menu

Harlem New York

Harlem is sinds jaar en dag een zwarte buurt in New York City. De naam Harlem doet misschien een belletje rinkelen; het is afkomstig van de Nederlandse stad Haarlem. De New Yorkse buurt heeft er anno 2010 een hobbelig parcours opzitten: boomen, vervallen, boomen en weer vervallen.

In de jaren twintig boomde de wijk door de toestroom van zwarten op zoek naar werk. Harlem werd een broeihaard van creativiteit waar nieuwe kunststromingen, muziek en dans ontstonden. Die periode wordt ook wel de Harlem Renaissance genoemd.

Daarna volgde de kater van de Grote Depressie die de wijk in de armoede stortte. Daaruit ontstond de huidige gettocultuur, ook de inspiratie voor hiphop, breakdance en rap. Harlem staat nog steeds bekend als de armste en meest marginale wijk van New York, met ongelofelijk hoge misdaadcijfers.

Het negatieve imago van Harlem inspireerde veel filmmakers: de bekroonde blockbuster American Gangster en Die Hard With A Vengeance spelen zich af in deze gevaarlijke zwarte buurt.

Maar de dag van vandaag is de buurt er weer bovenop en is het weer een aangename plaats geworden. De misdaadcijfers zijn er met meer dan driekwart gezakt. Laat de vooroordelen u dus niet tegenhouden en bezoek het Apollo Theater waar Duke Ellington zijn hoogdagen beleefde en alle andere groten der aarde speelden.

In de buurt van deze legendarische concertzaal is het gezellig kuieren, shoppen en eten voor weinig geld. Om diep in de muziekgeschiedenis van Harlem door te dringen, kunt u bijvoorbeeld de Harlem Sunday Morning Gospel Tour  of de Harlem Soul Food & Jazz Evening Tour doen.

Winkeltip: op zoek naar een reisgids New York City? Bekijk dan deze (online) gids eens:

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen