menu

Tiroler Zugspitz Arena: een overzicht

Al sinds mensenheugenis vormen bergen een scenario dat ontzag inboezemt, uitdaagt en uitnodigt. Bij mooi weer om er te wandelen, de bergen te beklimmen of ergens op de berg te overnachten. Bij winterweer om de skies onder te binden en volop te genieten.

Uit de bocht in het Oostenrijkse Ehrwald

© Reisfanaten.be

Zugspitze
De Zugspitze biedt, naast zijn hoogte van net geen 3 kilometer -2962 meter- zo’n uitdaging. Je kunt naar boven wandelen of, en dat is zeker ook spectaculair vanuit Garmisch Partenkirchen, het beroemde Duitse wintersportoord, de tandradbaan nemen of met de Eibseeseilbahn omhoog gaan. Wil je vanuit Oostenrijk naar de top, dan start de reis in Ehrwald-Obermoos. Van hieruit kun je met de Tiroler Zugspitsbahn naar boven, een moderne gondelbaan, die voor geweldige beelden zorgt. Op de Zugspitze zelf kun je, bij goed weer, tot aan de Eibersee en, letterlijk, naar het dak van Tirol kijken. Hier zie je de drie gletsjers die in het Zugspitzemassief te vinden zijn. De grootste is de Höllentahlferner. Letterlijk vertaald loopt hij door het ‘dal van de hel’.

Grensgebied
De Zugspitze ligt op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Het loont om eens aan de andere kant te kijken. Dat kan een dagje Tirol zijn, wat alleen al door de prachtige natuur de moeite meer dan waard. Of een dag naar het dichtbij gelegen natuurpark Karwendel, dat zich eveneens over beide landen uitstrekt. Hier kun je wandeltochten maken of met een gids meegaan, wat heel leuk voor kinderen is. Met een beetje geluk zie je adelaars, gemsen of zelfs herten. Overigens kun je hier heerlijk wandelen, zijn er mountainbike trails en is dit een gebied bij uitstek voor bergbeklimmers. Heel bijzonder, zeker voor de jongeren, is de mogelijkheid om in een berghut te overnachten. Wel vooraf boeken, want is de hut vol, moet je of terug of op zoek naar de volgende hut. Niet bepaald aan te bevelen. Houd wel altijd rekening met drie hele belangrijke zaken als je de bergen in gaat: goede, stevige schoenen en een rugzak met een regenjas, schone kleren, water, eten en een verbandtrommel. En, drie, zorg dat de gsm goed opgeladen is, mocht er iets gebeuren onderweg.

Tiroler Zugspitz Arena een overzicht

© Reisfanaten.be

Overnachten
Wat accommodaties betreft, zit je hier prima. Van camping tot luxe hotel. Van eenzame boerderij tot gezellig dorp. Van vakantiepark tot stad. Garmisch Partenkirchen, bekend van het jaarlijkse schansspringtoernooi in Beieren of Lermoos in Oostenrijk zijn de grotere steden, die een bezoek waard zijn. Er is voor iedere portemonnee een plek te vinden om te overnachten, waarbij je met wat moeite, of hulp, hele bijzondere plekken kunt vinden, zoals kamers op een honderden jaren oude boerenhof waar je ’s ochtends, met wat geluk, wakker wordt van de heerlijke geur van vers gebakken brood. Vooraf boeken is wel aan te raden, want deze prachtige streek is bij velen bekend. Behalve rondom de Zugspitze zelf, of in de wat grotere steden, is het hier echter nooit echt druk. Er is heel veel plek en wie in de bergen gaat wandelen of sporten, weet dat je hier vaak urenlang niemand tegen kunt komen.

Ontdekken
De Tiroler Zugspitsearena, zoals de regio genoemd wordt, is ideaal voor mensen die tijdens de vakantie willen ontdekken. Voor de jongere vakantiegangers kan dat een dag in de bomen klimmen, zweven en slingeren zijn, want dat biedt het klimbos in Bichlbach. Het bos biedt vijf verschillende parcours, die overigens ook voor menige volwassene een uitdaging zijn. Of toch liever als schatzoeker onderweg? In Gaisbach kun je ontdekken hoe goed je bent. In de buurt van Lermoos vind je Moosls Toverbos, waar je in een magische wereld terecht komt. Na al die avonturen is het tijd om aan te schuiven voor een heerlijk maal en een echte Tiroler avond. Muziek en gezelligheid zorgen er voor dat de uren als sneeuw voor de zon wegsmelten. Klederdracht is trouwens niet verplicht, maar voor de kinderen misschien wel heel leuk.

Uit de bocht in het Oostenrijkse Ehrwald Rodelen

© Reisfanaten.be

Zomervakantie
Tijdens de lente en zomer staat dit gebied bol van de sportactiviteiten. Je kunt hier geweldig mountainbiken, fietsen, deelnemen aan free ride of een E-bike huren. Er zijn zelfs hotels die geheel in het teken van het fietsen staan. Zij bieden naast een slaapplek en prima eten, een extra garage voor de mountainbike, een wasplaats, extra service bij reparatie en, je zou bijna zeggen, vanzelfsprekend een ontbijt dat er voor zorgt dat je kunt presteren. Voor families met kinderen vind je in deze streek een hele wereld aan mogelijkheden. Naast de zomerrodelbaan, zijn er een dierenpark, waterpret, een gigantische wandelbrug van meer dan 400 meter, skischolen en allerlei excursies. Je kunt een boottocht maken of een excursie boeken naar het sprookjeskasteel van Ludwig II, Neuschwanstein, een ware belevenis. Niet ver er vandaan ligt het kasteel waar zijn ouders vakantie vierden en waar hij opgroeide, Schloss Hohenschwangau. Overigens loont het, zeker voor liefhebbers van glazen Kerstboomversiering, ook even in de winkeltjes rond te kijken.

Wintervakantie
Bij een echte winter hoort sneeuw. Die vind je in deze regio eigenlijk het hele jaar door. Zo kun je ook in de lente nog skiën. Daarvoor moet je dan wel naar boven, want de sneeuw ligt zo rond de 3000 meter. In de winterperiode is het hier goed toeven voor hen die van skiën, langlaufen en après-ski houden. Overnachten is op zich geen probleem, maar boek wel op tijd. Je kunt kiezen tussen een hotel, een kamer of appartement, bijvoorbeeld bij een boer, een pension, een vakantiehuis of een chalet. Overigens is het voor kinderen ook tijdens de zomervakantie geweldig op een boerderij te verblijven. Ze mogen dan helpen de dieren verzorgen en er is altijd wel wat te beleven. Ideaal voor een zorgeloze vakantie.

Uit de bocht in het Oostenrijkse Ehrwald Weiden

© Reisfanaten.be

Cultuur
Beieren en Tirol zijn twee streken die gemeenschappelijk hebben dat ze aan tradities hechten. Dat is te zien aan de klederdracht, een de vele prachtige bloemen die aan de huizen en balkons hangen, aan het streekgebonden eten en aan de vele culturele uitingen. Neem de tijd om eens een kerk binnen te lopen. Je zult verbaasd zijn hoe rijkelijk ze ingericht is. Of bezoek het Openlucht museum in Glentleiten. Hier staan maar liefst 60 eeuwenoude boerderijen en huizen die een idee geven hoe de mensen hier leefden. In de zomerperiode vind je hier tevens handwerkers die oude, traditionele, beroepen laten zien. De Zugspitse en de regio’s in Duitsland en Oostenrijk, waar hij over heerst, biedt gasten haar gastvrijheid, schoonheid, heerlijk eten, gezelligheid, een ongenaakbare natuur en een heel scala aan activiteiten. Wie hier ooit geweest is, zal altijd terugkeren. Dat geldt voor alle vier de jaargetijden, maar met name voor de zomer en de winter.

Meer lezen

Ons reisverhaal: Uit de bocht in het Oostenrijkse Ehrwald
Ons verblijf in Ehrwald: Wellness & Sporthotel Alpenhof
7 redenen waarom je op reis moet naar Ehrwald

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen