menu

Met een sim only-abonnement op vakantie?

Als je in het buitenland op vakantie bent, dan vind je het wellicht prettig om af en toe naar Nederland te kunnen bellen en/of dat je bereikbaar bent voor urgente zaken, terwijl je dat geen rib uit je lijf kost. Wat zijn de opties met een mobiele telefoon en dan met name met een sim only abonnement? Daarover gaan we het in dit artikel hebben. Mobiel internetten blijft hier echter buiten beschouwing.

© Pixabay.com

Abonnementsopties

Als je weinig belt, dan zou je kunnen kiezen voor prepaid. Dan koop je beltegoed, dat je vervolgens verbelt. Bij een meer frequent gebruik past een abonnement beter. Je kiest dan een pakket dat daarbij aansluit. Als je meer belt dan het pakket dekt, dan betaal je extra. Bij een abonnement kan je kiezen tussen een met mobiele telefoon inbegrepen of met alleen een sim-kaart. Dan koop je zelf een mobiele telefoon, waar die sim-kaart ingaat. Dat heet een sim only-abonnement.

Roaming

Voor het kunnen bellen tijdens je vakantie in het buitenland wordt een techniek toegepast die roaming wordt genoemd. Daarbij kan je bellen via netwerken van andere leveranciers, dan die waar je een abonnement hebt afgesloten. Dat kan binnen een land plaatsvinden, maar ook met het buitenland. Dan dient er wel een overeenkomst tussen die leveranciers te bestaan.

Mobiel bellen binnen de Europese Unie

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers bepalen de kosten van het mobiel bellen tussen EU-landen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het bellen tussen die landen significant goedkoper is geworden. Binnen de Europese Unie (EU) betaal je niet extra voor roaming. Met een Nederlands abonnement kan je dus in een ander EU-land mobiel bellen en zijn er daarvoor geen extra kosten. Je hebt in het buitenland recht op dezelfde snelheid als je die in Nederland hebt. Als je die niet wordt geboden, dan dient je Nederlandse leverancier je daarover op de hoogte stellen.

© Pixabay.com

Mobiel bellen buiten de Europese Unie

In Europese landen buiten de EU gelden niet per se de in de vorige paragraaf genoemde regels. Het kan echter wel zo zijn dat een leverancier in zo’n land ze toch in acht neemt. Als je naar een van die landen op vakantie gaat, dan is het goed om daarop te letten. De EU-regels zijn ook niet van toepassing op zee. Als je voor je vakantie een cruise gaat maken, dan loopt de communicatie via een satelliet en is daarom behoorlijk prijzig. Met ingang van 1 juli 2022 dient je telecomleverancier je te attenderen op onvermoede hoge kosten.

Conclusie

Met een sim only-abonnement hoef je op vakantie in een van de EU-landen je qua kosten geen extra zorgen te maken. Voor sommige andere Europese landen kan hetzelfde gelden. Voor overige landen en op zee kunnen de kosten echter behoorlijk oplopen. Het is dan zaak om bij je telecomleverancier na te vragen wat de mogelijkheden en kosten zijn.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen