menu

Bezienswaardigheden Kreta

Kreta is het grootste van de Griekse eilanden en bevindt zich in de Middellandse Zee. Het eiland heeft qua klimaat, natuurschoon en cultuur heel wat te bieden. Het is bewonderenswaardig welke rijke inhoud dit relatief kleine gebied tentoonspreidt.

Kreta is de bakermat van de Minoïsche beschaving. Deze eeuwenoude cultuur heeft tal van sporen nagelaten, niet in het minst de archeologische overblijfselen van het paleis van Knossos. Deze site is vermoedelijk 4000 jaar oud. Ook nabij de gemeente Phaestus werd een historisch paleis opgegraven.

knossos

De Kretenzische cultuur is natuurlijk niet blijven stilstaan in het Minoïsche tijdperk. Kreta werd ingelijfd door de Romeinen. Later veroverden de Arabieren het eiland. Daarna de Venetianen, de Ottomaanse Turken, … Allemaal drukten ze hun stempel op het uitzicht van Kreta en lieten ze indrukwekkende bezienswaardigheden achter. Zo speelde het prachtige Arkadi-klooster een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Ottomanen. Op Spinalonga, een eilandje vlak voor de kust van Kreta, kun je het voormalige onderkomen voor leprapatiënten bezoeken.

Daarnaast vind je het gezellige, hedendaagse Kreta terug in de steden en dorpen. In de bergdorpjes ontmoet je de lokale bevolking op het plein. De mannen zitten op een terras en spelen met een kralensnoer. De vrouwen lachen je, gehuld in hun zwarte gewaden, toe. De koelte van de schaduwen van de olijfbomen wordt gevangen tussen de witgekalkte huisjes. De kleurrijke bloemen wringen zich tussen kieren en spleten in de muren en de straatstenen. De grotere steden bruisen van het toerisme en zijn voorzien van ontelbare winkeltjes, restaurantjes en uitgaansgelegenheden.

Chania

Kreta heeft ook een rijke fauna en flora. Het indrukwekkende, bergachtige binnenland verbergt een aantal natuurpareltjes zoals de Samariakloof en de Imbroskloof, die je te voet kunt afdalen. Aan het einde bereik je de zee, vanwaar een boot je terug naar de bewoonde wereld brengt. De Lefka Ori (Witte Bergen), het Idagebergte met de Ida Psiloritis, de hoogste berg van Kreta, en het Diktigebergte met de Lassithihoogvlakte brengen de bergliefhebber in vervoering. De meeste stranden strekken zich uit langs de vlakkere noordkust, terwijl je aan de steilere zuidrand van het eiland romantische strandjes kunt ontdekken in kleine, afgelegen baaien.

© Touristmaker.com

Meer info

Geef een reactie

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen