menu

Neues Rathaus München: raadhuis in een nieuw-gotische stijl

Vanwege ruimtegebrek in het oude raadhuis en in het kleine aanvullende raadhuis aan de Petersbergl besloot de stad München aan het begin van de twintigste eeuw om een nieuw raadhuis te laten bouwen, dat ondanks zijn veel oudere aanzien – en dat was absoluut opzet – pas in 1905 opgeleverd is.

Neues Rathaus München raadhuis in een nieuw-gotische stijl a

© Pixabay.com

Het stadsbestuur besloot om het nieuwe raadhuis in een nieuw-gotische stijl te laten bouwen. Aan de noordkant van de Marienplatz zou het nieuwe raadhuis een mooi evenwicht vormen met de aloude ‘Landschaftshäuser’ aldaar. De gemeente München begon met een ideeënwedstrijd voor de nieuwbouw aan de oostkant van het plein, hoek Dienerstrasse. Die werd gewonnen door ene meneer Georg Hauberrisser en hij mocht als jonge architect zijn bouwplan tussen 1867 en 1874 uitvoeren.

Ruimtegebrek
Al snel werd duidelijk dat er te weinig plaats was voor de nieuwbouw en dus begon de gemeenteraad panden in de Diener-, Landschaft- en Weinstrasse aan te kopen. Vanaf 1889 werd de bouwplaats voor het nieuwe stadhuis aanzienlijk uitgebreid. Acht jaar later besloten het magistraat en het stadscollege wederom tot forse uitbreiding van het bouwterrein, want men vreesde op korte termijn al met ruimtegebrek te kampen te krijgen. Architect Georg von Hauberrisser kreeg net als bij aanvang van het immense bouwproject wederom de opdracht. Inmiddels had hij al naam gemaakt met de Paulskirche aan de Theresienwiese. Hij bouwde de indrukwekkende toren af. Hij liet zich inspireren door de laat-gotische toren van het stadhuis in Brussel, van de hand van de bekende Jan van Ruysbroeck, die de Brusselse toren tussen 1449 en 1455 realiseerde. En bovendien had Von Hauberrisser het nieuwe stadhuis van Wenen voor ogen. Een mix van beide voorbeelden leidde tot de toren van het nieuwe stadhuis van München. En die mag tot op heden gezien worden.

Oplevering
Aan het eind van 1906 konden de Duitse ambtenaren hun nieuwe kantoren betrekken. Het immense gebouw heeft een lengte van bijna honderd meter. Bij luchtaanvallen in 1944 werd het gebouw slechts licht beschadigd en na de oorlog volgde de herbouw inclusief ombouw en innovatie. Achter de gotische gevel gaan inmiddels moderne vertrekken schuil. In de jaren negentig volgde een verdere renovatie, waarbij het originele ontwerp voor ogen is gehouden, zoals het fraaie dakornament. Tegenwoordig werken er niet minder dan zeshonderd ambtenaren in het gebouw in vierhonderd kamers.

Neues Rathaus München raadhuis in een nieuw-gotische stijl b

© Pixabay.com

Bezichtiging
Veel historische ruimtes zijn tegenwoordig voor bezoekers toegankelijk en dat mag bijzonder heten voor een nog altijd in gebruik zijnd gebouw. Ook het kantoor van de burgemeester is te bezoeken als het stadhuis geopend is. Voor een bescheiden entreeprijs kunnen toeristen de top van de toren bezoeken en die biedt een zeer indrukwekkend panorama over de oude binnenstad en daarvoor hoeft de bezoeker zelfs geen trappen te bestijgen: een in latere jaren gebouwde lift brengt de gasten naar een hoogte van 85 meter. De beloning is een onvergetelijk uitzicht over München.
In de lage landen kunnen toeristen meestal uitsluitend bezienswaardigheden bezoeken die niet langer functioneel zijn, maar onze Oosterburen bieden de mogelijkheid om ook nog in gebruik zijnde trekpleisters aan te doen.

Meer informatie
Adres: Marienplatz 8, 80331 München, Duitsland
Hoogte: 80 m
Bouw gestart: 1867
Geopend: 1909
Architect: Georg von Hauberrisser

Lees meer

Reisverhaal München
Bezienswaardigheden München
Hotels in München

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen