menu

Gezellig samen op de ski’s in het Franse Avoriaz

Onze kinderen hebben al twee skivakanties achter de rug in Oostenrijk. Daarbij hebben ze steeds onder begeleiding van skimonitoren geskied. Voor deze skivakantie kiezen we Frankrijk als bestemming.

Gezellig samen op de ski's in het Franse Avoriaz a

© Reisfanaten.be

Fien en Wout kunnen al veilig langs de blauwe pistes en de gemakkelijke rode pistes naar beneden. De pannenkoekenlift en de zetellift hebben geen geheimen meer voor hen. Wout leert skiën op het gevoel. Veel uitleg over techniek is niet aan hem besteed. Hij zet de latten al parallel, maar zijn eigen willetje stuurt hem vaak al ploegend naar beneden. Zijn aandacht glijdt ook regelmatig af naar alles om hem heen. Fien begrijpt dat ze een techniek moet leren. Ze gebruikt haar skistok en doet haar best om haar latten parallel te houden, ook in de bochten.

School is nooit leuk

Wij ervaren de skischool in Frankrijk als zwaarder dan in Oostenrijk. In Frankrijk moet je eerst zelf de groep kiezen waar je kind thuishoort. Tot 4 jaar zitten de kinderen in de Club Pion-Pion. Daarna volgen Ourson, Flocon en de verschillende sterren (www.ski-school-avoriaz.co.uk). Op basis van onze ervaring in Oostenrijk kiezen we voor Fien Ster 2 en voor Wout Ster 1. We hopen op een goed onderricht in het parallelskiën en het gebruik van de skistokken. In Frankrijk ondervinden we echter minder continuïteit in de lesgevers.

Gezellig samen op de ski's in het Franse Avoriaz b

© Reisfanaten.be

In de voormiddag hebben de kinderen steeds dezelfde lesgever. In de namiddag zijn het andere monitoren, worden de groepen soms opnieuw ingedeeld, krijgen we van de nieuwe lesgevers te horen dat onze kinderen niet snel genoeg skiën, … Het zorgt voor verwarring. We hebben een beejte heimwee naar de Oostenrijkse ‘Gemütlichkeit’ en de zorg die ze dragen voor de kinderen. De kinderen waren er de hele dag bij dezelfde juf, hetzelfde clubje vriendjes en zelfs tijdens de middagpauze werd er voor hen gezorgd. Daarom beslissen we om de kinderen enkel nog in de voormiddag les te laten volgen.

Gezellige familienamiddagen

In de namiddag nemen we de kinderen zelf mee op sleeptouw. Veel slepen hoeven we niet te doen! Het gaat tot onze grote verbazing heel goed vooruit. Na een zelf bereid, warm middagmaal in ons appartement en een rustpauze gaan we samen de latten op. Omdat onze conditie en prestatie in de namiddag ook begint te verminderen, volgen we het tempo van de kinderen. Het is de eerste keer dat we dit doen en het skigebied Avoriaz leent zich daar uitstekend toe. Tot op grote hoogte en in de wijde omgeving zijn er veel blauwe pistes die met kleine kinderen goed te doen zijn. Fien is dolenthousiast, wijst ons de weg, wil steeds voorop, … Woutje is content, hobbelt achterop, een stille genieter, neemt het landschap in zich op, heeft geen prestatiedrang, maakt zich geen zorgen en doet het op zijn manier. Een nieuwe ervaring voor ons allemaal.

Gezellig samen op de ski's in het Franse Avoriaz c

© Reisfanaten.be

Avoriaz in Portes du Soleil

Avoriaz is een van de skidorpen van Les Portes du Soleil, het grootste skigebied ter wereld, dat zich voor het grootste deel uitstrekt in de Haute-Savoie in Frankrijk en ook voor een stuk op Zwitsers grondgebied. Door zijn uitgestrektheid, de 650 km pistes en de goede verbinding van de gebieden met wel 200 liften is Portes du Soleil uiterst geschikt voor het maken van lange dagtochten. De kleinere wintersportdorpen zijn erg in trek bij families. Avoriaz ligt aan de grens met Zwitserland en beschikt over 49 skipistes: 6 zwarte, 14 rode, 25 blauwe en 4 groene. Vanuit Avoriaz kun je alle skiresorts van Les Portes du Soleil bereiken. Het hoogste punt van Avoriaz is Les Haute Forts op 2466 m, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Mont Blanc.

Gezellig samen op de ski's in het Franse Avoriaz d

© Reisfanaten.be

Gelegen tussen de 1800 en de 2466 meter, is Avoriaz het hoogst gelegen resort in het hartje van Les Portes du Soleil. Het dorp ligt volledig in de sneeuw en is autovrij. Je parkeert je wagen op een parkeerplaats aan de rand van het dorp of – in ons geval – in de ondergrondse parkeerplaats van het appartementencomplex. Je skiet overal naartoe of neemt de arrenslee, getrokken door paarden. Je hoort de belletjes van de paarden al van ver. Wout vraagt wanneer de paardenrace gedaan is. Het skidorp bestaat uit houten chalets en appartementen. Er is ook een subtropisch waterpark van 2400 m², Aquariaz.

Perfecte accommodatie

We hebben via Sunweb een appartement geboekt in Résidence P&V Premium l’Amara. We rijden met de auto de ondergrondse parking binnen en that’s it: onze autovrije vakantie kan beginnen. Net zoals we op de website hadden gezien, is het een modern appartement met inkomhal met toilet, een keuken voorzien van inductie kookplaat, combi-microgolfoven, vaatwasmachine en frigo met diepvriesgedeelte. Verder is er een woonkamer met een eethoek. Boven zijn er 2 slaapkamers, 2 badkamers en 1 toilet. Een mooi zwembad met ligbedden en een wellnessgedeelte met sauna’s en hamam staan ter beschikking van alle huurders in het gebouw. Direct buiten spring je op je skilatten en ben je vertrokken.

Gezellig samen op de ski's in het Franse Avoriaz e

© Reisfanaten.be

Wat een weertje

We hebben heel goede sneeuwkwaliteit, maar de weergoden zijn woelig deze week. De eerste 2 dagen skiën we in lente-temperaturen en is er nood aan extra sneeuw. Iemand moet het luidop gezegd hebben, want op dag 3 krijgen we ons gerief in de vorm van een sneeuwstorm, waardoor het hele skigebied gesloten is. De vierde dag worden we wakker in een winterwonderland. Alles wat groen was, is nu wit. De volgende dag krijgen we nog af en toe een sneeuwbui over ons heen. Op onze laatste dag is de zon terug.

Een weekje sneeuwpret in Avoriaz: meer hebben we niet nodig om de winter mentaal door te komen. Wij kunnen er weer tegenaan!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen