menu

Hittegolf in Noord-Friesland

Weet je nog, de vorige keer dat we in Friesland waren? Toen verbleven we in Wolvega, in het zuiden van de Nederlandse elfstedenprovincie. We gingen heel vaak over de provinciegrens en bezochten Giethoorn en Nationaal Park De Weerribben – Wieden in Overijssel. Ook het IJsselmeer en de ‘Alde Feanen’ oftewel het Nationaal Park De Oude Venen in Friesland lagen op onze weg. Nu boeken we een vakantiehuisje in het noorden van Friesland bij het Lauwersmeer.  We kiezen voor Landal Greenparks … en het is een speciale!

Hittegolf in Noord-Friesland

© Reisfanaten.be

Landal Esonstad

In Landal Esonstad vaar je binnen en meer je met je bootje aan aan je huisje. Watersporters weten niet wat eerst gedaan: windsurfen, zeilen, waterfietsen, kitesurfen, … Vanuit het park vaar je zo het Lauwersmeer op. Wie niet zo’n waterrat is, heeft nog voldoende faciliteiten op het droge om van te genieten. Alleen al door het typerende vestingstadje wandelen, is een belevenis op zich. Bovendien is er een grote indoor speeltuin. Tot 12 jaar kunnen kinderen er zich onbeperkt uitleven en even op adem komen in een rustig hoekje. In het horecagedeelte kan er weer bijgetankt worden.

Nationaal Park Lauwersmeer

Landal Esonstad bevindt zich vlak bij het Lauwersmeer (www.np-lauwersmeer.nl). Dit meer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland en is ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 de Lauwerszee afgesloten met een dam en ontstond het Lauwersmeer. Stel je een landschap voor met open water, uitgestrekte graslanden, rietvelden en bossen.

Hittegolf in Noord-Friesland Lauwersmeer

© Reisfanaten.be

Het nationaal park is voornamelijk een vogelparadijs, dat ontstaan is op de vroegere zeebodem, met verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten. In de wildernis van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten. Vooral tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar is het er de moeite waard. Een deel is uitgewerkt als Dark Sky Park, een gebied waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om het donker te beleven en van een heldere sterrenhemel te genieten.

Varen is een must

Tijdens onze vakantie gaan we een dagje varen met een 6-persoonssloep. We hadden dit al eerder gedaan in Natuurpark De Oude Venen, maar hier vergt het varen toch iets meer kundigheid. Het is meer open water, dus meer stroming, hoewel je nog niet op zee zit. We moeten leren om een sluis door te gaan. We moeten wachten voor bruggen, die moeten opgehaald worden, en bijgevolg moeten we frequent aanmeren aan de kade. Vergis je niet, het is werken, maar op het einde van de dag geeft het veel voldoening omdat we dit avontuur overleefd hebben en omdat we zo veel bijgeleerd hebben. En gelukkig is er hier en daar ook een attente Nederlander die ons in de sluis bijstaat met raad en daad.

Hittegolf in Noord-Friesland Varen

© Reisfanaten.be

Fietsen is een evidentie

Door de hittegolf is het niet aangenaam om te wandelen en kiezen we voor een fietstocht naar Dokkum en omgeving. Dokkum is een van de Friese steden op het parcours van de 200 km lange Elfstedentocht. Aangezien deze schaatsmarathon uitsluitend op natuurijs plaatsvindt, is het ieder jaar weer hopen op een strenge winter in Friesland. Tien van de elf steden, waaronder ook Dokkum, zijn beschermde stadsgezichten. In Dokkum kun je winkelen, uitgaan, lekker eten. Je kunt het stadje ook met de boot verkennen, want Dokkum heeft mooie grachten. In de zomer liggen ze vol met plezierjachten.

Hittegolf in Noord-Friesland Fietsen

© Reisfanaten.be

Er zijn nog wel meer fietstochten uitgestippeld in de omgeving. Typerend voor het landschap is het groene, vlakke grasland, doorsneden met vele kleine en grotere waterlopen, waardoor het lijkt alsof de zeilboten door de weiden varen. Dan heb je ook de vele typisch Nederlandse ophaalbruggen, die omhoog gehesen worden om de zeilboten door te laten.

Een aanrader is de Waddenzeeroute, een fietstocht van 18 km, die start in Lauwersoog. Deze route loopt rond en door het militair oefenterrein Marnewaard. Als er schietoefeningen zijn, is het gebied afgesloten. We rijden langs de Waddenzee, doorheen Marnewaard, het Marnebos en het Ballastplaatbos. We sluiten onze daguitstap af aan het recreatiegebied Nieuwe Robbengat.

Vlak bij de Wadden

De Waddeneilanden waaieren zich uit boven Friesland en Groningen. We maken een daguitstap naar Schiermonnikoog. De auto is er niet toegelaten, maar er rijdt wel een elektrische bus over het eiland. Wij nemen onze fiets mee op de veerboot in Lauwersoog. We fietsen van de haven noordwaarts naar de vuurtoren aan het strand. Daar stallen we de fietsen en beleven we een namiddag aan de Noordzee op een van de breedste stranden van Europa. Daarna fietsen we door de Kobbeduinen terug naar het enige dorp, ook Schiermonnikoog genaamd en eveneens een beschermd dorpsgezicht in Friesland. Het Nationaal Park Schiermonnikoog bestaat uit duinen, bos, kwelders en polders. In het noorden heb je de Noordzee, in het zuiden het wad en de Waddenzee.

Hittegolf in Noord-Friesland Schiermonnikoog

© Reisfanaten.be

Naar huis gaan is jammer

Uiteindelijk moet je toch weer naar huis, hoewel er nog veel te zien, te doen en te beleven is in Friesland. Als we onze bagage inladen en onze fietsen op het rek binden, zijn we stiekem onze volgende reis al aan het plannen.

Meer informatie

Lees onze parkbeschrijving van Landal Esonstad

Praktisch

Skânserwei 28,
9133 DV Anjum
Nederland

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen