menu

Frauenkirche München: dit bezoek mag niet ontbreken bij je citytrip

Het aartsbisdom München-Freising heeft als grootste kerk de Frauenkirche in München. In het Nederlands of Vlaams heet de kerk ‘Onze-Lieve-Vrouwekerk’, een in onze streken zeer gangbare benaming voor een Rooms-katholieke kerk. Wat maakt de kerk voor de toerist zo bijzonder?

Frauenkirche München dit bezoek mag niet ontbreken bij je citytrip a

© Pixabay.com

Wel, om te beginnen zijn afmetingen: 109 meter lang, veertig meter breed en maar liefst 99 meter hoog. Er is in de zogenoemde driebuikige hallenkerk ruimte voor niet minder dan twintigduizend kerkbezoekers. Menig andere kathedraal kan zich hieraan niet meten. De kerk is nog altijd in gebruik en dat geldt zeker niet voor elke kerk in West-Europa.

Ontstaan
Door de snelle bevolkingstoename van München in de vijftiende eeuw besloot hertog Sigismund van Beieren dat de oude – inmiddels tamelijk bouwvallige – kerk uit de twaalfde eeuw aan vervanging toe was. Hij liet in 1468 de nieuwe kerk bouwen in een laat gotische stijl en uit rode baksteen. Hij wees architect Jörg von Halbach aan als verantwoordelijke, maar deze man overleed helaas net voor de oplevering dus de laatste steen werd gelegd door zijn opvolger Lucas Rottaler in 1488. In slechts twintig jaar wisten de Beierse bouwers de kerk te realiseren en dat mag gezien de indrukwekkende afmetingen in die tijd een wonder heten. Het slotstuk van de bouw vormde het tweetal torens en die waren dus in 1488 op de spitsen na bijna klaar. Oorspronkelijk wilde de hertog spitsen zoals op de Dom van Keulen maar daar bleek hij bij nader inzien geen geld voor te hebben. Daarom wijzigde hij zijn plannen in de richting van de uivormige achthoekige spitsen van de torens van de Rotskoepel in Jeruzalem. Hij had deze waarschijnlijk gezien in een indertijd zeer populaire soort reisgids voor pelgrims ‘Peregrinatio in Terram Sanctam’, geschreven door Berhard von Breydenbach. Het duurde echter nog tot 1494 alvorens de kerk officieel werd ingewijd. Die voornoemde torenspitsen kwamen pas in 1525 op de torens. Aardig om te vermelden is dat deze in feite ‘tweede keus koepels’ trendsetter werden voor zeer vele Beierse kerken die later gebouwd zijn.

Frauenkirche München dit bezoek mag niet ontbreken bij je citytrip b

© Pixabay.com

In de kerk zelf
De kerk kent nog talrijke kunstwerken uit de vijftiende tot achttiende eeuw. De gotische glas-in-loodramen zijn wereldberoemd geworden, net zoals het grafmonument van keizer Lodewijk IV van het Heilige Roomse Rijk. Opmerkelijker echter is de Teufelstritt: de voetstap van de duivel die naar verluidt het nieuwe kerkgebouw wilde bekijken . Hij maakte het gebouw belachelijk omdat er geen ramen in zouden zitten. Maar vanaf de plek van de Teufelstritt zijn er echter helemaal geen ramen te zien. Satan oordeelde dus iets te voorbarig.

Overlever
Helaas zijn veel Duitse kerken in de Tweede Wereldoorlog al dan niet bewust door de geallieerden verwoest. De Frauenkirche in München verloor in die oorlog het dak en een van de torens raakte zwaar beschadigd. Meteen na het einde van de oorlog is de restauratie van de kerk begonnen maar helaas zijn diverse kunstwerken in het interieur van de kerk verloren gegaan. De wederopbouw ging in langzame fases en de restauratie van de kerk werd uiteindelijk pas in 1994 afgerond.

Meer informatie

Adres: Frauenplatz 12, 80331 München, Duitsland
Hoogte: 99 m
Architect: Jörg von Halsbach

Lees meer

Reisverhaal München
Bezienswaardigheden München
Hotels in München

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen