menu

Veelzijdig genieten in de Peel – wandelen en fietsen in Noord-Limburg

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg bevindt zich de Peel. In dit gebied werd aan het begin van de vorige eeuw lange tijd veel turf gewonnen. Uit de drassige grond viel veel van deze brandstof te halen. Aandacht voor het behoud van het bijzondere landschap was er toentertijd nauwelijks. Toen de turfwinning niet meer rendabel bleek, werd gestart met ontginning van de hoogvenen. Gelukkig kwamen er initiatieven om het unieke karakter van de Peel niet verloren te laten gaan in een landbouwgebied. Daarom is het nu, jaren later, nog steeds mogelijk om te genieten van de schoonheid van dit weidse natuurgebied. Dit kan in het bijzonder in Nationaal Park De Groote Peel, waar het landschap niet doorkruist wordt door snelwegen of moderne bouwwerken. Op de fiets of te voet: er valt voldoende te zien en beleven in Noord-Limburg!

© Reisfanaten.be

Het verleden volgen
De geschiedenis van het gebied is duidelijk af te zien aan het landschap. De Peelstreek bestaat niet alleen uit bos of heide, maar toont een bijzonder pallet aan landschapstypen. Een groot deel van het gebied bestaat uit hoogveen, maar daarnaast is ook te zien wat het resultaat is van de hoogveenafgravingen. In turfputten is bijvoorbeeld water komen te staan en op geheel afgegraven stukken zijn heideplanten gaan groeien op bomen geplant. Lopend of fietsend door het gebied doorkruist u dus diverse soorten natuur, die samen de geschiedenis van de Peel vertellen. Door dit unieke landschap groeien er veel zeldzame planten in het Nationaal Park. Tevens is het een populair gebied voor (water)vogels, vlinders en libellen. Een bijzonder stukje geschiedenis is ook te ontdekken met de ‘Knuppelbrugroute’. Deze korte wandelroute (maar drie kilometer) voert dwars door De Groote Peel. Daarbij worden niet zomaar de paden gevolgd, maar is er een bijzondere weg over knuppelbruggen aangelegd. Dit zijn houten paden, meestal van boomstammetjes gemaakt, die moerasachtig gebied begaanbaar maken. De eerste knuppelbruggen in veengebied stammen uit de Romeinse Tijd. De Knuppelbrugroute is daarmee met recht een wandeling door het verleden te noemen! Wilt u graag een knuppelbrug meepakken, maar is drie kilometer niet voldoende uitdaging? De ‘Mussenbaanroute’ is dubbel zo lang, begint met een knuppelpad en gaat vervolgens door ‘het vogeltjespad’.

Fanatieke fietsers
Het Nationaal Park is alleen te voet te verkennen. Gelukkig zijn er voor de fanatieke fietsers wel enkele routes die de omgeving rondom het park beslaan. Een goede fietsroute om de volle verscheidenheid van het gebied te ontdekken is bijvoorbeeld ‘Fietsroute Groote Peel’. In iets minder dan veertig kilometer fietst u vanaf buitencentrum De Pelen langs de rand van het Nationale Park. U vervolgt dan uw weg door natuurgebied Waterbloem, dat grotendeels uit bos bestaat. Via enkele peeldorpjes eindigt u uiteindelijk weer bij het bezoekerscentrum. Naast dat de route een mooie afwisseling biedt tussen natuurgebieden fietsen door dorpen, is het ook prettig dat er enkele horecagelegenheden langs de route liggen. Bij een bezoek aan Limburg mag een kopje koffie met een stuk vlaai immers niet missen! Voor de echte lekkerbek is de route ‘Proef de Peel’ een aanrader. Deze fietsroute voert u in vijftig kilometer langs diverse leveranciers van de lekkerste Limburgse streekproducten. Verder komt u met deze route langs openluchtmuseum de Eynderhoof. In dit museum wordt veel aandacht besteed aan het leven in de peelregio rond 1900. Een echte aanrader dus als u door het interessante landschap benieuwd bent geworden naar de mensen die daar honderd jaar geleden leefden!

Voor jong en oud
Ook voor kinderen is het zeer boeiend om kennis te maken met de rijke historie en schitterende natuur die Noord-Limburg te bieden heeft. Kies er dan bijvoorbeeld voor om De Groote Peel te ontdekken via het ‘Familiepad’, dat bijzonder geschikt is om bijvoorbeeld met een buggy af te leggen. Deze wandelroute start bij Buitencentrum De Pelen, waar ook diverse activiteiten voor jonge natuurliefhebbers georganiseerd worden. Zo zijn er ontdekkingstochten door het park, voorstellingen en workshops. Als u besluit met kinderen op pad te gaan in de Groote Peel is het dus zeker de moeite waard om het aanbod van het buitencentrum even te bekijken. De meeste wandelroutes door het park zijn tevens toegankelijk voor uw trouwe viervoeter: een bezoek aan de Peel kan dus echt een uitje voor het héle gezin zijn. Gaat u liever fietsen met uw kinderen? Dan is deze route wellicht een aanrader. De route is ongeveer dertig kilometer, met een kinderzitje op de fiets of voor jonge beentjes ook nog goed vol te houden dus. Daarnaast wordt er veel informatie gegeven over de omgeving en geschiedenis, waardoor de fietstocht niet alleen vermakelijk, maar ook leerzaam is!

© Reisfanaten.be

Komt u ook veelzijdig genieten in de Peel?
Genoeg te zien en te beleven dus in het Noord-Limburgse Peelgebied. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw eigen route door dit prachtige stukje natuur uit te stippelen (routeplanner wandelingen) . Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Wandelkaart 37, die zowel de Peel als het Nationaal Park omsluit. Ook met fietsknooppunten (routeplanner fietsen) kunt u zelf gemakkelijk een route uitstippelen langs de veenputten, waterplassen en heideplanten. Kom dus snel veelzijdig genieten van de Peel!

Praktisch

Nationaal Park De Groote Peel
Adres: Moostdijk 15, 6035 RB Ospel, Nederland
Telefoon: +31 495 641 497
Website voor fiets en wandelroutes: hier en hier
Website bezoekerscentrum: hier

Meer informatie

Bekeerd tot de natuur in het Nederlandse Noord-Limburg (reisverhaal)
5 lokale stops in Noord-Limburg om iets te eten en/of te drinken
Verblijven in Noord-Limburg: wat dacht je van Landal de Schatberg?

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen