menu

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg

Vijf dagen liefde voor Nederlands Limburg en liefde voor de natuur: er is geen betere manier om een korte dichtbijvakantie met kinderen in te vullen (www.liefdevoorlimburg.nl). Helaas met onze luchtvervuiler bollen we naar het hart van de driehoek Nijmegen – Eindhoven – Düsseldorf, gelegen aan de Maas en grenzend aan Duitsland en België. Daar vinden we 2 grote nationale parken: De Groote Peel en De Maasduinen. De Maasduinen hebben we al eens eerder verkend. De Groote Peel ligt klaar om ons een stevig natuurlesje te leren. Een openbaring!

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg

© Reisfanaten.be

Natuurgebied De Groote Peel & Toverland

De Groote Peel is een grotendeels afgegraven hoogveengebied. Na de laatste ijstijd werd de Peelstreek een uitgestrekt veengebied. Vanaf de vroege Middeleeuwen werd het hoogveen afgegraven en staken de bewoners van het gebied turf uit het laagveen. Hierdoor ontstonden er her en der veenputten. Voor het transport van het turf werden er vaarten, kanalen en peelbanen aangelegd. Met andere woorden: we bevinden ons in een waterrijk gebied.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Wandelen

© Reisfanaten.be

Het Nationaal Park De Groote Peel is een natuurgebied van om en bij de 1400 hectare (www.nationaal-parkdegrootepeel.nl). Je treft er 4 verschillende landschapstypes aan: turfputten gevuld met water en moeras, levend hoogveen tot wel 6 meter dik, open vlakten waar het hoogveen helemaal is weggegraven en bosrijke heide. Het gebied is een internationaal erkend ‘wetland’. Een honderdtal vogelsoorten broeden er en talloze trekvogels strijken er neer. Met een uitgebreid wandel- en fietsknooppuntennetwerk leent het zich uitstekend tot ontspannende verkenningen. Je kunt er ook heel wat streekproducten proeven, zoals asperges, blauwe bessen, aardbeien en champignons. Centraal ligt de stad Venlo met een uitgebreid shopping- en cultuuraanbod.

Op onze eerste dag beseffen we nog niet goed in wat voor een natuurwonderland we ons bevinden, dus laten we ons de andere kindvriendelijke geneugten van de streek welgevallen. Toverland (www.toverland.com) is een iets bescheidener en voordeliger attractiepark dan de Efteling en consorten, maar bezorgt families een gevulde en onvergetelijke dag. Met 32 attracties voor verschillende leeftijden, 3 theatershows, 6 restaurants en een 7-tal winkeltjes kun je al een eindje vooruit. Bovendien breidt het park gestaag uit. Sinds 7 juli 2018 zijn er 2 nieuwe werelden open: Port Laguna en Avalon met een uitdagende rollercoaster en een rustig kinderavontuur op het water.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg pretpark

© Reisfanaten.be

Op de fiets en schoenen uit

Dag 2 staat voor ons in het teken van de fiets. We vatten de Peelroute aan (https://www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/peelroute), die start bij knooppunt 38 en na 31 km terug bij 38 uitkomt. We lassen 3 pauzes in, waar we telkens weer een nieuwe portie luilekkerland voorgeschoteld krijgen. Na ongeveer 9 km houden we voor de eerste keer halt aan Hoeve Willem III, waar je een ambachtelijk vervaardigd ijsje kunt eten. Dat laten wij uiteraard niet liggen!

Nog eens 4 km verder komen we aan in Griendtsveen, waar de schrijver Toon Kortooms van 1918 tot 1944 heeft gewoond (www.toonkortoomspark.nl). Momenteel vind je hier een museum over de schrijver, een kunsttuin en een blote-voetenpad van 1,5 ha groot. Schoenen uit dus en wandelen over graspaden, bospaden, modder, …: verschillende ondergronden die de voeten prikkelen en masseren. Geen nood: na afloop kun je je voeten wassen.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Blote voeten

© Reisfanaten.be

Het zelfbedieningsrestaurant op het terrein serveert streekproducten, waaronder de versgebakken Toontjes, bruine en witte broodjes, en het zelf gebrouwen bier, de Peelreus, waarvan zowel een donkere als een blonde variant bestaat. Via het berkenbomenpad, dat Kortooms beschrijft in zijn bestseller ‘Beekman en Beekman’, kom je bij de fundamenten van de oude Deurnese Turfstrooiselfabriek. Dit laatste laten wij aan ons voorbijgaan, alsook een demonstratie turfsteken onder begeleiding van een turfstekersgids. Zo zie je maar: er is altijd weer een reden om nog eens terug te keren.

Onze laatste halte bereiken we na nog eens 5 km: een blauwe-bessenplantage (www.handjegezond.nl, www.blauwebessenwinkel.nl). Van 1 juli tot 31 augustus mag je de blauwe bessen, die je daar koopt, eigenhandig plukken. Blauwe bessen zijn een bron van antioxidanten, vitaminen en mineralen. Bovendien groeien ze daar onbehandeld aan de struiken, een 100 % zuivere en gezonde lekkernij. Op het terras kun je je tegoed doen aan gebak, sap en andere blauwe-bessenlekkernijen zoals jam, stroop, bonbons, wijn, bier, …

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Bosbessen

© Reisfanaten.be

s’ Avonds nuttigen we een meer dan geslaagd diner in Lo Sole in Sevenum, ons aangeraden door locals. Goede tip!

We verblijven op Domein De Schatberg

Ons bedje is gespreid in het Landal vakantiepark Domein De Schatberg: ruime bungalows gelegen aan het water, met een overdekt en een openluchtzwembad en faciliteiten voor het gehele gezin. Het park verdient ook een kleine verkenning, dus laten we de kinderen even uit in de speeltuin en het klimpark. Een duik in het recreatiemeer of een paar uurtjes hengelen vanaf je eigen steiger behoort ook tot de mogelijkheden. Het park beschikt over een aantal restaurants, een supermarkt en nog veel meer voorzieningen die je het vakantieleven in gezinsverband gemakkelijk maken.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Bolo

© Reisfanaten.be

Na de middag wacht ons een leerrijke en keitoffe excursie met gids op de Venlose Groote Heide (www.limburgs-landschap.nl/gebieden/groote-heide). In het bezoekerscentrum kun je een expositie over vlinders bekijken, maar wij gaan live op zoek naar de beestjes tijdens een 2 uur durende wandeling. Gewapend met een potje met een vergrootglas als deksel trekken we De Groote Heide in, een vlinderrijk gebied met wel 27 soorten van die fladderaars. We ontdekken en krijgen uitgebreid uitleg over rupsen, libellen, sprinkhanen, kruiden en planten. Nooit eerder hebben we de natuur van zo dichtbij bestudeerd, ontdekt en, dankzij onze gids, begrepen. De kinderen vangen de insecten in hun potjes en bekijken ze uitvergroot door het deksel. Daarna laten we de beestjes weer vrij. Ze zijn immers ook de voedselbron van de hagedis, die we ook een paar keer te zien krijgen.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Rolschaatsen

© Reisfanaten.be

s’ Avonds bezoeken we Mattel Play in het Family Entertainment Center (www.mattelplaysevenum.nl). Het is een grote binnenspeeltuin met speelhoeken in het thema van verschillende bekende kinderanimatiefiguren. Zo kun je bouwen op de werf van Bob De Bouwer, brandjes blussen met Sam De Brandweerman, in de brandweerkazerne langs de paal naar beneden glijden en in de brandweerauto of -boot springen, spelen met Thomas De Trein e.d.m.

Tot slot gaan we naar een andere speeltuin: ABC Restaurant Sevenum (www.abcrestaurants.com). Elf verschillende restaurants – Italiaans, steakhouse, salad bar, Chinees, wok, vis, Mexicaans, fast food, … – huizen onder hetzelfde dak. Je betaalt 1 prijs voor 2 uur tafelen: daar gaan de oogjes al eens van fonkelen. Zorg gewoon dat je grote honger hebt, als je hier de deur binnenstapt.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Taartjes

© Reisfanaten.be

Beelden en bijen

In het Odapark (www.odapark.nl) komen kunst en natuur samen. In het bosrijke stuifduinengebied ontdek je het 100 jaar oude Theehuis met wisselende hedendaagse kunsttentoonstellingen en meer dan 50 beelden in het Beeldenbos eromheen. We blijven er niet lang hangen, want we willen graag zo snel mogelijk naar Akkie’s Tuin in Melderslo (www.akkiestuin.nl).

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Palen

© Reisfanaten.be

Imkers Ans en Henk ontvangen ons met open armen in hun op het eerste gezicht verwilderde tuin. Deze wildernis is echter het ideale biotoop voor de bijen. De verschillende kruiden en bloemen geven smaak aan de honing. De kinderen worden in een imkerspak gestoken en mogen een kijkje nemen in de bijenkasten. Onze dochter, die al heel wat over de bijen geleerd heeft op school, weet zonder verpinken de koningin aan te duiden, tot grote vreugde van de sympathieke gids. Er staat bovendien iets heel spannends te gebeuren. Een van de kasten is te klein geworden voor de bijenzwerm die erin woont. De bijen hangen in trossen aan de buitenkant. Eerstdaags zullen zij zelf met heel hun hebben en houden verhuizen. Een zwarte bijenwolk stijgt dan op uit de kast en hecht zich aan een boomtak. Dan moet de imker de koningin eruit halen en in een grotere kast deponeren, waar alle andere bijen haar zullen volgen.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Imker

© Reisfanaten.be

Een bezoekje aan Akkie’s Tuin is zeker aan te raden. Gezinnen hoeven eigenlijk niet te reserveren. Je belt gewoon aan en als Ans of Henk thuis zijn, krijg je een rondleiding. Groepen moeten wel op voorhand reserveren. Er is ook een winkeltje waar je zelf gemaakte producten kunt kopen, bereid van zelf geteeld fruit, kruiden en natuurlijk ook honing. Wil je zelf als imker aan de slag, dan kun je er ook een bijenvolk kopen, een starterskit voor de beginnende imker.

Op het einde van de dag wacht er ons nog een overheerlijk diner in De Gastendonk (www.gastendonk.nl) in Horst. De Gastendonk is een boerderij met verswinkel en restaurant. De groenten, die ze serveren in het restaurant, worden ter plaatse gekweekt. Het is een seizoensgebonden en zeer verfijnde keuken. Bovendien is Horst ook een mooi stadje om bij wijze van digestief eens door te wandelen.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Eten

© Reisfanaten.be

De boom in en het veen op

Onze laatste dag in Noord-Limburg sluiten we af met wat waaghalzerij. Klimpark Fun Forest (www.funforest.nl) heeft een klauterparcours voor elke leeftijd. Met klimgordels slinger je als een volleerde aap van boomtop naar boomtop. Wie daarna nog wat tijd over heeft, kan zich uitleven in het speelbos Klein Zwitserland. Maar wij willen nog een laatste wandeling maken in De Groote Peel. We eten iets in het bezoekerscentrum, De Pelen, waar ook het vertrekpunt van onze 6 km lange wandeling ligt.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Fun Forest

© Reisfanaten.be

Nog een laatste groet aan het weidse veenlandschap en onze vakantie zit er helaas alweer op. Nochtans hadden we nog een weekje kunnen vullen, want jaarlijks vindt in juli de Peelweek plaats: een agenda vol expedities, ontdekkingstochten, (kinder)theatervoorstellingen en workshops. Zo kun je deelnemen aan een vleermuizentocht, een nachtzwaluwwandeling, knutselworkshops, een zomerfeest en nog veel meer.

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg Natuurgebied

© Reisfanaten.be

De Peel? Natuur, cultuur, spel en gastronomie: dat is De Peel!

Praktisch

Zie ons reisoverzicht in de intro van het verhaal.

Meer informatie

Veelzijdig genieten in de Peel – wandelen en fietsen in Noord-Limburg
5 lokale stops in Noord-Limburg om iets te eten en/of te drinken
Verblijven in Noord-Limburg: wat dacht je van Landal de Schatberg?

5 reacties op “Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg”

 1. Nathalie schreef:


  Ik ken alleen de Groote Peel, maar de rest ziet er ook waanzinnig leuk uit!

 2. Evelyn schreef:


  Oh heerlijk zeg! Ben zelf nog nooit die kant opgeweest omdat ik toch in het noorden woon en meestal naar het buitenland ga ipv in Nederland op vakantie, maar daar gaat zeker verandering in komen. Ziet er allemaal heel relaxed uit hoor!

 3. Kim schreef:


  Zooo dan! Wat hebben jullie veel gave dingen gedaan. En de natuur is echt beeldschoon. Nooit geweten dat daar zulke mooie natuurgebieden zijn! Bedankt voor het delen 🙂

 4. Ann - reisblog wANNderful schreef:


  Hmmm dat ziet er niet alleen natuurlijk maar ook lekker uit. En zo’n blotevoetenpad is altijd een fijne ervaring !

 5. Kimberley schreef:


  Wat een leuke en mooi plekken. Ziet er uit als een heerlijke vakantie!

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen