Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland en Zeeland zijn de provincies in Nederland die we reeds hebben aangedaan. We houden ervan omdat er zo veel mooie natuur is in dit vlakke land. Nederland heeft 20 nationale parken waar je de Nederlandse natuur kan leren kennen. Afwisseling in landschap is er genoeg; duinen, bossen, heide, laagveen, water en vennen. Je verkent ze te voet, met de fiets of de boot.
Deze keer trekken we voor een midweek naar Nederlands Limburg. De hoofdstad Maastricht hebben we tijdens een citytrip al eerder eens bezocht. Nu trekken we naar het noorden van Limburg en gaan we wandelen in het nationaal park De Maasduinen. De Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland, langs de rivier De Maas. Het landschap wordt gekenmerkt door bos-, heidegebied en duinen. De duinen worden paraboolduinen genoemd omwille van hun hoefijzervorm.
We logeren er vier nachten in een premium cottage van het in de buurt gelegen Center Parcs het Heijderbos. Het weer is nogal grijs en somber. Thuis zou je je huis niet uitkomen, maar op vakantie probeer je er altijd het beste van te maken. In de voormiddag gaan we wandelen, we picknicken in de natuur en in de namiddag gaan we ons opwarmen en amuseren in de Aqua Mundo. Het Heijderbos heeft ook een aparte attractie. Kinderen en volwassen kunnen er gratis klauteren en klimmen in de Jungle Dome. De echte fans kunnen er ook overnachten in een jungle cabana. Naast het park is ook een manege waar paard of pony kan worden gereden.
Op onze eerste wandeling volgen we de Broederbosroute (blauwe paaltjes, 8 km). We parkeren de auto op de parkeerplaats aan de Kapelstraat in Afferden. Bij de start van de wandeling worden we opgewacht door een 5-tal Schotse hooglanders. De runderen hebben post gevat rond het hek waar wij naar binnen moeten. Mama is daar niet gek op en de instructies op het bordje maken mij nog angstiger. Er wordt gevraagd de dieren met rust te laten en honden aan de leiband te houden. Tot hier geen probleem. Verder staat vermeld dat je het terrein op eigen risico kan betreden en dat je best 25 meter afstand houdt van de runderen. Maar hoe doe je dat als de hele familie, kalfje incluis, zich rond het poortje scharen. We observeren de langharige, roodbruine koeien met grote horens, en zij ons. Wie zou de mama van het kalf zijn?
Ik weet niks van dieren af, maar mijn moederinstinct zegt mij dat het niet goed is om te dicht bij een kalf te komen. De mannen nemen uiteindelijk het voortouw. Papa duwt de buggy tussen de runderen de heide op en na enig over en weer geschreeuw, zit er niks anders op dan te volgen. Dochter op de arm, kind aanmanen om te zwijgen zodat de dieren niet schrikken, koeien negeren en verder. Joost mag weten wat die beesten nu van ons denken, maar het is ons gelukt en het is een heel mooie wandeling geworden langs bossen, heidevelden en vennen.
De volgende dag maken we twee kleinere wandelingen. Eerst wandelen we op de Eckeltse Bergen (rode paaltjes, 4 km) en daarna rond het Eendenmeer (rode paaltjes, 3 km). Beide wandelingen vertrekken vanaf een parkeerplaats aan de Ceresweg in Nieuw-Bergen. Terug staan we voor een hek; betreden op eigen risico, 25 meter afstand houden en daarna een tekening van een rund. Het rund op de tekening ziet er wel anders uit dan deze die we gisteren hebben gezien; korte poten, een grove kop en geen horens te zien. Het deed me meer denken aan een bizon?
Deze keer hebben we ze niet in het echt gezien. Wat opzoekingswerk later, gaat het wellicht om Galloway runderen. Het zijn ook Schotse runderen, zonder horens, met een zwarte, ruige vacht en korte poten. Ze zien er gevaarlijk uit, doch zijn het niet, zelfs de stieren niet. Alleen de mama’s met kalfjes kunnen gevaarlijk zijn als je ze benadert. Je herkent ze doordat ze geoormerkt zijn.
Schapen en geiten zijn we al eerder tegengekomen in het Nederlandse landschap, maar nu weten we dus ook dat deze grotere grazers hier voorkomen in de vrije natuur. Ze eten gras, boomschors, jonge bomen en struiken en voorkomen zo dat het mooie landschap van duinen dichtgroeit met bos en verdwijnt.
Een beetje verder rond het Eendenmeer zijn er geen hekjes en ook geen runderen te bekennen. We komen enkel een kudde schapen tegen. Eigenlijk is deze wandeling het mooist. Over het half verharde pad kan je gemakkelijk een buggy duwen. Het staat ook aangegeven als rolstoelpad, al moet de rolstoelbestuurder wel over een goede conditie beschikken. Er is ook een natuurspeeltuin. Ravotten in de speeltuin wordt dan ook een welverdiende beloning na zo’n flinke wandeldag.
We hebben het al twee dagen droog gehouden en dat lukt ons ook de derde dag. Vandaag combineren we twee wandelingen. We starten de wandeling op de Bosserheide (groene paaltjes, 3 km) en halverwege nemen we de afslag links naar het Reindersmeer (rode paaltjes, 8 km). De startplaats is de parkeerplaats aan het begin van de Wezerweg in Well. De eerste anderhalve kilometer wandelen we door een bos, heideveld en stuifzand. Het mooiste deel van de wandeling situeert zich rond het Reindersmeer. Je moet eerst in het bos de heuvel opklimmen en dan volgen er prachtige vergezichten over het meer.
Een rondje Reindersmeer is 8 kilometer. Vermits onze limiet ligt op 8 km. en 11 te veel is, korten wij de wandeling in naar 4 km. Er is namelijk een trekpont waarmee je het meer kan oversteken. We hebben pech, het vlot ligt aan de overkant. Het is even zwoegen om het naar ons toe te trekken. Het meer oversteken is daarna een fluitje van een cent. En het landschap, dat wordt er alleen maar mooier op.
Hier eindigt onze korte wandelvakantie. De benen van onze 5-jarige dochter worden beetje bij beetje getraind en tussen de oortjes lukt het ook steeds beter om te wandelen. Er zijn nog maar weinig afleidingsmanoeuvres nodig om haar te motiveren. Wij hebben alle wandelingen gedaan met de jongste in de buggy. Het is gelukt, met uitzondering van de heel zanderige plaatsen, maar het betekent wel extra fitness voor papa.