menu

Parel onder de Canarische Eilanden: Gran Canaria

Gran Canaria, een eiland in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko, is al zo’n veertig, vijftig jaar een toeristische trekpleister. Het eiland dankt veel van zijn goede naam en faam aan zijn aangename klimaat, waardoor het met een temperatuur van gemiddeld 20 graden Celsius ook ’s winters een ideale zonbestemming is. Vanuit een Belgisch of Nederlands vliegveld duurt de vlucht naar deze parel van de Canarische Archipel tussen de vier en viereneenhalf uur.

badplaats

© Reisfanaten.be

Explosieve groei
In 1956 kwam de eerste georganiseerde toeristenreis naar Gran Canaria. Vakantiegangers vonden onderdak in de hoofdstad of reisden door naar de andere kant van het eiland. Veel keus was er niet. Als gast kreeg je dan ook een VIP-behandeling. Het hotelpersoneel liep je achterna met drankjes, veegde ieder uur het zand van de hoteltrap en doofde je je sigaret uit in de daarvoor bestemde bak met aangeharkt zand, dan drukte een bediende discreet een stempel met het logo van het hotel op de plaats waar de peuk zat. Het toerisme groeide aanvankelijk langzaam, maar explodeerde toen in 1975 de dictator Franco plaatsmaakte voor koning Juan Carlos.

binneland

© Reisfanaten.be

Zandstranden en maanlandschappen
Vooral langs de kusten werd in een razend tempo gebouwd. De mooiste plaatsjes met uitzicht op zee en vlakbij een van de goudgele zandstranden waren al gauw volgebouwd. Binnen een paar jaar was er weinig meer te zien van het mooie kustgebied van dit van oorsprong vulkanische eiland. Tegenwoordig wordt er met meer inzicht omgegaan met de invulling van de ruimte. Lelijke overblijfsels uit het verleden worden herbouwd en de hoogbouw wordt zoveel mogelijk uit de centra geweerd. Wil je meer zien van de geheimzinnige schoonheid van Gran Canaria, huur dan een auto en maak een ontdekkingstocht over de goed onderhouden wegen. Dat brengt je in sfeervolle dorpjes waar weinig of geen toeristen komen. Het landschap dat je nu in volle glorie ziet, doet je denken aan foto’s van de maan: bergpartijen, diepe dalen, spelonken en bomen, waarvan de takken door de noordoost-passaat allemaal in de windrichting zijn gegroeid.

trappen

© Reisfanaten.be

Het water op
Een andere manier om wat meer te zien van Gran Canaria is om een veerboot te nemen die diensten onderhoudt tussen de drie kustplaatsen Puerto Rico, Arguineguin en Puerto de Mogán. Liefhebbers van markten kunnen op dinsdag en donderdag ook de veerboot nemen naar Anfi del Mar. Er zijn diverse aanbieders van dit soort reisjes. Je kunt in de haven ook informeren naar de mogelijkheid van tochten naar plaatsen waar dolfijnen en walvissen te zien zijn of waar je kunt duiken of via de glazen bodem van de boot kunt kijken naar het onderwaterleven.

Betalen met de euro
Omdat Gran Canaria bij Spanje hoort, betaal je hier met euro’s. Zoals overal ter wereld zijn de prijzen voor consumpties op een terrasje in een toeristenplaats hoger dan in het binnenland waar een biertje nauwelijks meer kost dan wat je er zelf in de supermarkt voor betaalt. Hou je van wijn, kijk dan eens of je een glas of een fles wijn kunt vinden van druiven die op het eiland zijn gerijpt in de altijd aanwezige zon. Alleen hier verkrijgbaar en heel lekker.

Voor meer tips kijk zeker eens naar deze reisgids.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen