menu

Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen

We waren al eerder op vakantie in de Duitse deelstaat Hessen. Het sprookjesachtig kader lokt ons opnieuw naar de heimat van de Gebroeders Grimm. We nemen voor 2 nachten onze intrek in Hotel Margarethenhof (www.margarethenhof.com) in Bad Orb. Het stadje Bad Orb (www.bad-orb.info) heeft een gezellig oud centrum met steegjes, poorten, torens en vakwerkhuizen. Je kunt er thematische wandelingen aanvatten of heerlijk winkelen. Het is bovendien een befaamd kuuroord, vooral gekend om zijn Toskana Therme en zijn zoutmijn met uit 1806 daterende Gradeerhuis. Langs de 18 meter hoge muren sijpelt het zoute water via rijshout naar beneden. De lucht is er zo zout als aan de zee en wordt gebruikt om te kuren.

Zout water is ook het heilzame hoofdingrediënt van de Toskana Therme, waar we ons enkele uren laten onderdompelen in verschillende baden met zout water, een buitenbad en 6 verschillende sauna’s. In de Liquid Sound-tempel kun je heerlijk ontspannen bij onderwatermuziek tot live concerten van klassiek tot elektronische clubmuziek. De Toskana Therme kennen lange openingstijden en na het baden dineren we in de termen.

Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen

© Reisfanaten.be

In het Kurpark zijn er veel mogelijkheden om te ontspannen, van de natuur te genieten en naar muziek te luisteren. Wandelen, fietsen, mountainbiken en sporten kan ook volop in het natuurpark. Naturpark Spessart is een van de bosrijkste gebieden in Duitsland met diverse sportfaciliteiten, uitgestippelde routes e.d.m. Wij laten het hossen door de bossen deze keer voor wat het is en gaan de volgende dag op zoek naar Steinau an der Strasse, de plek waar de Gebroeders Grimm hun kindertijd doorbrachten.

Broeikas van de sprookjesromantiek

Als je door Steinau an der Strasse wandelt, snap je al snel waarom een geletterd mens, die in deze idylle opgroeit, een hang naar sprookjes krijgt. De mooie betegelde binnenplaats met koetshuis, tuin, linde voor het huis, vakwerkhuizen en een tot de verbeelding sprekend kasteel kunnen niet anders dan het decor zijn van een slapende prinses of een kikkerkoning op de rand van een fontein. Wij bezoeken het Brüder Grimmhaus en het Museum Steinau, waar hoefsmeden, zadelmakers en wagenmakers hun oude vaardigheden demonstreren en voermannen, pelgrims en straatrovers hun belevenissen opbiechten.

Daarna brengen we een bezoek aan Erlebnispark Steinau (www.erlebnispark-steinau.de) en lunchen we in het restaurant van het pretpark. Het park is weliswaar niet te vergelijken met Europa-Park, maar heeft toch ook een respectabele lijst met attracties. Een surplus zijn de dieren en de tuinen. Pony-rijden is dan ook een van de populaire attracties én in de prijs inbegrepen. En zoals we allemaal wel weten: kinderen en beestjes, dat is altijd scoren.

Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen Steinau

© Reisfanaten.be

Hier hebben ze een putje gegraven

Om zo lang mogelijk in sprookjesstemming te blijven, bezoeken we op onze 3de vakantiedag het kasteel van Ronneburg (www.burg-ronneburg.de). Deze 13de-eeuwse burcht is simpelweg magnifiek, zowel aan de buitenkant als binnenin. De vertrekken zijn prachtig geschilderd, gedecoreerd en bemeubeld. Dé attractie van het kasteel is echter de 96 meter diepe waterput. De toren van het kasteel past er 3 keer in. Je moet dan ook 20 minuten rondtrappen in het pedaalwiel om een emmer water naar boven te halen. Dat hebben we niet gedaan, maar wanneer je een glas water in de put uitgiet, kun je tot 10 tellen, vooraleer je de plons hoort. Het graven van dit putje heeft wel enkele jaren geduurd. Op den duur moest men lucht in de put pompen, want naarmate men dieper groef, was er geen zuurstof meer.

Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen Ronneburg

© Reisfanaten.be

Aansluitend op het kasteelbezoek ontdekken we Wildpark Alte Fasanerie in Hanau (www.hessen-forst.de/wildpark-alte-fasanerie-wildpark-7795.html). Maar liefst 350 exemplaren van ongeveer 40 wilde diersoorten kunnen hier bekeken, gevoederd en benaderd worden. Bewoners van het park zijn o.a. ganzen, hoenders, fazanten, eenden, konijnen, geiten en ezels tot Schotse Hooglandrunderen, wilde katten, wolven, elanden en wisenten. We wandelen er door een enorm groot en bosrijk domein.

Wat Goethe en optiek gemeen hebben

Na een nachtje in het Michel Hotel (www.michelhotel-wetzlar.be) duiken we Wetzlar, de stad van Goethe, in. Naast de geboortestad van Goethe is Wetzlar (www.wetzlar.de) ook een belangrijke industriestad in de opto-mechanische sector. Hier worden namelijk allerhande lenzen voor camera’s, microscopen e.d. ontwikkeld en vervaardigd. Daarmee is Wetzlar de voornaamste werkgever in zijn regio. We volgen de stadswandeling ‘Optikparcours’ onder begeleiding van een gids. Tijdens de tocht vergapen we ons letterlijk aan tal van leerrijke, bizarre en amusante objecten. Aan Goethe komen we niet meer toe, maar geïnteresseerden kunnen rond deze Duitse schrijver ook tal van activiteiten ondernemen, zoals een museumbezoek, een wandeling in het spoor van …

Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen Wetzlar

© Reisfanaten.be

’s Middags verplaatsen we ons naar Residenz Hotel Giessen, waar we de laatste nacht voor onze terugreis zullen doorbrengen. In de namiddag is er nog wel even tijd om 2 kleinere, maar leuke museumpjes aan te doen. In het Giesskannen Museum (www.giesskannenmuseum.de) krijg je een permanente tentoonstelling van gieters in alle kleuren en formaten. Heel wat items hebben ook een geschiedenis. Heb je trouwens thuis nog een gietertje staan met een verhaal, breng het gerust mee. Het krijgt beslist een plaatsje in het museum.

Het Museum Mathematikum (www.mathematikum.de) is dan weer voer voor wiskundefreaks. Op een speelse manier ontdek je allerlei zaken die met wiskunde te maken hebben. Dit museum gaat met wiskunde-wetenswaardigheden om zoals Technopolis bij ons wetenschap en techniek tot bij het publiek brengt. Je mag er ook proefjes doen en dingen uitproberen. Een heel stuk slimmer kunnen wij nu naar huis vertrekken. Zeg nu nog eens dat een vakantie niet afwisselend kan zijn.

Nog eentje om af te sluiten

Als kers op onze vakantietaart nemen we nog een stevige maaltijd in Gasthaus Justus in Giessen. De gezellige bazin verwelkomt ons hartelijk en schotelt ons grote porties lekker Duits eten voor: de Duitse gastvrijheid op een bord. De terugreis naar huis is nu echt onvermijdelijk, maar wij kunnen er toch weer voor een tijdje tegen.

Praktisch

Margarethenhof Bad Orb, Kurparkstraße 31, 63619 Bad Orb, Telefon 06052/8003-0
Toskana Therme Bad Orb, Horststraße 1, 63619 Bad Orb
Musuem Brüder Grimm Haus, Brüder-Grimm-Straße 80, 36396 Steinau an der Straße
Erlebnispark Steinau, Thalhof 1, 36396 Steinau an der Straße
Restaurant Rosengarten, Brüder-Grimm-Straße 84, 36396 Steinau an der Straße
Burg Ronneburg, Auf der Burg, 63549 Ronneburg
Wildpark Alte Fasanerie Hanau, Fasaneriestr. 106, 63456 Hanau
Michel Hotel Bergstraße 41 35578 Wetzlar
Residenz Hotel Giessen, Wiesecker Weg 12, 35396 Gießen, Duitsland
Giesskannen Museum, Sonnenstraße 3, 35390 Gießen, Duitsland
Museum Mathematikum, Liebigstraße 8, 35390 Gießen, Duitsland
Gasthaus Justus, Frankfurter Str. 7, 35390 Gießen, Duitsland

 

Meer informatie

Onze vakanties in Hessen
Onze hotels in Hessen
Onze uitstappen in Hessen

4 reacties op “Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen”

 1. wendy maes schreef:


  Bad Orb komt op mijn lijstje! WIj waren vorig jaar in Baden-Baden en dat lijkt me wel vergelijkbaar.

 2. Sylvia schreef:


  Ziet er een sprookjesachtige vakantie uit. Ik ben zelf nog niet heel veel in Duitsland geweest. Momenteel zoeken wij het meestal toch iets verder alhoewel dit heel leuk lijkt voor een geen al te verre vakantie.

 3. Lizzie | Globalizious schreef:


  Wat een leuke dingen zijn er daar te doen. Wij gaan met de familie nog wel eens naar duitsland, maar hier zijn we nog nooit geweest. Onthouden maar!

 4. Kimberley schreef:


  Wat een leuke korte vakantie zo en dat niet eens zo ver weg 🙂

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen