menu

De schatten van Beieren vind je in het München Residenz

München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren. De stad biedt veel bezienswaardigheden die zich vrijwel allemaal in het historische centrum van de stad bevinden. Het Residenz Paleis ligt net op de rand van het centrum en zou zomaar één van de hoogtepunten kunnen worden als je een bezoekje aan München brengt. Wat heeft dit paleis jou te bieden?

De schatten van Beieren vind je in het München Residenz a

© Pixabay.com

Geschiedenis
In 1385 werd het paleis gebouwd door hertog Stephan III. Hertog Wilhelm IV breidde het paleis vervolgens uit in de 16e eeuw. Hij zorgde ervoor dat er een indrukwekkende renaissance zaal werd gebouwd. Deze zaal wordt ook wel het Antiquarium genoemd. Hierna volgden verschillende heersers elkaar op en zij voegden kamers, balzalen, kapellen, appartementen, galerijen en tuinen toe aan het paleis. De Residenz werd overigens ook gebruikt om schatten en kunstverzameling te bewaren. Door al deze wisselingen door de eeuwen heen, kun je heel goed zien dat het paleis bestaat uit meerdere bouwstijlen. Je herkent Palladiaanse kenmerken, maar ook vind je Italiaanse of Germaans-Renaissance aspecten terug als je door het paleis wandelt. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden de meesterwerken uit de Residenz in veiligheid gebracht, maar werd de Residenz zelf bijna volledig verwoest. Na de oorlog werd het paleis omstreeks 1945 gerestaureerd en is het in 1958 opengesteld voor het publiek en dient het vanaf dat moment als museum. Vanaf dat moment is het museum verder gerestaureerd en kon het museum uitbreiden met meerdere toonzalen.

De schatten van Beieren vind je in het München Residenz b

© Commons.wikimedia.org

Bezienswaardigheden
Het Residenz Paleis in München is voor toeristen zeker de moeite waard om te bezoeken, het is een van de mooiste bezienswaardigheden van Beieren. Het museum is opgedeeld in twee delen: het residentiemuseum met de schatkamer en de residentie zelf. Het museum bestaat uit 130 kamers waar je kunst, kostbare voorwerpen en antiek meubilair kunt bekijken. Op deze manier krijg je een goede indruk van de wooncultuur zoals deze toentertijd was. Met name het Antiquarium is hier absoluut een aanrader. Je kunt in het Antiquarium tientallen fresco’s bewonderen die uit de 16e en 17e eeuw afstammen. Vergeet ook niet de Ahnengalerie op te zoeken. Hier hangen de portretten van de koninklijke Wittelsbach familie. Eén van de mooiste theaters ter wereld is ook in het Residenz Paleis te vinden, namelijk het Cuvilliés-Theater. Dit theater is in rococo stijl gebouwd. Als je graag tapijten en servies wilt zien uit het Verre Oosten, moet je een kijkje nemen in het Porzellankabinett. Tot slot vind je kostbare materialen zoals edelstenen en ivoor terug in de Schatzkammer en mag je de hofkapel uit 1603 beslist niet overslaan als je een bezoekje brengt aan het Residenz Paleis in München. Ook één van de tien binnentuinen zijn indrukwekkend om te bekijken. Ze hebben allemaal een eigen betekenis. Als je door het grottenhof loopt, zie je dat het is bezet met allerlei schelpen en edelstenen. Mocht je het Residenz Paleis willen bezoeken, dan is het verstandig om van tevoren op de site te kijken naar de actuele openingstijden.

Meer informatie
Adres: Residenzstraße 1, 80333 München, Duitsland
Telefoon: +49 89 290671

Lees meer

Reisverhaal München
Bezienswaardigheden München
Hotels in München

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen