menu

Hoe voorkom je reizigersdiarree?

Het is misschien niet het meest smaakvolle onderwerp, maar feit is dat 30 tot 40 procent van de reizigers last krijgt van reizigersdiarree. In de meeste gevallen is het geen ernstige aandoening, maar het kan een gedeelte van je vakantie wel behoorlijk verpesten. Hoe voorkom je reizigersdiarree en hoe kom je er vanaf als je hier last van krijgt?

Hoe voorkom je reizigersdiarree

© Pixabay.com

Oorzaak van reizigersdiarree

In bijna alle gevallen ontstaat reizigersdiarree door een infectie dat wordt veroorzaakt door een bacterie of een parasiet. Ook in vrijwel alle gevallen gaat het om met besmet eten of drinken. Je kunt hierbij op diverse wijzes besmet raken. Afvalwater en drinkwater worden bijvoorbeeld onvoldoende gescheiden, groente en fruit wordt met besmet water gereinigd of er wordt geen rekening gehouden met strenge hygiëne. In exotische landen ligt voedsel vaak buiten op een markt en hebben vliegen vrij spel. Ook zij kunnen bacteriën overbrengen. In gevallen dat het niet om drank of voedsel gaat, kan het zijn dat je gezwommen hebt in verontreinigd water. Als westerlingen die in goede hygiënische omstandigheden leven, zijn wij extra gevoelig voor reizigersdiarree. Reizigersdiarree is op zichzelf onschuldig en zal ook na enkele dagen vanzelf overgaan, maar is hierdoor niet minder hinderlijk. Gebieden met een hoog risico zijn Zuid-Azië, Afrika enkele Caribische eilanden en tropische delen van Zuid-Amerika.

Voorkomen van reizigersdiarree

Vooral als je van jezelf weet dat je gevoelige darmen hebt, is het raadzaam om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om reizigersdiarree te voorkomen. Het is altijd verstandig om veel te drinken en helemaal als je diarree hebt. Je voorkomt hiermee dat je uitdroogt. Let wel op welk soort water je drinkt. Drink in vreemde landen geen leidingwater, maar flessenwater. Ook met gekookt water, zoals thee en soep krijg je voldoende vocht binnen. Probeer het gebruik van ijsblokjes te voorkomen. Dit kan gemaakt zijn van besmet leidingwater. Zorg ervoor dat al je maaltijden die je eet voldoende verhit zijn, dit doodt bacteriën en eet sowieso nooit rauw voedsel. Als je fruit wilt eten, kies dan voor fruit dat je kunt pellen en eet nooit overdadig gekruid eten. Stel jezelf bij voedsel altijd de vraag: kan ik het voedsel bakken, koken of pellen? Als dit niet het geval is, eet het dan niet.

Hoe voorkom je reizigersdiarre

© Pixabay.com

Wat als je toch reizigersdiarree hebt opgelopen?

Wanneer je toch reizigersdiarree hebt opgelopen, dan geldt er één hoofdregel en dat is voldoende drinken. Meestal zal de diarree na enkele dagen dan verdwenen zijn. Extra zout of suiker binnenkrijgen kan ook geen kwaad. Neem naar een exotisch land altijd wat ORS-preparaten mee om het suiker- en zoutgehalte ook op peil te houden. Wanneer je naast diarree ook koorts krijgt of er zit bloed of slijm in je ontlasting, dan moet je jezelf goed in de gaten houden. Als de koorts langer dan 24 uur aanhoudt, meld je dan bij een arts. Kijk voor vertrek ook altijd je zorgverzekering na. Met een basisverzekering heb je wel de goedkoopste zorgverzekering, maar het kan geen kwaad om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt dan alsnog de goedkoopste zorgverzekering hebben, maar wel met betere voorwaarden voor zorg in het buitenland.

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen