menu

Wandelvakantie: 1 week all-in in Innsbruck – Tirol

Innsbruck, hoofdstad van Tirol

Deze wandelvakantie start in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. Innsbruck is een stad midden in de Alpen, omgeven door een 25-tal kleinere vakantiedorpen. Het is gelegen in het zuidwesten van Oostenrijk, aan de rivier de Inn.

Je kan er een gevarieerde vakantie doorbrengen. Er is de stad met zijn middeleeuwse gebouwen waarvan de Fürstenburg, het kasteel met balkon met gouden dak, het meest gekende is. Winkelen, uitgaan, wellness, musea bezoeken doe je er allemaal met zicht op de adembenemende bergwereld. Je kan er stad en cultuur combineren met bergwandelen en mountainbiken.

Innsbruck, hoofdstad van Tirol

Igls

Wij verblijven in het vakantiedorp Igls, gelegen op 900 m hoogte. In dit dorp is er een grote kabellift, de Patscherkofelbahn, die je naar 1952 m brengt. Ons hotel, Bon Alpina, is gelegen in het centrum van de stad, en heeft naast een all-in formule, een zwembad, saunagedeelte en goede keuken ook een positieve ervaring van ons er bovenop.

Hotel bon alpina igls

Op onze eerste wandeldag verkennen we het dorp te voet en maken we vanuit het dorp twee wandelingen van elk 7 kilometer. Het zijn wandelingen zonder hoogteverschil, ideaal om de spieren los te maken, de gewrichten te smeren en de bergschoenen in te lopen. In de voormiddag doen we de wandeling Gletscherblick. Deze start aan het congrescentrum. De nevel ontnam ons de blik op de gletsjer, maar ontspannend was het wel. In de namiddag wandelen we naar de Lanser See in het naburige dorp Lans. De wandeling start achter de kerk in de Obexerstrasse. De Lanser See is een beetje een teleurstelling. Het is geen idyllisch meertje, maar een recreatieplas, omgeven door een hoge afsluiting.

Zirbenweg

De volgende dag zijn we dan klaar voor het betere werk. We hebben ons de Innsbruck kaart aangeschaft. Deze kaart geeft je – naargelang de kostprijs – 24, 48 of 72 uur toegang tot musea, liften en het openbaar vervoer. Elke lift mag je één keer op en één keer af.

Kaart Zirbenweg

Wij gaan eerst met de Patscherkofellift naar boven en vatten daar de Zirbenweg aan. Het is een populaire wandeling en maakt deel uit van de Adelaarsweg. De Adelaarsweg is een lange afstand wandelroute die gaat van oost naar west Tirol. De route doorkruist bijna heel Tirol en bestaat uit een 33-tal etappes. De Zirbenweg is er één van. Het is een gemakkelijke wandeling met weinig hoogteverschillen op 2000 meter hoogte. De wandeling is 7 kilometer en de hele tijd heb je zicht op het Inntal en het Karwendelgebergte. We wandelen naar de Tulfeinalm en daar nemen we de Glungezer stoeltjeslift terug naar beneden.

Tulfeinalm

De wandeling duurt normaal 2 uur 30, maar met onze twee kleine smurfen erbij doen wij er wel een uurtje langer over. Aan het middelstation van de stoeltjeslift houden we ook even een pauze. Er is een leuk restaurant met recreatie voor de kinderen. De trampolines, speeltuin en zandbak hebben ze wel verdiend na zo vele uren stappen. In het restaurant kan je ook tegen betaling een grote houten bol krijgen en daarmee gaan spelen in het Kugelwald. Het is een reuzegrote kogelbaan.

Nordkette

Recht tegenover de Patscherkofel (2.248m) ligt de bergketen Nordkette. Met een grote kabellift gaan we terug de bergen in. Met de Nordkettenbahn kan je vanuit het stadscentrum van Innsbruck rechtstreeks de bergen in. De eerste etappe leg je af met een kabeltrein op een kabelspoor tot aan Hungerburg. Er is een halte aan de Alpenzoo. Vanaf Hungerburg gaat een kabellift in twee etappen de bergketen in. Het middelstation Seegrube is op 1.905 m gelegen. Er is een restaurant met zonneterras en speeltuin. Een ideale plaats om te relaxen met zicht op Innsbruck en het Inntal. We doen er een eenvoudige wandeling, de Seegrube panoramic trail. Nog mooier is het uitzicht vanop het eindstation Hafelekar (2.256 m). Daar heb je niet alleen het zicht op het dal, maar aan de andere kant ook op de eindeloze bergtoppen van het Karwendelgebergte.

Nordkette

De wandelingen die hier starten, zijn te gevaarlijk voor onze twee kleine smurfen. Achter het station, is er een grasveld veilig gelegen, als het ware in een kom tussen de bergtoppen. De kinderen beginnen er zich te amuseren met het stapelen van stenen en intussen wandelen we elk om beurten de Hafelekarspitze (2.334 m) op. De klim neemt maar een half uur in beslag en gaat over een eenvoudig en veilig pad.

Viggarspitze

Na een weekje wandelen heeft vooral onze oudste smurf (5 jaar) al flinke kuitjes gekregen. Dit in combinatie met haar “ ’s nachts oplaadbare wandelschoenen”, verhaaltjes vertellen en spelletjes spelen, geeft haar het nodige doorzettingsvermogen. Op onze laatste wandeling klimmen we naar een heuse bergtop, de Viggarspitze (2.306 m). Het is een middelzware wandeling van 4 uur, wanneer je start aan het bergstation van de Patscherkofelbahn.

Viggarspitze

De tocht is 8 km en heeft een hoogteverschil van 350 meter. Vanaf het bergstation moet je eerst een eindje de Zirbenweg volgen, om vervolgens rechts af te slaat, recht naar de top. Voor ons hebben we de top de hele tijd in het zicht, achter ons ligt het Inntal. Na een groene zone klauteren we verder over rotsen. Het is nooit echt gevaarlijk, doch het vertellen van verhaaltjes stopt, wanneer de nood aan concentratie op de rotsen groter wordt. Boven op de top is er natuurlijk niet veel speelruimte. De wind giert er ons rond de oren en het uitzicht is er weids.

Viggarspitze route

Meer informatie:
Alles over Hotel Bon Alpina
Ons verblijf in Hotel Bon Alpina

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen