menu

Skidomein Paradiski: 10 wintersportgebieden in 1 hap

Paradiski is een groot wintersportgebied in de Alpen. Het ligt in de Tarentaisevallei, die gelegen is in het departement Savoie. Het ontstond in 2003, toen de gebieden La Plagne en Les Arcs werden samengevoegd. De kabelbaan Vanoise Express verbindt Peisey-Vallandry (in Les Arcs) met Les Coches (in La Plagne). Deze kabelbaan heeft een lengte van twee kilometer. Door de capaciteit van 201 personen per cabine kunnen er over de twee sporen 2.000 mensen per uur worden vervoerd.

Paradiski-vakantie vanuit het authentieke Montchavin

© Reisfanaten.be

Met het samengaan van deze twee gebieden hoort Paradiski bij de grootste drie skigebieden ter wereld. Wel hebben ze allebei nog hun eigen identiteit (en naam) en is het ook nog mogelijk voor beide apart een skipas te kopen.

Tarentaise is een verbastering van de Latijnse naam van de plaats Moutiers, de belangrijkste in dit gebied. Het bestrijkt o.a. een deel van het dal van de rivier de Isère. De Tarentaisevallei heeft een enorme rijkdom aan vooral flora, en fauna. Het is de thuisbasis van o.a. bergmarmotten, vossen, steenbokken en uiteraard vogels. Ter bescherming van al dit natuurschoon tegen de meer en meer toenemende invloed van alle wintersportactiviteiten is het Parc national de la Vanoise in het leven geroepen, één van de grootste nationale parken in Frankrijk.

La Plagne
Dit wintersportgebied werd in 1961 geopend. La Plagne heeft 225 kilometer aan pistes, waarvan 60% makkelijk kan worden genoemd. Dit komt door de vele vlakke stukken waarmee het voor ervaren skiërs wellicht wat minder aantrekkelijk is. Daar staat tegenover de kindvriendelijkheid en het relatief lage prijsniveau. En dus de geschiktheid voor beginnende skiërs. La Plagne trekt jaarlijks maar liefst 2,5 miljoen bezoekers en is daarmee het populairste skigebied ter wereld.

We noemen de dorpen en skistations in dit gebied, in alfabetische volgorde:

Aime-La Plagne (of Plagne Aime)
Dit is het hoogst geleden dorp op 2100 meter hoogte. Het is het meest moderne dorp van allemaal. De bijnaam Schip van de sneeuw slaat op het enorme gebouw van Aime 2000, met allerlei hotels, restaurants en winkels.

Skidomein Paradiski 10 wintersportgebieden in 1 hap

© Reisfanaten.be

Belle Plagne
Vanwege de ligging op 2.050 meter is het, net als Aime-La Plagne overigens, één van de meest sneeuwzekere dorpen.

Bellecôte
Plagne Bellecôte, op ruim 1.900 meter gelegen, is een enorm appartementencomplex met uitgebreide voorzieningen. Vanaf hier zijn alle streken in het gebied goed bereikbaar. Prijstechnisch interessant voor mensen die heel veel buiten zijn en niet teveel geld willen uitgeven aan hun slaapplek.

Centre
Hier vind je het meest brede aanbod aan chalets, andere vakantiewoningen en -centra, evenals winkels, restaurants en voor het uitgaan bars en disco’s. Centre, op een hoogte van bijna 2.000 meter, is ook het centrum van La Plagne, met verschillende skistations.

Skidomein Paradiski 10 wintersportgebieden in 1 ha

© Reisfanaten.be

Champagny
Dit dorp ligt op 1.250 meter hoogte, op een mooie helling in een vrij rustig dal. Het is hier lang niet zo druk als in veel ander wintersportdorpen. Wel hoort Champagny (volledige naam: Champagny en Vanoise) al vanaf het begin van de jaren zeventig bij het enorme La Plagne gebied. Door de kleinschaligheid is het perfect voor families, hier vind je geen mensen die vooral komen om te feesten. Wel een mooi startpunt voor wandelen en langlaufen. En jaarlijks zijn er ijsklimwedstrijden in een speciale ijsklimtoren.

Les Coches en Montchavin
Deze twee dorpen, op 1.450 en 1.250 meter gelegen, hebben een eigen karakter, met vooral laagbouw. De bouwstijl van de chalets passen bij de regio. Ze hebben gezellige centra met kleine pleinen en smalle straatjes. Vanuit Montchavin vertrek je met de skilift zo naar jouw skigebied.

Montalbert
Ook Plagne Montalbert ligt wat rustiger, op 1.350 meter hoogte. Het is een gezellig en typisch Frans dorp. Ook vanuit Montalbert ben je snel op de pistes. Het is niet sneeuwzeker maar doordat er, indien nodig, gebruik wordt gemaakt van sneeuwkanonnen is afdalen er bijna altijd mogelijk.

Plagne 1800
Vernoemd naar de hoogte waarop het ligt is dit een plek met minder hoogbouw. Een gezellig dorp met goeie kwaliteit voorzieningen, wat betekent dat de prijzen niet de laagste zijn. Het is ook een prima plek om te relaxen, te gaan uiteten of drinken.

Soleil
Dit is sinds 1990 het jongste dorp van La Plagne, met wat minder betonnen complexen. Door de hoge ligging, op 2.050 meter ook sneeuwzeker. Door de kindervoorzieningen ook prima als vakantieoord voor families.

Skidomein Paradiski 10 wintersportgebieden in 1 h

© Reisfanaten.be

Les Arcs
Eigenlijk is Les Arcs de iets sportievere kant van Paradiski. Meer dan de helft van de pistes zijn namelijk rood of zwart. En doordat de meeste pistes boven de 2.000 meter liggen is het gebied is de zekerheid van sneeuw een stuk groter dan in La Plagne. Tevens is de sneeuw beter van kwaliteit, door de ligging van dit gebied.

Dit zijn de dorpen van Les Arcs in alfabetische volgorde:

Arc 1600, 1800, 1950 en 2000
Deze dorpjes op verschillende hoogte zijn alle voor de wintersport aangelegd. Dat zie je aan de appartementen die typisch Frans te noemen zijn, geen karakteristieke bouw die je in de Alpen verwacht. Ze zijn overigens niet al te ruim van opzet. Het is de ideale plek voor mensen die hun appartement alleen boeken om er te slapen. Er is immers een groot aanbod aan pistes, met genoeg gelegenheid om langs de bomen naar beneden te zoeven. Arc 1800 springt er wel uit qua sfeer, de vijf skiliften midden in het dorp, én de geweldige après-ski mogelijkheden. Arc 1950 is ook erg sfeervol, met bijvoorbeeld gezellige bars en diverse zwembaden, maar minder uitbundig. Arc 2000 biedt het summum voor de snelste skiërs: een supersnelle piste en een megasnelle afdaling.

Bourg Saint Maurice
Met 8.000 inwoners is dit een levendig stadje, op 1.200 meter hoogte. Klein nadeel hiervan is dat je dagelijks met een treintje omhoog en omlaag moet. Blijkbaar vinden weinig mensen dit een probleem want Bourg Saint Maurice is immens populair.

Peisy-Vallandry
Dit gebied, op 1.600 meter hoogte, is uitermate geschikt voor gezinnen door de brede, lange pistes. Het is er eigenlijk altijd rustig skiën. Daarom ook zelden wachttijden bij de skiliften, die vlakbij de chalets en kleine appartementengebouwen liggen. Al me al: perfect voor gezinnen.

Meer informatie
Paradiski-vakantie vanuit het authentieke Montchavin
Résidence Les 3 Glaciers – Montchavin – Paradiski
10 redenen waarom je Paradiski moet kiezen voor je volgende wintervakantie
5 redenen om voor Montchavin te kiezen als je winterbestemming

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen