menu

Veilig reizen in Oost-Afrika

Oost-Afrika is rijk aan cultuur en trekt jaarlijks veel toeristen die, bewapend met hun camera, op safari gaan. Hoewel Tanzania, Oeganda en Kenia relatief veilige Afrikaanse landen zijn, is het verkeer in deze streken een verhaal apart. Wil je graag de cultuur opsnuiven of op safari in Oost-Afrika? Dan is het belangrijk je deelname aan het verkeer zo veilig mogelijk te houden.

Veilig reizen in Oost-Afrika

© Pixabay.com

Boda boda’s

In Kenia, Tanzania, maar vooral in Oeganda rijden veel boda boda’s op de weg. Dit zijn motoren met een zitting achterop. Je zult ze ongetwijfeld tegenkomen tijdens je reis. Hoewel er safe boda-apps beschikbaar zijn, is het reizen met een motortaxi absoluut af te raden. Zelfs al heb je een goede motorrijder te pakken, auto’s zullen de boda boda’s nooit ruimte of voorrang geven. Bij de meeste verkeersongelukken in Oost-Afrika zijn motors betrokken. Bovendien zijn de chauffeurs ’s avonds vaak dronken.

Matatu’s en bussen

De plaatselijke bevolking maakt, wanneer zij van stad tot stad reizen en in de grote steden zelf, veel gebruik van matatu’s (in Oeganda worden ze taxi’s genoemd). Deze minibusjes kun je beter omzeilen tijdens je verblijf. De chauffeurs hebben vrijwel altijd haast, wurmen zich overal tussen en zijn al rijdend regelmatig aan de telefoon. Ook de grotere bussen, hoewel ze een wat comfortabelere zit beloven, neem je niet zonder enig risico.

Zelf rijden

Je kunt ervoor kiezen om zelf een autootje te huren en op pad te gaan. Mocht je op safari gaan en dus veel onverharde wegen moeten trotseren, dan is het verstandig een 4×4 wagen te huren. Houd er rekening mee dat ze in deze landen links rijden en dat de slechte wegen vol met gaten zitten en hoge drempels die soms maar moeilijk van verre te herkennen zijn. Als je in Nederland met je eigen auto op vakantie gaat, is je grootste zorg de autoverzekering vergelijken.

Veilig reizen in Oost-Afrik

© Pixabay.com

In Oost-Afrika mag je dan met een huurauto op pad gaan, je kunt van tevoren maar beter goed het contract nakijken. De kans is namelijk dat je auto wat schrammetjes en andere beschadigingen oploopt. Houd er rekening mee dat in het verkeer het recht van de sterkste geldt en boda boda’s en matatu’s je reis zeer onveilig kunnen maken. Lees bovendien de landelijke verkeersregels goed door, voordat je je op de weg waagt.

Auto met chauffeur huren

Dit is verreweg de beste optie. Kies voor een bekende en betrouwbare organisatie die een chauffeur met jou mee op pad stuurt. Deze chauffeurs rijden veilig, kennen de verkeersomstandigheden het beste en zullen het rondtoeren door het prachtige Oost-Afrikaanse landschap een stuk rustgevender en plezieriger maken.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen