Room was voorbehouden aan de 1ste-klassereizigers. Het beeldhouwwerk aan de muren beeldt taferelen uit uit de Odyssee van Homerus. In de eetzaal voor de 2de klasse, de La Fontaine Dining Room, zijn de wandversieringen geïnspireerd op de fabels van Jean de la Fontaine. Tot zover de weerspiegeling van hoe men de intelligentie van de verschillende klassen inschatte.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam c

© Reisfanaten.be

Verschillende architecten hebben het interieur van het schip vorm gegeven en voorzien van vele kunstwerken. We krijgen het binnenzwembad te zien, een met glasmozaïek bezette betonnen kuip. Het mozaïek op de bodem stelt een school vissen voor, maar het zwembad moet nog gerestaureerd worden. We zien de machinekamers, een ingenieus systeem van verdampers, turbines en generatoren. We werpen een blik in de radiokamer, de brug, de kajuit van de bemanning en de kapitein, het theater, de Ambassador Lounge, de Queens Lounge, …

Voor het diner nemen we de watertaxi, die tegen 50 km per uur tussen maar liefst 50 aanlegplaatsen pendelt. De gids raadt ons aan om achteraan te gaan zitten, want met zo’n snelheid heft de neus van de boot zich uit het water en achteraan brusht de wind je haar. Het avondeten wordt in Hotel New York op de Wilhelminapier geserveerd. Ook dit hotel is een gebouw met geschiedenis gehuisvest, want het was het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerikalijn. Vanaf deze pier vertrokken een half miljoen mensen naar de nieuwe wereld.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam d

© Reisfanaten.be

En nu de stad in

De volgende dag beginnen we met een bezoek aan het Maritiem Museum. Spelenderwijs en via tentoonstellingen maken kinderen van alle leeftijden kennis met verschillende schepen, het werk in de haven en hoe goederen per schip over de hele wereld vervoerd worden. Hoe wordt de zee gebruikt voor de moderne energiewinning? Hoe maak je een degelijke zeemansknoop? Ook het historische verhaal van de Rotterdamse haven en de ontwikkeling van de afgelopen jaren komen aan bod.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam e

© Reisfanaten.be

In de Kids Marina varen kinderen zelf met een bootje door een miniatuurhaven in de oude gracht van Rotterdam. Via een spannende speurtocht komen ze bovendien heel wat te weten over de Rotterdamse haven. Middagpauze nemen we in de grootste markthal van Nederland. Het hoefijzervormig gebouw herbergt winkels, restaurants, appartementen en parkeerplaatsen. Bovendien kun je er het grootste kunstwerk van Nederland bekijken, de Horn of Plenty van Arno Coenen en Iris Roskam.

Na de middag bezoeken we de kubuswoningen in het Blaakse Bos. Een van de 38 kubussen, de Kijk-Kubus, is ingericht als museumwoning en geeft de bezoeker een indruk van hoe in een kubuswoning geleefd wordt. Het ontwerp van Piet Blom was een reactie op de grootschalige en grauwe architectuur van de wederopbouw na WO II. De bijzondere woningen hebben de vorm van een gekantelde kubus op een paal.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam f

© Reisfanaten.be

Even later zitten we op gehuurde fietsen voor een tochtje doorheen de stad langs de weinige historische panden, die de bombardementen van WO II overleefd hebben. We rijden langs de Sint-Laurenskerk, het Witte Huis, het Schielandshuis, het Stadhuis, … Op Plein 1940 staat het oorlogsmonument ‘De Verwoeste Stad’. Het gat in het lichaam van de bronzen figuur symboliseert het hart van Rotterdam dat bij het bombardement van 14 mei 1940 verloren ging. Dan gaat het verder naar De Koopgoot, een ondergrondse winkelpromenade.

We rijden over de 800 meter lange Erasmusbrug. Deze tuibrug, vernoemd naar de Rotterdamse filosoof en humanist, heeft ook nog een toepasselijke bijnaam: ‘De Zwaan’.  De Schreierstoren, bijgenaamd ‘Het Potlood’, is een vrij opvallend bouwwerk nabij het Blaakse Bos. De Oude Haven, een van de oudste havens van Rotterdam, is nu een uitgaansgebied met eetcafés en terrassen. We fietsen voorbij het standbeeld van Erasmus op het Grotekerkplein, de wolkenkrabbers en de Delftsche Poort. Dit stalen kunstwerk is een reconstructie van de oorspronkelijke stadspoort uit 1764.

’s Avonds dineren we in café-restaurant Rodin. Het restaurant in Franse brasseriestijl staat volledig in het teken van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin en herbergt diverse werken van zijn naamgever. Ook de keuken is vooral Frans en Mediterraans geïnspireerd.

Nog meer van dat

Dag 3 begint met een bezoek aan de Euromast. De lift brengt je naar een platform op 100 meter hoogte, vanwaar je een verbluffend uitzicht hebt over de stad. Wie nog hoger wil, kan met de Euroscoop, een roterende lift, naar de 185 meter hoge top. Ben je ouder dan 16 en heb je de guts, dan kun je op 2 manieren langs een death ride naar beneden. Je kunt in de Euromast ook eten, slapen en kinderfeestjes organiseren.

We laten ons tijdens onze citytrip in Rotterdam graag leiden door de Rotterdam Tourist App. Met deze app weet je precies waar je moet zijn voor de beste hotspots, attracties, musea, winkels, restaurants, clubs, … De app bevat tevens een festivalagenda, een kaart van de stad, een OV-planner en een overzicht van de WiFi-spots. Je kunt de app ook offline gebruiken. Daarnaast maken we gebruik van de Rotterdam Welcome Card, waarmee we minimaal 25% korting krijgen bij 50 attracties, musea, uitgaansgelegenheden en restaurants, inclusief 1, 2 of 3 dagen onbeperkt reizen met metro, tram en bus.

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam g

© Reisfanaten.be

Nadat we de Euromast weer veilig met de lift zijn afgedaald, maken we een wandeling in Het Park, een schilderachtig mooi aangelegde groenoase met waterpartijen, overhangende wilgen en doorkijkjes naar zonovergoten veldjes. Ook een bezoek aan Diergaarde Blijdorp laten we niet aan ons voorbijgaan: de giraffen op de Afrikaanse Savanne, gorilla Bokito en familie, de pijlstaartroggen en haaien in het geheel overdekte Oceanium, het grootste vlinderparadijs van Europa, de anaconda’s, de piranha’s, …

Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam h

© Reisfanaten.be

Daar bij die molen

Onze laatste dag wijden we aan het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk, op een half uurtje rijden van Rotterdam. De imponerende molenrij langs het water vertelt het verhaal van de eeuwenoude wedijver van de Nederlanders met de zeespiegel. Enkele molens kunnen ook binnenin bezocht worden. Met de rondvaartboot verken je het hele gebied. Je kunt er zalig wandelen en fietsen en letterlijk en figuurlijk uitwaaien. De dramatiek van dreigende wolken vol wind en regen boven de wiekende standbeelden maakt het allemaal nog indrukwekkender. De haven en de molens: dit is de hartslag van Holland.

Meer informatie:

Deze 5 dingen moet je doen in Rotterdam met kinderen
Beleef Rotterdam op deze 7 prachtige plekken
Doe eens speciaal en overnacht op de SS Rotterdam

3 reacties op “Sprankelende citytrip in bruisend Rotterdam”

  1. Ann Vandenbergh schreef:


    Wat een superleuke tips! Die boot om in te overnachten! En de molenrij. Ik was onlangs in Dordrecht, maar kom zeker nog eens terug vanuit België naar Rotterdam.

  2. Malou schreef:


    Wat hebben jullie veel gedaan! Ik ben er geboren dus ik ken de stad als geen ander, maar nog nooit de SS Rotterdam zo van binnen gezien! Leuk om te lezen dat jullie het als een leuke trip hebben ervaren

  3. Anne schreef:


    Leuke citytrip en gaaf dat jullie op de SS zijn geweest!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen