menu

Texel op de tandem: onze eerste kennismaking met de Wadden

Het weer bij ons is altijd afwachten en in Nederland is dat niet anders. We gaan kamperen in Texel, het grootste van de Waddeneilanden. Deze bestaan verder uit Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. We laten ons niet afschrikken door de dreigende grijze wolken en verkennen Texel met de tandem.

Texel op de tandem onze eerste kennismaking met de Wadden

© Reisfanaten.be

Wie in Texel niet fietst, die valt uit te toon. We fietsen door velden en duinen, op dijken, langs vuurtorens en haventjes, en houden ook even halt bij Ecomare om naar de lieve zeehonden te kijken.Texel kent heel wat kleine dorpjes waarvan de Cocksdorp, de Koog en Den Hoorn de belangrijkste zijn. Allen hebben ze hun eigenheid weten te bewaren en de typische sfeer van weleer hangt er nog overal rond.

Slaap zacht?

De eerste campings die we tegenkomen, zijn volzet. Op Landal Greenparks in De Cocksdorp waren nog 2 plaatsen vrij. Nemen dus maar! Helaas is het hoogseizoen en Texel is blijkbaar een drukbezocht eiland, niet alleen door de Nederlanders zelf, maar vooral ook door Duitsers. Onze tent staat nog maar net recht of het water valt met bakken uit de lucht. Lieve hemel, dit is een weertje dat waarin wij ook niet gewend zijn om in te kamperen. We denken echter nog niet aan opgeven en na een verkenning van de camping merken we nu ook dat je je op een camping deftig kunt wassen en dat de 10 rollen wc-papier, die we mee hebben, overbodig zijn. Er is sanitair, een klein subtropisch zwembad, een winkel en een restaurant. De eerste nacht waait het verschrikkelijk. We worden af en toe wakker, maar desalniettemin zijn we de volgende morgen klaar voor actie.

De vuurtoren Texel

© Reisfanaten.be

Hup met de beentjes!

We huren voor 3 dagen een tandem. Het is even wennen, maar na een half uur zetten we zelfs af en toe een spurtje in. Het gaat lekker hard, maar als tweede op de fiets moet je wel blindelings vertrouwen hebben in de stuurvaardigheid van de piloot. Het is soms akelig in de bochten en als er te snel van versnelling wordt gewisseld, vlieg je als laatste soms van de pedalen. Zo komt het al eens voor dat de laatste ‘profiteert’, door beide voeten dan niet meer terug op de pedalen te zetten. Maar assertief als de Nederlanders zijn, verklikken ze je steevast. Af en toe komt er in een bocht een kreet van achteren en ondanks dat ik uitleg dat het achterste deel van de fiets altijd het voorste moet volgen, blijft er bij mijn vriendin toch enige ongerustheid.

Al vlug wordt het ons duidelijk dat relaties niet alleen in de wagen, maar ook op de tandem op de proef gesteld worden. We fietsen vele kilometers en stoppen af en toe in de pittoreske dorpjes die we passeren. Wie in Texel niet fietst, valt uit de toon. Iedereen lijkt wel op weg met de fiets. De fietspaden zijn breed en meestal gescheiden van de weg. De dorpjes zijn voorzien van grote fietsstelplaatsen, ook voor tandems. We fietsen door velden en op dijken, langs vuurtorens, haventjes, het vliegveld en door de duinen, langs pittoreske dorpjes, langs grachten en aan het strand. We zien oneindig veel schapen: zwarte, bruine, grote en kleintjes. Heel afwisselend en ontspannend. Wanneer we de juiste versnelling en cadans gevonden hebben, dan vliegen we vooruit…

Vogels en zeehonden troef

Ecomare is een centrum dat de bezoeker informeert over de natuur op Texel, het waddengebied, de Noordzee en over de invloed van de mens in dit gebied. Een van de grootste attracties is de opvang van zeehonden. Daarnaast geniet Ecomare bekendheid vanwege de vogelopvang; zieke, gewonde of besmeurde kust- en zeevogels kunnen hier op adem komen. Het zijn vooral meeuwen, alken, zeekoeten, jan-van-gentjes, sterns en soms eens een steltlopersoort. Ze worden later, net zoals een aantal zeehonden, weer uitgezet in de natuur. Rondom Ecomare zijn er ook nog enkele wandelingen door de duinen uitgezet.

Ecomare op Texel bekommert zich om de zeehonde

© Reisfanaten.be

Vele duinen zijn toegankelijk zowel te voet als per fiets. Tijdens onze vakantie blijft het overdag vaak droog, doch éénmaal kunnen we niet anders dan te schuilen bij de boer. Verder wordt er nog heel veel gefietst en gekookt. De laatste dag gaan we eten in De Cocksdorp. Zeeuwse mosselen en friet à volonté, wie kan daar aan weerstaan? Dat is wat anders dan een broodje kroket. De mosselen zijn heerlijk en gaan goed binnen. Die à volonté hadden ze niet mogen schrijven. Tot 3 keer toe worden er mosselen gebracht. We sluiten onze vakantie af met een ferme regenbui. Toch zijn we het erover eens: onze vakantie is geslaagd.

Ontdek meer
Onze reisverhalen op Texel
Onze accommodatie op Texel
Bezienswaardigheden Texel

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen